"Osoitettiin luonnetta heti ekassa matsissa" - Jokerit kolmannen erän maaleilla voittoon

KHL / Raportti
Peter Regin pääsi tuulettamaan kauden ensimmäistä voittomaaliaan.
Kuva © Pekka Rautiainen / Jokerit
Vahva kolmas erä nosti Jokerit avausvoittoon Spartak Moskovasta lukemin 2-1. Ottelu oli monelle uudelle kasvolle ensimmäinen virallinen KHL-ottelu jokeripaidassa, ja samalla päättyi myös Tommi Huhtalan lähes 9 kuukauden tauko sarjapeleistä.

Kaksi edellistä KHL-kautta kotonaan aloittanut Jokerit joutui tällä kertaa matkustamaan heti avauspelissään vieraskaukaloon, tarkkaan ottaen Moskovaan Spartakin vieraaksi.

Ensimmäisessä erässä kumpikaan joukkue ei maalipaikoilla juhlinut, vaikka Spartak kertaalleen kiekon jokerimaaliin saikin. Tuomaristo kuitenkin katsoi jokerivalmennuksen haaston jälkeen Spartak-puolustaja Matt Gilroyn työntäneen jokerivahti Riku Heleniuksen maaliin kiekon ollessa jo tämän hallussa.

Näin maalia ei hyväksytty, ja viime kauden pudotuspeleissä myös KHL:ään lanseerattu haastesysteemi osoittautui siis heti hyödylliseksi uudistukseksi helsinkiläisryhmän kannalta.

Toisessa erässä pelin kuva säilyi muuttumattomana. Tasakentällisin Jokerit hallitsi kiekkoa suurimman osan ajasta Spartakin pyrkiessä nopeisiin vastahyökkäyksiin. Taktiikka toimi kotijoukkueen kannalta sikäli, että se pakotti Jokerit jäähyihin. Yhteensä erässä vihellettiin yhteensä kolme jokerirangaistusta.

Kuuden minuutin ylivoima-aika tuotti lopulta myös tulosta, kun Spartak onnistui aloittamaan maalinteon kolmannen ylivoimansa aikana. SKA:sta täksi kaudeksi Moskovaan saapuneen konkaripakki Dmitri Kalininin siniviivalaukaus otti sopivan kimmokkeen Topi Jaakolan luistimesta ja kimposi maalin edessä päivystäneen Ryan Stoan lapaan.

Näin Spartakin ykkössentteriksi täksi kaudeksi kaavailtu jenkkisentteri sai heti täpän maalisarakkeeseensa ja Spartakin johdossa mentiin erätauolle.

Johdostaan Spartak sai tosin kiittää myös maalivahtiaan Anders Svenssonia, joka otti tukun hyviä torjuntoja pysäyttäen sekä Masi Marjamäen että Tommi Huhtalan loistopaikat.

Erityisesti Huhtalalle tarjottiin loistotonttia tasoitukseen, mutta miehen aikailu ja Svenssonin upea poikittaisliike estivät lopulta maalin syntymisen.

Kolmannessa erässä edes Svensson ei pystynyt estämään Jokereiden rynnistystä. Maaleista vastasivat joukkueen tanskalaiset, kun ensin Oliver Lauridsen tasoitti ottelun siniviivalta ja hetkeä myöhemmin Peter Regin pääsi lyömään ylivoimalla kiekon Spartakin maalin kattoon.

Kapteeni ja muu jokerijoukkue sai hetken jännittää voitto-osumaa, sillä samassa rytäkässä Spartakin maali irtosi paikoiltaan ja tuomaristo tarkasti tämänkin tilanteen videolta – tällä kertaa siis hyväksyen.

Jalosen pelitapa näkyi heti ensimmäisessä ottelussa

Ottelu oli samalla ensimmäinen virallinen KHL-ottelu Jukka Jaloselle taustajoukkoineen Jokereiden penkin takana. Kauden alla pohdittiin paljon, että kuinka riihimäkeläinen saisi jokerijoukkueen pelaamaan haluamallaan tavalla, ja miten uusi pelitapa toimisi KHL-kaukaloissa.

Yhden ottelun perusteella ei vielä voida luonnollisesti suuria johtopäätöksiä vetää muutosten toimivuudesta, mutta selkeästi Jalonen oli saanut tuotua joukkueeseen jo tähän mennessä lukuisia omannäköisiään elementtejä.

Havaittavin ero viime kauteen nähden on Jokereiden tapa karvata kiekkoa vastustajan alueelta. Siinä missä Erkka Westerlundin alaisuudessa joukkue tyytyi vieraspeleissä tukkimaan keskialueen ja kasaamaan siniviivalleen neljän miehen levyisen muurin, painettiin Jalosen oppien mukaisesti nyt joko yhdellä tai joskus jopa kahdella pelaajalla karvaamaan aina vastustajan kenttäpäätyyn asti.

Merkille pantavaa oli myös se, että puolustusmuurin kasaamisen sijasta Jokereiden kenttäpelaajat pyrkivät pysymään karvatessa koko viisikon voimin pelin puoleisella sivustalla. Tämä jätti tilaa Spartakin yksittäisille hyökkääjille nousta Jokereiden puolustusalueelle, mutta toisaalta ei jättänyt heille muuta ratkaisuvaihtoehtoa kuin laukoa kaukaa kohti maalivahti Heleniusta tai heittää kiekko päätyyn toivoen, että se tavoittaa oman pelaajan.

Huhtalan pitkä tauko päätökseen

Yksi iloisimmista jokeripelaajista illan ottelun jälkeen oli taatusti hyökkääjä Tommi Huhtala, jolle ottelu oli ensimmäinen virallinen KHL-ottelu sitten viime marraskuussa maajoukkuepelissä tulleen loukkaantumisen.

- On tätä todellakin odotettu. Hieno fiilis oli tänään vetää pelipaita päälle sarjapeliä varten. Paljon on toki vielä parannettava omalta kohdalta, erityisesti luistelua, mutta erittäin hyvällä fiiliksellä, iloisen kuuloinen Huhtala kommentoi puhelimen välityksellä Moskovasta.

Oman paluunsa lisäksi Huhtala oli totta kai iloinen joukkueensa voitosta ja sanoi hyvän startin olleen erinomainen apu joukkueelle uutta kautta varten.

- Osoitettiin luonnetta heti ekassa pelissä tulemalla takaa voittoon. Vahvaa pelaamista ja erityisesti kolmannessa erässä olimme vahvoja ja saimme tarvittavat maalit pelin kääntämiseen, mies kehui omaa joukkuettaan.

Illan ottelussa Huhtalalla oli itselläänkin useampi tontti maalintekoon ja erityisesti toisessa erässä maalia tarjottiin, kun mies pääsi nokikkain ruotsalaisvahti Svenssonin kanssa.

- No joo, olihan siinä paikka, mutta hyvän kopin otti kyllä veskari tällä kertaa. Pääasia, että voitto tuli kuitenkin, mies naurahtaa.

Tomi Mäen, Topi Jaakolan ja Heleniuksen kanssa ainoana pelaajana Jokereiden ensimmäiseltä KHL-kaudelta mukana oleva Huhtala kokee, että tällä kaudella ja Jukka Jalosen opeilla joukkueella on todella mahdollisuus menestyä.

- Hyvä kutina on tästä joukkueesta. Ei pidä vertailla muiden kausien joukkueisiin ja täytyy muistaa, että matka on pitkä, mutta todella hyvä ensifiilis tästä ryhmästä. Innolla odotan, että miten tämän ryhmän tarina tästä rakentuu.

Jalosen tuomiin pelitapa-muutoksiin Huhtala ei osannut äkkiseltään ottaa kantaa, mutta sanoi, että pitkälti samalla sapluunalla jatketaan kuin viime kaudellakin.

- Ei tässä ole paljoa muuttunut. Lätkä on kuitenkin aina lätkää, ja pelaajat siellä kaukalossa niitä ratkaisuita tekevät. Totta kai joitakin pieniä viilauksia on tehty ja avauksia sekä karvausta katsottu, kun niissä täytyy kaikkien olla tietoisia miten toimia, mies tuumi.

Huhtalan ja Jokereiden seuraava koitos on heti torstaina, kun joukkue matkustaa etelään Sotshin vieraaksi. Sotshia on povattu jopa tämän kauden yllättäjäksi, ja tämä tiedostetaan myös jokerileirissä.

- Tulee varmasti kova ottelu. Meillä on lisäksi heitä vastaan hieman hampaankolossa, kun ovat sen verran monesti meiltä voiton napanneet, että todellakin lähdetään sinne voittoa hakemaan. Pieni palauttelu nyt tähän, ja sitten siirretään ajatus jo seuraavaan otteluun.