Mielipide

Historiallisen kovalle Tapparalle ei löydy pysäyttäjää

LIIGA / Kolumni
Tapparan vuodesta toiseen jatkuva menestysputki ihastuttaa ja vihastuttaa, mutta dynastian päätepiste ei ole näköpiirissä vielä lähitulevaisuudessa.

Tappara nappasi maanantaina kuudennen perättäisen finaalipaikkansa, kun se kukisti TPS:n välierissä puhtaasti voitoin 4-0. Samalla tamperelaiset tekivät liigahistoriaa, sillä yksikään toinen joukkue ei ole aiemmin selvittänyt tietään finaaleihin kuutena perättäisenä keväänä.

Sen lisäksi, että saavutus on historiallinen, se on myös käsittämättömän kova. Finaaleihin pääsy vaatii lähes aina täydellisen onnistumisen, joten samaan suoritukseen yltäminen kuudesti peräkkäin vaatii jo ihmeen.

Tapparan kohdalla ihme ei kuitenkaan pudonnut taivaasta, vaan se on rakennettu vuosien määrätietoisella työllä. Organisaation kaikesta tekemisestä paistaa seuraan pesiytynyt voittamisen kulttuuri, joka on vain vahvistunut kahtena edellisenä keväänä voitettujen mestaruuksien myötä.

Tapparassa joka ikinen asia ja tehty ratkaisu tähtää vain ja ainoastaan menestymiseen. Oli kyse sitten pelaajahankinnoista, valmentajavalinnoista, pelitaparatkaisuista tai organisaation strategiasta, taustalla siintää aina yksilön etua suurempi tavoite.

Trap vain yksi monista vaihtoehdoista

Tapparan runkosarja jätti ilmaan kysymyksiä, mutta pudotuspeleissä joukkueen erinomaisuus on ollut paikoitellen jopa mykistävää. Puolivälierissä KalPa tarjosi joukkueelle todellisen haasteen, mutta TPS:n tavoin sekin joutui lopulta taipumaan.

Jo kolmatta perättäistä mestaruuttaan metsästävästä Tapparasta on menestyksensä myötä tullut muille liigajoukkueille kirosana. Tänäkin keväänä puhetta on riittänyt niin trap-kiekosta kuin hallitsevan mestarijoukkueen tylsäksi haukutusta pelitavasta.

On kuitenkin karu fakta, että toimivaa konseptia ei ole tarpeen muuttaa pelkästään viihdearvon kasvattamiseksi. Tapparan pelaaminen ei aina ole kaunista, mutta se on ärsyttävän tehokasta.

TPS-sarjassa nähtiin myös, että päävalmentaja Jukka Rautakorven työkalupakissa trap-pelaaminen on vain yksi lukuisista vaihtoehdoista. Esimerkiksi välieräsarjan toisessa osaottelussa Tampereella isäntäjoukkue laittoi kaukalossa käyntiin sellaisen hyökkäyspään ilotulituksen, että vastaavaa ei ole Hakametsässä hetkeen nähty.

Se on paljon sanottu, kun ottaa huomioon, että Tappara-paidassa on viime vuosina viilettänyt lukuisia kansainvälisen tason tähtiä NHL-pyssy Patrik Laineesta KHL:ssä pelaavaan Olli Palolaan saakka.

Levänneenä taistoon

Aiempaa monipuolisemman pelitapavalikoiman ja vahvan voittamisen kulttuurin lisäksi Tapparan ehdoton etu ensi viikolla alkavassa finaalisarjassa on huomattavasti pidempi lepoaika vastustajaan verrattuna. Siinä vaiheessa, kun Kärpät ja HIFK ratkaisevat oman välieräsarjansa kohtalon, on Tappara viettänyt jo lähes viikon verran taukoa peleistä.

Myös pienten kolhujen parantelun kannalta tauko tulee joukkueelle tarpeeseen, sillä vaikkei loukkaantumisista tähän aikaan vuodesta puhuta, löytyy niitä Tapparankin pukukopista.

Vielä kun edellä mainittuihin lisätään läpi kauden hehkutettu pelaajamateriaali sekä ylivertainen kokemuspankki joukkueen penkin takana, on vaikea nähdä, että Tappara kaatuisi vielä neljästi tänä keväänä.

Kehottaisinkin tamperelaisia jo siirtelemään työmaakylttejä sivummalle keskustorilta ja valmistautumaan jälleen kerran juhlavaan kevääseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle