HPK - IFK
ILV - PEL
JUK - SPO
JYP - KAL
KOO - SAI
ÄSS - KÄR
LUK - TPS
BUF - NYR 2.00
CAR - EDM 2.30
MIN - NJD 3.30
ANA - BOS 5.00
PHI - DET 20.00
PIT - CGY 20.00
COL - STL 22.00
Mielipide

Christian Heljanko − tuleva supertähti karmeassa loukussa

LIIGA, MESTIS / Kolumni
LeKin Mestis-kausi päättyi lauantaina KeuPalle kärsityn vierastappion myötä. Saukkopaidat eivät saaneet aikaiseksi maaliakaan, ja Christian Heljanko kesti maalillaan julmetun määrän kumisadetta. Nuoren veskarin kausi jatkuu vielä, mutta kiitokseksi mahtavista otteista Mestiksessä todennäköisesti luvassa on luukkuaikaa Tapparassa.

Christian Heljanko tuli pudotuspeleihin selviytyneen LeKin maalille toiseen puolivälieräotteluun, kun Markus Ruusu oli päästänyt ensimmäisessä KeuPa-kamppailussa seitsemän takaiskua. Nuori helsinkiläissyntyinen veräjänvartija päästi taakseen viidessä ottelussa vain kahdeksan maalia − kolme viimeiseksi jääneessä taistossa.

LeKi onnistui itse tekemään KeuPan verkkoon vaivaiset viisi maalia. Molempien joukkueiden valmentajat ylistivät Heljankoa likimain jokaisen ottelun jälkeen, oli lopputulos ollut mikä tahansa.

On surullista, että Heljangon tasoinen nuori pelaaja joutuu käytännössä puremaan tuppea palkkatyössään, tai vaihtoehtoisesti taistelemaan tuulimyllyjä vastaan pienen budjetin Mestis-seurassa. Eihän LeKiä voi suoranaisesti siitä syyttää, ettei joukkue pysty antamaan joka ilta tarpeeksi laadukasta tukea, mutta kyllä Heljanko silti kuuluisi johonki tasokkaampaan ja paremmasta menestyksestä pelaavaan seuraan.

Meriitit ja tilastot puhuvat puolestaan

Jukureillekin Mestis-mestaruuden aikanaan torjunut Heljanko on noussut raketin lailla Liiga-ympyröihin, ja vastuutehtävien porteille. Hänen sopimusjoukkueessaan Tapparassa on vain ollut viime kausina se tilanne, että Dominik Hrachovina on nauttinut aukotonta Jukka Rautakorven luottamusta. Heljanko on saanut hakea pitkin kautta pelituntumaa Lempäälästä.

Heljanko ei ole pelannut huonoa peliä miesmuistiin, mutta silti hänen vastuunsa Liigassa on ollut todella kiven alla. Heljangon tilastot ovat kauttaaltaan samaa tasoa kuin Hrachovinan, mutta esimerkiksi voittoprosentti on liki kymmenen yksikköä parempi kuin virkaveljellään. Heljankohan oli se kaveri, joka teki ensimmäisten pelattujen Liiga-otteluiden nollapeliennätyksen.

On surullista, että Heljangon tasoinen nuori pelaaja joutuu käytännössä puremaan tuppea palkkatyössään

20-vuotias torjuja kärsii siis kahden joukkueen loukusta: Tapparassa hän ei saa potentiaalinsa vaatimaa vastuuta, ja LeKissä − vaikka hän vastuuta saakin, ja loistavasti esiintyykin, ei joukkueen materiaali riitä tukemaan menestyksen tiellä. KeuPan hyökkäyskalusto tylsytti lopulta Heljangon ja eteni välieriin. Joukkue maalivahdin edellä tylsyi kuitenkin jo paljon ennen häntä.

Heljangolla on sopimus Tapparaan ensi kaudeksikin, mutta tokkopa hän kauteen ykkösvahtina lähtee, vaikka hänellä siihen kompetenssia olisikin. Hänen uransa kannalta olisi tässä vaiheessa otollinen hetki päästä Liigaseuraan, jossa hän saisi ykkösvahdin tontin. Sellainen hänelle kuuluu, ja sellaisen hän on kyvykäs ottamaan.

Heljangosta puhuttaessa on kyse NHL:ään varaamattomasta maalivahdista, jolla on nyt jo korkeat pelitaidot, ja jäänviileä keskittymiskyky. Hän tarvitsee vain sopivasti lihavan haasteen, johon tarttua. Heljangolla on edellytyksiä nousta Mestis-mestarista vaikka kuinka suureksi mestariksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös