Mielipide

Ilveksen harjoituksissa mennään kovaa

LIIGA / Kolumni
Jatkoaika oli torstaina seuraamassa Ilveksen liigajoukkueen jääharjoituksia. Vauhti oli kovaa ja yrityksen puutteesta ei näitä miehiä voida syyttää. Ensi kaudella ei aiota olla jumboja.

Pääasiassa pelattiin viidellä viittä vastaan peliä ja harjoiteltiin hyökkäyskuvioita. Vauhtia piisasi, vaikka päävalmentaja Sykora seurasikin harjoituksia katsomosta ja vetovastuussa olivat kakkosvalmentaja Jarmo Jamalainen ja mv-valmentaja Arto Koivisto.

Tämän viikon jääleirillä mukana ovat kaikki sopimuspelaajat, sekä neljä try out-pelaajaa. Torstai-iltapäivän harjoituksista puuttuivat ainoastaan Timo Peltomaa ja Erkki Rajamäki.

- Erkillä on jotain pikkuvaivoja ja ”Peltsillä” on ollut ongelmia niskan kanssa ja meni tänään kuvauttamaan sen, kertoili Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo.

Jalo ja Ilveksen kykyjenetsijä Ville Siren kertoilivat ennen harjoitussession alkua hieman joukkueen kuulumisia ja valottivat myös taustoja nykyisen ryhmän syntyyn.

Joukkueessa on nyt 22 sopimuspelaajaa ja try out-nimien lisäksi muutama A-juniori.

- Kyllä tällä porukalla mennään ainakin tuonne elo-syyskuulle. Katsellaan sitten jos tarvitaan lisävahvistuksia, Jalo totesi.

Ilves aloitti ensimmäisenä jääharjoittelut: joukkue oli jäällä jo maaliskuun viimeisenä päivänä ja on harjoitellut siitä lähtien kahdesti päivässä. Syytkin ovat selvät.

- No me päästiin aloittaan sattuneesta syystä ajoissa ja totta kai haluttiin käyttää kaikki aika hyödyksi. Sitä varten kasattiin joukkuekin ajoissa valmiiksi. Haluttiin myös ulkomaalaiset mukaan siksi, että saadaan kaikki asunnot ym. kuntoon ennen kuin he palaavat heinäkuussa takaisin. Ettei sitten tarvitse alkaa vääntään ja kääntään, ”Ripa” selitti.

SM-liigassa on lakisääteinen neljän viikon kesäloma ja Ilveksellä se alkaa juhannuksesta. Joukkue palaa kasaan 21. heinäkuuta, jolloin pidetään ergometri-testit ja jo samalla viikolla mennään jo jäälle. Aloitetaan ajoissa, koska SM-liigakin alkaa tänä syksynä aavistuksen aiemmin, jo 12. syyskuuta.

- Ulkomaalaiset ovat täällä nyt kahdesta kolmeen viikkoon ja heille annetaan harjoitusohjelmat mukaan kotiin. Heidät on testattu samalla lailla kuin kaikki muutkin ja kunnossa pitää olla, vaikkei ollakaan joukkueen mukana.

Ulkomaalaiset on hyvin tutkittu

Ilveksen kaikki ulkomaalaiset ovat uudistuneet viime kaudesta. Joukkueessa on kolme tsekkiä ja kanadalainen Cory Murphy. Tsekit ovat pääasiassa Ville Sirenin ja Vaclav Sykoran scouttaamia.

- Ainakin näiden jätkien on nähty pelaavan, naureskeli Jalo.

- Todellisuudessa nämä ovat Sirenin Villen pohjustamia ja Sykora on sanonut oman sanansa. Hän kävi myös haastattelemassa pelaajia, mikä oli tietysti tärkeää, koska onhan taustojen selvittäminen helpompaa, kun molemmat puhuvat samaa äidinkieltä. Tietysti ikinä ei voi kaikkia asioita selvittää.

Sekä Siren, että Jalo kehuivat estotta puolustaja Martin Hlavackaa. Myös toimittajan silmään tämä 27-vuotias jässikkä näytti hyvältä. Hlavacka oli päättyneellä kaudella Extraliigan toiseksi tehokkain puolustaja. Hänellä on 1+1 vuotinen sopimus.

- Hlavacka on meidän ykköspuolustaja, tuo monipuolisuutta meidän ylivoimaan ja on melko fyysinen. Synnynnäinen johtaja, kehui Jalo.

- Optio on hänellä ja koskee vain ja ainoastaan Venäjää. Muut vaihtoehdot ovat poissuljettuja. Hänen perässä olivat muutkin, mutta nopeat syövät hitaat.

- Kaksinkamppailuissa ”Hlava” on todella hyvä, ennen kaikkea monipuolinen. Ainoa negatiivinen seikka on vauhti, mutta ei sekään mitään varsinaisesti haittaa, Siren säesti.

- Hän oli tänä keväänä pelaamassa kolme ottelua Itävallan play offeissa, koska Tsekin päävalmentaja Lener halusi miehelle pelituntumaa ennen maajoukkueleiriä.

Muut tsekit ovat keskushyökkääjä Marek Vorel, jolla on kaksivuotinen sopimus ja laitahyökkääjä Radim Kucharczyk, jonka pahvi on yksivuotinen. Heitä seurajohto ei suostunut kehumaan aivan yhtä estoitta kuin Hlavackaa.

- Vorelilla on jo useamman vuoden kokemus Extraliigasta. Odotamme häneltä tasapainoista kautta, mutta emme missään nimessä 50-60 pistettä, hän on erittäin hyvä kahden suunnan sentteri, mikä on nykyliigassa tärkeää. Jalo toppuutteli innokkaimpia.

- Kucharczyk on nuori kaveri, joka on ensimmäistä kertaa ulkomailla. Suuria emme häneltä vielä odota, fyysisyydessä on aika paljon parannettavaa. Taito-taso on hyvä.

- He olivat kaikki Tsekin MM-leirillä tänä keväänä. Kucharczyk putosi melko alkuvaiheessa, Vorel sinnitteli aika pitkään ja Hlavacka putosi vasta siinä vaiheessa kun NHL-miehet tulivat mukaan, tiesi Siren kertoa.

Vorelilla ja Kucharczykillä on yksi ongelma, kumpikaan ei puhu sanaakaan englantia.

- Kyllä kiekkokielen äkkiä oppii, totesi Siren.

- Patisteltiin jo neuvotteluvaiheessa agentteja pistään pojat englannin kurssille. Mutta kyllä sen äkkiä oppii tässä muiden mukana, Jalo tuumaili.

- Meidän huoltokin on oppinut vuosien varrella ainakin kuutta kieltä, joten se ei ole ongelma. Pojat tulivat ensimmäisen kerran koppiin ja katselivat varusteita niin Laukkasen Lasse (Ilveksen huoltaja) löysi heti yhteisen kielen, venäjän, naureskeli Jalo.

Puolustaja Cory Murphy tuli Ilvekseen Bluesista, jossa mies pelasi vajaat kaksi kautta.

- Murphyn suurimmat avut ovat kiekollisessa pelissä. Hänellä on jo näyttöjä liigasta ja uskon, että meillä on tarjota hänelle enemmän vastuuta kuin Blues, Jalo selitti.

Try outilta yritetään mukaan joukkueeseen

Try outilla mukana on KalPan hyökkääjä Jarno Niinimäki, Hermeksestä puolustaja Raine Hartus sekä hyökkääjät Mikko Suvanto ja A-J Miettinen.

- Try out-miehet ovat ainakin Tampere Cupiin asti mukana. Katsotaan sitten. Tarkoitus on pitää liigajoukkueen mukana ylisuurta runkoa, sillä A-junioreista ei ole juurikaan tulossa ketään. Joten pitää olla varalla miehiä ”jonossa.” Osalle varmasti etsitään välillä peliaikaa Mestiksestä, toimitusjohtaja selvitti.

- A-J Miettinen ja Niinimäki ovat tehneet suuren vaikutuksen. Jätkät yrittää koko ajan tosi lujaa, kehui Jalo.

- Miettinen pelasi viime kauden WHL:ssä, mutta tuskin lähtee sinne ensi kaudeksi. Jos ei saa liigasta pelipaikkaa, niin sitten varmaan Mestikseen. Hän on syntynyt 1983, joten mahtuu vielä A-junioreihinkin tarvittaessa.

- Suvanto on Jamalaisen Jarmon scouttaus Tanskasta. Oli alkukevään Bluesin mukana ja on nyt tämän leirin ajan ainakin meidän mukana.

A-junioreista mukana ovat jo viime kaudella liigajoukkueessa esiintyneet Eero Lajunen ja Karri Akkanen.

- Akkanen ja Lajunen ovat nyt mukana ainakin tämän kesän, katsotaan sitten syksyllä. Akkanenhan yrittää ainakin alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin.

- Meillähän on kahden vuoden sopimuksella myös heinäkuussa armeijasta palaava Joonas Rönnberg, joka pelasi viime kaudella Kiekko-Vantaassa.

- Rönnberg on lupaava nuorukainen, pärjäsi hyvin Mestiksessä, mutta on vielä aika raakile, selvensi Siren.

- Täytyy kyllä kiittää Parolan varuskuntaa. Leinon Ville, Nissisen Tuomas ja Akkanen ovat päässeet todella hyvin harjoituksiin mukaan. Ja jos eivät ole, niin sieltä on järjestynyt aikaa, jotta pojat ovat voineet reenata keskenään.

Ennen vanhaan huhuttiin Raimo Helmisen paluusta, sitten Mika Niemisestä ja nyt kestoaiheena on Jyrki Lumpeen paluu. ”Sonja” oli ollut torstaiaamuna seuraamassa joukkueen harjoituksia.

- Ei olla ”Sonjan” kanssa puhuttu mitään paluusta, tuskin mies tietää itsekään mitä tekee. Meillä on nyt kahdeksan puolustajaa, joten yhdestä täytyisi siinä vaiheessa luopua, Jalo toppuutteli huhuja.

Hlavacka ja kumppanit eivät ole kovin halpoja pelaajia, mutta Jalo vakuutteli, ettei budjetti ole paisunut liikoja.

- Pelaajabudjetti on saman suuruinen kuin viime vuonna sarjaan lähtiessä, eli 1.2 – 1.3 miljoonaa euroa.

Ville Siren on tehnyt Ilveksessä huipputyötä pelaajien scouttauksessa, mutta miehen tavoitteet ovat NHL:ään palaamisessa.

- Villen sopimus meidän kanssa loppuu 30.6, mutta riippuu tietysti hänen tulevasta työnantajastaan, jatkuuko meidän yhteistyö. Näin on ainakin puhuttu alustavasti. Jos ei Villen kanssa tehdä yhteistyötä, niin sitten jonkun muun. Virallisestihan ei ole kiellettyä, että NHL-scoutit tekisivät yhteistyötä jonkun eurooppalaisen joukkueen kanssa, selvitti Jalo.

- Ville kuitenkin luo meille vielä nuorten pelaajien scouttaus-ryhmän, joka tutkii seuran omia A-C -junioreita. Tarkoitus on, että meidän junnujen kaikki kotipelit seurataan ja raportit laitetaan meidän seurantajärjestelmään.

Laurila tyytyväinen uuteen seuraansa

Ilveksen puolustuksen ainoa kotimainen vahvistus Henri Laurila tuli seuraan Pelicansista ja on ollut erittäin tyytyväinen oloonsa.

- Hyvältä vaikuttaa. Reenit on ollu hyviä, kuivatreenit varsinkin.

Aiempina kesinä Laurila on harjoitellut Kari Elorannan ja viime kesänä Petteri Hirvosen johdolla, joten vertailupohjaa löytyy.

- Kyllä kovempaa on menty. Kaikenlaisia uusia juttuja, varsinkin jäällä. Hyvä se on, että on tuntumaa jäästä sitten kun ruvetaan tosissaan reenaamaan jäällä. Viis viikkoa sitten oltiin jäällä ja parin kuukauden päästä mennään uudestaan. Hyvä ettei pääse kyllästymään kesätreeneihin.

Laurila teki Ilveksen kanssa sopimuksen heti kauden päätyttyä ja on ollut koko ajan mukana treeneissä.

- Olihan siinä muitakin kyselijöitä, mutta kun kuulin että tämmöinen seura on kiinnostunut, heti kiinnosti. Iso seura ja hyvät puitteet. En ole päivääkään katunut.

Isokokoinen Laurila on erittäin hyvä kaksinkamppailuissa ja tunnetaan hyvänä peruspuolustajana.

- Kyllä parantamista on, toivotaan että tulee onnistumia ja luottoa. Peruspeli pitää saada kuntoon ja sitä kautta pitäisi pystyä auttaan joukkuetta, maaleja, pisteitä ja taklauksia.

”Raipella” sukulaisia valmennusportaassa

Ilveksellä on uusi päävalmentaja, Vaclav Sykora ja myös uusi kakkosvalmentaja, Jarmo Jamalainen. Jamalainen on Suomessa melko tuntematon valmentajana, mutta vanhempi polvi muistaa miehen 80-luvulta Ilveksestä, Tapparasta ja Ässistä laitahyökkääjänä. Viime vuodet ”Immu” on valmentanut Ruotsin 2. divisioonassa.

- Siinä mielessä vaikuttaa hyvältä, että joukkueessa on hyvä työmoraali. Iso rinki, niin tulee kilpailuakin. En nähnyt viime vuonna kesätreenejä, joten on vaikea verrata, ”Immu” pohdiskeli.

Ilveksessä on paljon nuoria ja myös tätä veteraanipolvea melko paljon.

- Veteraaneilla on taitoa ja junnuilla intoa. Ongelmahan on se, että meillä on aika iso haarukka junnujen ja konkareitten välissä. Se keskiluokka 25-28 puuttuu. Onneksi nyt saatiin mukaan Rajamäen ”Eki” ja Suvannon Mikko on kokeilla.

Jotkut kannattajat ovat purnanneet sitä, että näillä näkymin uusia junioreita ei nosteta rinkiin, mikäli loukkaantumisia ei tule.

- No, onhan tossa nyt muutama A-juniori-ikäinen mukana, Akkanen, Lajunen, Leino. Ne on kilpailemassa siitä paikasta.

Monille kiekkojännereille lienee uusi tieto, että Jamalainen on Raimo Helmisen serkku. ”Immu” ei kuitenkaan aio antaa ”Raipelle” erikoishöykytystä.

- Eihän siinä mitään erikoista, samalla lailla kuin muitakin. Kyllä se osaa itsekin siellä kentällä mennä.

Myös Jamalainen kehui ulkomaalaisvahvistuksia. Varsinkin Hlavacka sai kakkosvalmentajalta kehuja.

- Hlavacka on huippujätkä, sen näkee heti. Kyllä Vorel ja Kucharczykin on ihan hyviä poikia. Syksyllähän sen paremmin näkee. Pojilla on nyt uudet varusteet, jalkoja vähän painaa, niin on vaikea sanoa. Elokuussa ne on ihan eri jätkiä.

Nykyaikana on tapana, että toinen valmentaja peluuttaa hyökkääjiä ja toinen puolustajia.

- Ei olla vielä niin pitkälle puhuttu. Katsellaan sitten sykyllä.

Ilveksen harjoitusottelut alkavat 4.8. KooKoo:ta vastaan Kouvolassa.

- Me suunniteltiin, että 10-12 harjoituspeliä ja yksitoista niitä nyt tuli, vaikka ensin piti olla kymmenen. Se on ihan riittävä määrä.

Sykoran reenit ovat tunnettuja kovuudestaan ja pelaajatkin ovat niitä kehuneet. Viime kesänä pelailtiin pääasiassa pallopelejä, nyt systeemi on eri.

- Aika paljon ollaan tehty kaiken näköistä, monipuolisesti. Pallopelejä on jonkin verran, paljon ollaan juostu, käyty puntilla. Ei olla niinkään haettu voimaa, vaan jo nyt haetaan nopeusvoimaa, että saataisiin enemmän liikettä. Kaiken kaikkiaan uskoisin, että tempo on tiukempi.

- Me vaaditaan, että kaikki mitä tehdään, tehdään kunnolla!

» Lähetä palautetta toimitukselle