Mielipide

Espoo Unitedin raivoriski räjähti silmille

MESTIS / Kolumni

Espoo United otti tietoisen riskin, kun se palkkasi Raimo Summasen valmennustiimiinsä. Espoolaisten ensimmäinen Mestis-kausi alkoi heikosti ja jotain oli keksittävä joukkueen kurssin kääntämiseksi.

− Joukkueemme on pelannut alle odotusten syyskauden aikana. Joukkueemme tarvitsee suunnanmuutoksen ja uskomme Raimon kokemuksen auttavan tässä vaikeassa tilanteessa, urheilutoimenjohtaja Petri Pakaslahti kommentoi Summasen palkkaamisen yhteydessä ennen joulua.

Pitkään näytti siltä, että riski kannattaa. Unitedin suunta todellakin kääntyi, ja sen jälkeen kun Summanen liittyi joukkueeseen, jäivät espoolaiset ainoastaan kolmessa ottelussa pisteittä runkosarjan lopun aikana.

MR. hyde pääsee irti ennemmin tai myöhemmin

Kuten Summasen kohdalla on tapahtunut usein − lähes aina − hänen uransa varrella, jossain vaiheessa miehellä hirttää kiinni. Summanen ei välttämättä ole hallin ulkopuolellakaan aina rauhallinen tohtori Jekyll, mutta vaihtopenkin takana Mr. Hyde pääsee irti ennemmin tai myöhemmin.

Vaihtopenkkien välillä huutelu on normaalia, jopa arkipäiväistä niin Liigassa kuin Mestiksessäkin. Satunnaisesti huutelu menee yli hyvän maun rajojen tai lipsahtaa tyhjien tappouhkausten puolelle. Summasen kohdalla kerta ei ole ensimmäinen, ei varmastikaan viimeinen − ja joka kerta hänen käytöksensä tuntuu menevän niin pahasti kaikkien normien ohitse, että samaan ei kykene kukaan muu.

Summaselle mikään ei ole kohtuutonta silloin kun hänen moponsa karkaa pahimmalla tavalla käsistä. Suusta tulee ulos se ensimmäinen ja typerin mieleen tuleva sammakko, ja samanaikaisesti Summanen uskoo vian olevan kaikkialla muualla kuin hänessä itsessään ja syyllisten löytyvän aina vastapuolelta.

Espoo United sai mitä se tilasi. Summasen historia, toimintatavat ja täydellinen kyvyttömyys hillitä itseään millään tavoin ovat kaikkien kiekon kanssa tekemisissä olevien tiedossa. Räjähdys oli vain ajan kysymys. Oli jopa todennäköistä, että se tapahtuu silloin, kun paine padassa kasvaa pudotuspeleissä.

Nyt Unitedin johtoportaalla ja Jussi Salonojalla ei ole pöydällään kuin huonoja vaihtoehtoja. Espoolaisten loppukauden nousun arkkitehdille potkujen antaminen ei voi olla vaikuttamatta negatiivisesti joukkueen otteisiin käynnissä olevissa pudotuspeleissä. Muu ratkaisu kuin potkut taas asettaisi seuran hyvin kyseenalaiseen valoon, kun alla on vielä Aleksi Valavuoren eroon johtanut saaga.

Niin makaat kuin petaat. Summanen voi tuoda paljon hyvää mille tahansa joukkueelle ja hän on yhä erinomainen valmentaja.

Saattaa kuitenkin olla, että käytöksellään Summanen on polttanut viimeiset mahdollisuutensa.

» Lähetä palautetta toimitukselle