HPK - IFK
ILV - PEL
JUK - SPO
JYP - KAL
KOO - SAI
ÄSS - KÄR
LUK - TPS
BUF - NYR 2.00
CAR - EDM 2.30
MIN - NJD 3.30
ANA - BOS 5.00
PHI - DET 20.00
PIT - CGY 20.00
COL - STL 22.00
Mielipide

Islanders löi valttikortin pöytään − mestarivalmentaja Trotz voi olla ratkaiseva tekijä Tavares-neuvotteluissa

NHL / Kolumni
New York Islanders käy elintärkeitä neuvotteluja John Tavaresin jatkosopimuksesta. Uusin neuvotteluvaltti on tuoreen mestarivalmentajan Barry Trotzin palkkkaaminen.

New York Islanders on ollut pitkään sekasortoinen organisaatio. Kuluvan vuosikymmenen aikana joukkue on selviytynyt pudotuspeleihin vain kolmesti ja parhaimmillaan toiselle kierrokselle asti. Palkkakattoa on kulutettu Andrew Laddin ja Johnny Boychukin kaltaisiin ylihintaisiin sopimuksiin, myös maalivahtitilanne on ollut pitkään ongelmallinen.

Sekä Jaroslav Halak että Thomas Greiss ovat olleet suoritustasoonsa nähden ylipalkattuja. Halakin sopimus on katkolla, ja Islanders on hakemassa laadukkaampaa maalivahtia Greissin tueksi.

Tavares on tehnyt parhaansa, mutta muu organisaatio ei ole toiminut samalla tasolla.

Vuonna 2009 Islanders pääsi varaamaan koko varaustilaisuuden ensimmäisellä vuorolla ja otti John Tavaresin. Kanadalaissentteri aloitti NHL-uransa heti seuraavalla kaudella ja on ollut joukkueelleen odotetusti johtava pelaaja. Islandersin kapteenina Tavares on toiminut jo viisi kautta.

Tavares on tehnyt parhaansa, mutta muu organisaatio ei ole toiminut samalla tasolla.

Vain kahdesti urallaan Islanders-tähti on jäänyt joukkueen sisäisessä pistepörssissä kakkoseksi. Kausien 2009-18 otannalla Tavares on lähes 300 pistettä edellä seuraavaksi tehokkainta Islanders-pelaajaa − Josh Baileyä, jonka pistetehtailu hyppäsi uusiin sfääreihin viime kaudella.

Nyt Tavaresin kuusivuotinen viiden ja puolen miljoonan dollarin sopimus on päättymässä, ja tähtihyökkääjän jatko on NHL:n puhutuin aihe. 27-vuotias tähtisentteri voi hakea sopimusta jo ensi kaudella Stanley Cupista taistelevaan joukkueeseen. Islandersissa mestaruushaaveet ovat toistaiseksi olleet utopiaa.

Kauden päätyttyä on kuitenkin nähty isoja muutoksia.

Ensin Lou Lamoriello tuli toukokuun lopulla Islandersin kiekkotoimintojen johtajaksi. Pari viikkoa myöhemmin hän toteutti uudelleenorganisoinnin ja erotti GM Garth Snow'sekä päävalmentaja Doug Weightin. Kolminkertainen Stanley Cup -voittaja Lamoriello otti itse hoitaakseen GM:n tehtävät.

Uudeksi päävalmentajaksi Lamoriello hankki Washington Capitalsista juuri Stanley Cupin voittaneen Barry Trotzin, joka oli irtisanoutunut mestarijoukkueesta vain pari päivää aikaisemmin.

Islanders on osoittanut, että on valmis tekemään kaikkensa pitääkseen supertähtensä kokoonpanossa. Nähtäväksi jää, riittääkö se Tavaresille.

Uuden seurajohdon visio on palauttaa Islanders menestysjoukkueeksi pitkän tauon jälkeen − edellinen Stanley Cup -voitto ja -finaalipaikka ovat 80-luvulta. Tavaresin kanssa on käyty neuvotteluja jo pitkään, mutta nimekkään päävalmentajan myötä asetelmat ovat erilaiset.

Islandersin kokoonpano on kaukana valmiista, mutta uusi johto on sitoutunut muutokseen ja organisaation kunnianhimoiseen kehittämiseen. Seuraava kysymys on, luottaako Tavares Islanders-johdon kykenevän rakentamaan voittavan joukkueen.

Mathew Barzalin tulokaskausi oli vakuuttava, mutta suhtaudun epäillen, että 21-vuotias Calder Trophy -voittaja pystyisi johtamaan Islandersia ilman Tavaresia.

Tavares saa aloittaa neuvottelut muiden joukkueiden kanssa tulevana sunnuntaina. Esimerkiksi San Jose Sharks raivasi juuri tilaa palkkakattoonsa, ja Evander Kanen pitkä jatkosopimus on vahva merkki joukkueen tavoitteesta taistella Stanley Cupista. Myös St. Louis Blues ja Vegas Golden Knights ovat huhujen mukaan kiihkeimmin Tavaresin perässä.

Organisaatiomuutoksillaan Islanders on osoittanut, että on valmis tekemään kaikkensa pitääkseen supertähtensä kokoonpanossa. Nähtäväksi jää, riittääkö se Tavaresille.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös