JUK - PEL
HPK - JYP
KOO - KÄR
TAP - SAI
TPS - KAL
ÄSS - IFK
OTT - CBJ 2.00
DET - MIN 2.30
CHI - COL 2.30
CGY - ANA 4.00
VGK - WPG 5.00
BUF - WSH 20.00
NYR - NJD 20.00
STL - BOS 23.00
Mielipide

Jääkiekkoliitto asetti arvonsa - lätkäpuritaanit aloittivat rähinänsä

LIIGA, MESTIS, MAAJOUKKUE, Suomi-sarja, Muut Sarjat / Kolumni
Jääkiekkoliitto on poistanut 12-vuotiaiden ja sitä nuorempien lasten peleistä tilastot, pistepörssit ja sarjataulukot, uutisoi Väli-Suomen medioiden Sunnuntaisuomalainen. Asia on herättänyt tuoreeltaan keskustelua puolesta ja vastaan. Ovat vaikutukset tulevaisuudessa mitä tahansa, asetti liitto omat arvonsa tällä tavoin julki.

Ilman sen suurempaa mediarummutusta Jääkiekkoliitto ei ole tilastoinut pienimpien junioreiden tilastoja kauden alusta lähtien. Uudistuksen tarkoituksena on ollut keventää junioreiden painetta kaukalossa sekä poistaa aikuismainen lähestymiskulma junioriurheiluun.

Sunnuntaisuomalaisen uutisoitua asiasta näkökulmia ladottiin pöydälle ja mielipiteitä kerrottiin totuuksina oikealta ja vasemmalta. Ääripäistä. Positiivinen asia sopassa on se, että keskustelu repinee lähipäivinä rikki omahyväisyydessään paistattelevaa lajiväkeä.

Nyt tunnutaan unohtaneen, että näiden ääripäiden välillä on paljon elämää. Itse asiassa näiden ääripäiden välillä on suurin osa jääkiekkoa harrastavista suomalaisjunioreista ja heidän vanhempien mielipiteistä. Pieni osa vastustaa, pieni osa on samaa mieltä. Isolle osalle asialla ei ole suurta merkitystä.

Itse Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa kokenut valmentaja Pasi Kaukoranta kommentoi aidon lätkäjätkän tapaan uudistuksen tuhoavan suomalaisen jääkiekkoilun. Kaukoranta alleviivasi, ettei Suomi tuota kymmenen vuoden päästä yhtä paljoa huippupelaajia ja että Suomi taistelee MM-kisoissa mitalien sijaan putoamista vastaan. Kilpailu se on, mikä kasvattaa lapsesta alkaen.

Vastaavanlaista ulostuloa huonompaa mainospuhetta houkuttelemaan vanhempia päästämään lasta kiekkoharrastuksen pariin saa hakea. Onnea työhönne hankkia suomalaiselle jääkiekolle harteita suuresta harrastajamassasta, mikäli haluatte yksilöidä, että vain vahvimmilla yksilöillä on lupa harrastaa lajia Suomessa.

Kuten Kaukoranta Sunnuntaissuomalaisen jutussa mainitsee, lapset usein laskevat maalit jos aikuinen ei sitä tee. Osalle lapsista kilpailuvietti on luonnollinen alusta pitäen ja osalle se herää ajan kanssa. Sellainen eittämättä tarvitaan lajin huipulla, tästä ei ole epäilystä. Lapset ovat edelleenkin yksilöitä, eikä niistä paljon puhutuista putkimaisista urheilijapoluista leivota ratkaisua huippuyksilöiden tuotantoon.

Tämän varjolla voidaan pohtia edistääkö liiton päätös olla tilastoimatta ottelutapahtumia alkuperäistä päämäärää. Ja mikäli edistää niin missä määrin? Lajin ilon ja riemun tiellä kun on paljon muitakin kantoja. Ongelma käsittääkseni löytyy usein kentän laidalta ja vanhemmista, jotka pitänevät jatkossa tukkimiehen kirjanpitoa mussukoidensa tehopisteistä.

Kaukorantaa myös toteaa, että vanhempien intohimoa pidä suitsia.

- Vasta silloin mennään vikaan, jos vanhemmat käyvät käsiksi toisiinsa, Kaukoranta sanoi Sunnuntaisuomalaiselle.

Asia kunnossa.

Kaukorannan arrogantti lähestymistapa kertoo kaiken oleellisen kiekkopiireissä vallitsevasta uppiniskaisuudesta. Siinä missä valtakunnallisesti vallitsee huoli lasten ja nuorten liikunnallisesta inaktiivisuudesta, on osa sisäpiiristä huolissaan vain siitä tuottaako Suomi huippupelaajia jatkossa. Lätkäjätkät eivät kaipaa ketään kommentoimaan omia asioitaan. Omasta mielestä isolla hiekkalaatikolla ei tarvita Ladoja kuormien siirtämiseen.

Jääkiekkoliitto pyrkii päätöksellään mahdollistamaan harrastuksen entistä useammalle ja tarjoamaan turvallisen harrastusilmapiirin kaikkein nuorimmille junioreille. Se, johtaako tämä toimenpide mihinkään on toinen asia. Todennäköisesti isossa kuvassa tilastoimattomuus ei hetkauta laivaa suuntaan tai toiseen saati tapa yhdenkään kilpailuorientoituneen uraa ennen 13 ikävuotta.

Linjat on nyt kuitenkin vedetty. Harrastus halutaan kaikkien ulottuville ilman väkinäistä pyrkimystä jalostaa kaikkia harrastajia huipulle.

Kaukorannan ja muiden lätkäjätkien kommentteja fantasioiville heitän pari kysymystä ilmoille.

Onko kiekkoilun lopettanut juniori hukkatuote vai voidaanko jääkiekon nähdä antaneen hänelle jotain ilman ammattiuraa? Pitääkö juniorikiekkoilijan nähdä ylipäätään tuottavan jotain yhteistä hyvää vastineeksi valmennuksesta?

» Lähetä palautetta toimitukselle