Mielipide

Barys Astana Salamoita etevämpi

MESTIS / Kolumni
Kirkkonummen Salamat avasi harjoitusottelukautensa kotiottelulla kazakstanilaisjoukkue Barys Astanaa vastaan. Taitavasti pelannut vierasjoukkue vei voiton mukanaan lukemin 2-3 (1-1, 0-1, 1-1).

Joissain yhteyksissä erheellisesti Kazakstanin mestariksikin tituleerattu Barys, joka sijoittui viime keväänä kotimaansa sarjassa viidenneksi, pelaa tulevalla kaudella lisäksi Venäjän toiseksi ylimmällä sarjatasolla. Molemmat joukkueet olivat uudistuneet voimakkaasti, mikä näkyi kentällä ketjukoostumusten ja pelipaikkojen hakemisena. Ottelun kuva oli kuitenkin alusta alkaen melko selvä, liikkeessä ja taidossa edellä ollut astanalaisryhmä vei ottelua ja Salamat pyrki iskemään vastahyökkäyksistä.

Avausmaali näki päivänvalon ajassa 16.52, kun vierailijoiden Vadim Streltshuk iski kiekon Andrei Tsarevin syötöstä ohi Salamoiden epäilemättä mielenkiintoisimman pelaajakokeilun, Suomen alasarjoja tahkonneen luxemburgilaisvahti Michel Welterin. Kotijoukkue kuittasi pelin tasoihin kuitenkin nopeasti ylivoimalla. Stanislav Golovanovin istuessa kaksiminuuttistaan laukoi Pelicansin A-junioreista Salamoihin saapunut Jaakko Häti siniviivalämärin, jonka ohjasi verkkoon kokenut Jarno Niinimäki.

Toisen erän alussa Salamat sortui jäähyihin, mutta pelasi hyvää, konstailematonta alivoimapeliä, eivätkä kiekkovarmat kazakkihyökkääjät saaneet erityisiä maalitilanteita aikaan. Liekö puhdas alivoimapelaaminen sitten tuonut hyvän olon tunteen, sillä juuri kun Tommi Pelkosen saama kiinnipitämisjäähy ehti umpeutua, päästi Salamat Barysin ylivoimahyökkäykseen. Kun Welterkään ei ollut tilanteessa täysin hereillä, laukoi vierailijoiden taitavin pelaaja, Venäjän superliigajoukkueidenkin kyselemä Kazakstanin maajoukkuehyökkääjä Talgat Zhailauov johtomaalin Welterin längistä. Ottelua oli tuolloin käyty 29.26.

Toisen erän loppupuolella Salamat paransi otettaan ja Iippo Suutariselle tarjoutui parikin maalipaikkaa, mutta laukaukset suuntautuivat liiaksi Barysin maalia vartioineen Viktor Lugovskoin syliin. Vierailijat pääsivätkin päätöserään maalin johdossa.

Salamoiden hyvä vaihe jatkui kolmannen erän alkupuolen ja kirkkonummelaiset saivat hyvällä liikkeellään vierasjoukkueen jäähyilemään. Ylivoimatilanteissa erityisesti hyökkäyskolmikko Iippo Suutarinen - Antti Honkanen - Sami Tervonen sai luotua painetta Lugovskoin maalille, mutta laukaukset jäivät turhan harvoiksi, eikä todellisia maalintekotilanteita nähty.

Ottelun ratkaisun iski alivoimalla Andrei Gavrilin ajassa 49.59. Tilannetta edeltäneen heikon siniviivapelaamisen ansiosta Gavrilin pääsi läpiajoon ja liu'utti kiekon Welterin haarojen välistä Salamoiden verkkoon. Kotijoukkue kavensi ottelun päätösnumerot vain 46 sekuntia ennen loppuvihellystä, kun Lauri Liewendahl tuikkasi kiekon pirteästi pelanneen Kai-Erik Sandbäckin syötöstä ohi Lugovskoin.

Salamoiden harjoituskausi jatkuu 11.8. vierasottelulla Mestis-nousija LeKiä vastaan.