Jokerit hyydytti Traktorin

KHL / Raportti
Riku Helenius on juuri nyt KHL:n kuumin maalivahti.
Jokerit nappasi lauantaina ensimmäisen vierasvoittonsa, kun joukkue kaatoi Traktor Tšeljabinskin niukasti maalein 1-2. Joukkueen sankari oli jälleen kerran maalivahti Riku Helenius.

Helsingin Jokerit avasi vieraskiertueensa hienolla taisteluvoitolla. Kotijoukkue Traktor Tšeljabinskin kiekollisesta hallinnasta huolimatta Jokerit onnistui vääntämään niukan 1-2-vierasvoiton.

Erityisen kaunis ottelu ei ollut, mutta vain maalit lasketaan. Voitto vahvisti Jokereiden asemia läntisen konferenssin kärkisijoilla. Menestyksen avaimina olivat tutut asiat: tiivis puolustuspeli, riittävän tehokas ylivoima ja huippuvireinen maalivahti.

Näillä eväilllä kymmeneen pisteeseen noussut Jokerit vääntää sarjapisteitä myös jatkossa.

Kotijoukkueen hallintaa

Tšeljabinsk tuli kotiavaukseensa odotetun vauhdikkaasti laittaen vierailijat fyysisyydellään kovan paineen alle.

Laukauksiin päätetyt vauhdikkaat hyökkäykset vyöryivät kohti Jokereiden maalia, mutta todellisia vaaranpaikkoja ei hallinnasta huolimatta nähty.

Vahva rynnistys johti Jokereiden ensimmäiseen jäähyyn erän puolivälissä. Jere Karalahden istuessa jäähypenkillä kotijoukkueen ylivoima jatkoi vahvaa otettaan, mutta maalikehikkoa lähemmäksi ylivoima ei päässyt.

Avauserän ainoaksi jääneen jäähyn jälkeen myös vieraat pääsivät peliin mukaan, ja saivat parin minuutin pyörityksen Vladislav Fokinin vartioimalle Tšeljabinsk-maalille.

Kunnolliset maalipaikat olivat läpi ottelun kortilla, joten ottelu jatkui maalittomana.

11 kertaa avauserässä torjunut Jokerit-vahti Riku Helenius ohitettiin ensimmäisen kerran muutama minuutti ennen erän päätöstä.

Jokerit-hyökkääjä Linus Omark menetti keskialueella mailansa, ja tästä seuranneen pienen sekaannuksen johdosta Tšeljabinsk pääsi nopeaan vastahyökkäykseen. Äänekäs kotiyleisö räjähti, kun Kyle Wilson siirsi kiekon maalille ja Stanislav Tšistov iski irtokiekosta kotijoukkueen 1-0-johtoon.

Rinnalle ja ohi

Juhamatti Aaltonen tasoitti ottelun toisen erän ensimmäisellä minuutilla. Heppoisen oloinen rystylaukaus livahti maaliin Fokinin haarovälistä.

Aaltosen tasoitusmaali yhdessä Heleniuksen upeiden torjuntojen kanssa pitivät toisen erän tiukkana ja vauhdikkaana vääntönä.

Kotijoukkue oli lähellä maalia, kun nuoren Vjatsheslav Osnovinin kovasta vauhdista ampuma terävä rannelaukaus kimposi ulos Heleniuksen vartioiman maalin etutolpasta.

Helsinkiläiset tappoivat pari suhteellisen kevyesti vihellettyä jäähyä, ja käänsivät ottelun itselleen Andrei Kostitsynin pureskellessa mailansa tuppea jäähyaitiossa.

Toista erää oli jäljellä alle minuutti, kun ottelussa lähes 28 minuuttia urakoinut Ryan Gunderson iski ylivoimalla kauden toisen maalinsa ja siirsi vieraat 1-2-johtoon.

Rauhallisella pelillä voittoon

Karri Kiven johtama Tšeljabinsk oli aktiivinen ja hallitsi ottelua, mutta Jokerit onnistui rauhallisella puolustuksellaan hyydyttämään kotijoukkueen maalintekoyritykset.

Hallinnastaan huolimatta Kiven joukkue ei päässyt parhaille maalipaikoille. Ottelussa kaikkiaan 31 kertaa torjunut Riku Helenius hoiti pienemmistä kulmista tulleet suorat laukaukset helposti.

Tšeljabinskin ainoa maali syntyi aivan maalin edestä irtokiekosta. Näitä paikkoja ei ole viime otteluissa Jokereiden vastustajille montaa auennut.

Hyvä niin. Nähtyjen neljän ottelun perusteella KHL-joukkueet tekevät avopaikoista maaleja todella kovalla prosentilla, oli maalivahti liekeissä tai ei.

Jokerit on neljän ottelun jälkeen läntisen konferenssin toisella sijalla kymmenellä pisteellä, edellään vain kaikki ottelunsa voittanut ja kaksitoista pistettä kerännyt Pietarin SKA. Konferenssin kolmantena on yhden ottelun vähemmän pelannut Moskovan TsSKA yhdeksällä pisteellä. Itäisen konferenssin kärkipaikkaa pitää Raimo Summasen valmentama Avangard Omsk.

Jokereiden vieraskiertue jatkuu maanantaina ottelulla Jugra Hanti-Mansisjkia vastaan.