Mielipide

Eihän tässä ole mitään järkeä: Lopetetaan koko Mestis!

MESTIS / Kolumni
Olen kuullut tämänkin kauden aikana monesta eri suusta monia eri Mestistä herjaavia lauseita. "Ei ole tasoa", "ei voi nousta Liigaan", "kasvatussarja, mennään pelaajien etu edellä", ja mitä yhtä älytöntä vielä.

Ei ole tasoa ei, eikä sarja ole muutenkaan kummoinen millään mittapuulla. Eihän?

Niin ja tosiaan, kannattaa muuten lukea edes toiseen väliotsikkoon asti, ennen kuin lyttäät jutun kirjoittajan syvinpään jäänrailoon.

Pelaajien etu korostuu - sarjataulukkokin on ihan mitätön

Koska kyseessä tosiaan on mitätön kasvatussarja joukkueiden näkökulmasta ilman mitään nousupanosta tai muutakaan motiivia, lähtevät kirkkaimmat tähdet pelillisesti heikosta Mestiksestä pois heti, kun saumat isompiin ympyröihin ovat.

Kyseessä tosiaan on mitätön kasvatussarja.

Ja kun sarjassa mennään pelaajien etu edellä, ei oikeastaan pelien tuloksillakaan ole tuon taivahan merkitystä. Samahan se on, miten ne läpsyttelyt päättyvät, kun Suomen mestaruus ei ole panoksena kuitenkaan. Sarjataulukkokin on lopulta ihan turha.

Lisäksi, koska "ei voi nousta Liigaan" -kaltainen lause pyörii ihmisten huulilla kauden aikana useasti, ei liene pelikään ole tasokasta. Mitäpä sitä turhaan tekemään parhaansa, kun eivät joukkueet pelaa muusta kuin "vain" Mestiksen mestaruudesta.

Näinhän se tosiaan on... Sarkasmikin on aika kiva laji.

Kirjoittaja ei siis väitä, että on kuullut kaikki mainitut mahdolliset lauseet yhdestä ja samasta suusta. Sitä kuitenkin painotan, että kyseenalaistuksia sarjaa kohti on tullut kauden aikana taas ihan liikaa mainitun kaltaisesti.

Mestis vaatii ammattimaisuutta!

Eli mitä jos käännetään pallo toisinpäin?

Ensinnäkin, joukkueet pelaavat runkosarjassa 50 ottelua ja 2−3 peliä viikossa syyskuusta alkaen aina maaliskuuhun. On sanomattakin selvää, että tuollainen rutistus vaatii äärimmäisen kovaa peruskuntoa.

Lisäksi sekin on selvää, että oli kyseessä mikä poppoo hyvänsä, vaatii 50 ottelun vetäminen joukkuetasolla, edes rutiinilla, kovasti töitä. Sehän vain korostuu, jos siellä Liigassa heikosti esiintyneet soturit tulevat vahvistamaan vastustajaa.

Miksi ne pelaajat tulevat Liigasta kasvamaan Mestikseen, jos se kerran on ihan höpöhöpö-sarja ilman tasoa?

Miksi ne pelaajat tulevat Liigasta kasvamaan Mestikseen, jos se kerran on ihan höpöhöpö-sarja ilman tasoa?

Ja ehkä kaikkien hatunnoston arvoisin seikka on se, että Mestiksessä luutivista sotureista suurin osa ei ole ammattilaisia. Töissä tai koulussa käyvä pelaaja harjoittelee, kun ei ole otteluita ja pelaa pari-kolme kertaa viikossa. Parhaimmillaan hän tavoittelee paikkaa Liigaan tai muualle ylöspäin ja samalla saattaa jopa elää perhe-elämää.

Riittääkö, Mestiksen kriitikot? Kirjoittajan tarkoitus ei ole yleistää, mutta turhan usein sarjan ympärillä kuulee haukkumista mainituista asioista.

Konkretiaa tasosta

Kuin kruununa, Mestiksen runkosarjassa viimeiseksi jäänyt Peliitat osoitti sen, että taso sarjassa on hurjan kova. "Koko kauden" muilta pataan ottanut, mutta esimerkiksi pudotuspeleihin mennyttä K-Vantaata taannoin pöllyttänyt heinolalaisjoukkue oli karsintasarjan avausosassa JHT:tä vastaan väkevä. Se ei horjunut, vaikka karsintaottelusarjassa vastassa oleva "pienempi" kalajokelaisnippu nousikin kahden maalin takaa rinnalle.

Pelin nähneenä JHT oli täysin telineissä ensimmäisen erän - siis joukkuetta vastaan, joka oli Mestiksen runkosarjassa jumbo.

Samaa tasoa osoitti omassa puolivälieräsarjassaan myös IPK, joka pelaa Mestiksessä vasta toista kautta putkeen. Se kaatoi uskomattoman draaman jälkeen SaPKon numeroin 7−6 tasoittaen sarjan 2−2:een. Muistetaan se, että savonlinnalaislauma on hallitseva mestari.

Miten meni mukamas "armopaloilla" Mestikseen nousseen Ketterän kausi? No, ehkä pudotuspeleissä heikosti, mutta silti sarjanousijana runkosarjan kolmas sija on kova pommi. Niin ja, sarjanousijan leiristä pystyi nousemaan jopa Liigaan: Toimikoon tässä esimerkkinä SaiPassa liigakuvioita haistellut Tomi Iso-Mustajärvi.

Santeri Vuoti puolestaan pelasi viime kaudella jopa Liigaa, mutta nyt Mestistä sarjanousijan paidassa.

Eivät mainitut tulokset tai pelaajasiirrot ole sattuman kauppaa.

Mestis on ehkä pelaajien kasvattajasarja, mutta juuri sen takia se luo timantteja. Joko riittivät perustelut?

Missä Laine ja Puljujärvi pelasivat osan kaudesta 2014-15.

Jos ei, niin muistellaanpa, missä esimerkiksi NHL-tähdet ja tammikuussa 2016 nuorten maailmanmestaruuden voittaneet Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi pelasivat osan kaudesta 2014-15.

» Lähetä palautetta toimitukselle