Älä tuhoa valmennusuraasi, Sami Kapanen

LIIGA / Kolumni
Sami Kapasen ansioita pelaajana, seurajohtajana ja yksilöiden kehittäjänä ei voi kiistää kukaan. Nyt Kapanen haluaa koko sydämellään ja osaamisellaan kehittää kuopiolaista sekä myös suomalaista jääkiekkoa. Nykyinen toimenkuva KalPan päävalmentajana on siihen kuitenkin täysin väärä.

Viime kaudella sensaatiomaisesti hopeaa saavuttaneen KalPan alkukausi on ollut synkkä. Kevään siirtomarkkinoilla joukkue menetti käytännössä kaikki syömähampaansa. Moni odottikin kuopiolaisten kaudesta vaikeaa, mutta peliesitykset ovat alittaneet pessimistisimmätkin odotukset.

Suurin syy tähän on päävalmentaja Sami Kapanen.

KalPan erinomainen viime kausi perustui jatkumoon. Pekka Virta sai rauhassa luoda Kuopioon omaleimaisen pelitavan, jolla seura menestyi kausittain odotuksia ja pelaajabudjettiaan paremmin.

Lopulta viime kaudella joukkue ylsi finaaleihin saakka, kun uutena apuvalmentajana Kapanen toi omat mausteensa pelitavan ja yksilöiden kehittämiseen.

Nyt Kuopiossa kaikki on muuttunut.

Virran kehittämä pelitapa on heitetty tyystin roskakoriin. Tilalla on aktiivisuuteen ja jatkuvaan nopeuteen perustava pelitapa, jossa ei peruutella. Aktiivisuus, aggressiivisuus, nopeus ja intohimoinen joukkueelle pelaaminen. Ne olivat Kapasen pelaajauran kulmakivet — niihin nojaa myös Kapasen valmennusideologia.

Ideologia on ihanteellinen yksilöiden kehittymisen kannalta. Mutta taktisesti huippuunsa viritetyssä Liigassa joukkueena voittaminen vaatii paljon enemmän.

KalPan peli on ollut alkukaudella sekavaa ja paikka sarjataulukon hännillä on oikeutettu. Harvat voitot ovat tulleet onnistuneiden yksilösuorituksien avulla, joukkuepeli ei ole toiminut lainkaan.

Hukattu perintö — Sami Kapasen ja Pekka Virran yhteistyö toimi viime kaudella erinomaisesti.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Kapanen itse puhuu tuloksellisesta kriisistä. Todellisuudessa kriisi on pelillinen. Liigajoukkue pelaa kiekkoa, jota on totuttu näkemään juniorisarjoissa.

KalPan kannalta tilanne muuttui kestämättömäksi tiistain HIFK-tappion jälkeen, kun Kapanen linjasi Sportti.comin haastattelussa, että pelitapa ei vaihdu, vaikka tappiokierre jatkuisi. Syyksi Kapanen linjasi pelaajien kehittämisen.

Kapanen onkin ensiluokkainen yksilöiden kehittäjä. Viime kauden hopeajoukkueessa moni rivitason pelaaja pelasi koko uransa parhaan kauden. Tämä oli pitkälti juuri Kapasen ansiota.

Mutta nyt kun taustalla ei ole enää selkeää ja voittavaa pelitapaa, yksilöt eivät nouse parrasvaloihin — loistavasta henkilökohtaisesta valmentamisesta huolimatta.

Lupaava joukkue onkin yhtäkkiä harmaata massaa.

Kapasen puheenvuorot jääkiekon ja jääkiekkoilijoiden kehittämisestä ovat vakuuttavaa luettavaa. Myös tulokset yksilöiden kehittämisessä puhuvat puolestaan — Samilla on paljon annettavaa niin KalPalle kuin koko suomalaiselle jääkiekkoilulle.

Pystyttekö nimeämään paremman kehitysvalmentajan esimerkiksi varausikää lähestyville suomalaisjunioreille? Minä en ainakaan!

Liigajoukkueen päävalmentajan tehtävä ei ole kuitenkaan oikea paikka keskittyä yksilöiden kehittämiseen. Liigajoukkueen tehtävä on voittaa otteluita. Tähän Kapasen kokonaisvaltainen valmennusosaaminen ei kuitenkaan vielä riitä.

Vallitsevasta tilanteesta kärsii niin KalPa, Kapanen, kuin myös suomalainen jääkiekkoilu. Kaikista pahin vaihtoehto olisi se, että Kapasen lupaava valmennusura loppuisi päävalmentajana epäonnistumiseen. Tätä ei varmasti toivo kukaan.

Sami, suomalainen jääkiekkoilu tarvitsee osaamistasi. Valjastahan jatkossa osaamisesi oikeaan käyttöön.

» Lähetä palautetta toimitukselle