Kolmannen erän maalit pelastivat Jokerit fiaskolta

KHL / Raportti
Jokerit punnersi kolmannessa erässä väkisin voittoon.
Kuva © Pekka Rautiainen / Jokerit
Jokerit oli erittäin lähellä tappiota vieraillessaan sarjajumbo Metallurg Novokuznetskin luona, mutta joukkueen kolmannen erän kiri siivitti sen lopulta voittoon jo varsinaisen peliajan puitteissa.

Maanantaisen Avangard Omskille kärsityn jatkoaikatappion jälkeen Jokereiden vieraskiertue jatkui ennakkoon sarjan heikointa joukkuetta, Metallurg Novokuznetskia vastaan.

Metallurg oli ennen päivän ottelua kerännyt ainoastaan 30 pistettä kauden aiemmista kamppailuistaan ollen selkeästi sarjan heittopussi. Tappio olisikin ollut Jokereille suuri pettymys, ennen kaikkea, kun helsinkiläisryhmä tarvitsee kaikki mahdolliset pisteet omaan pudotuspelikamppailuunsa.

Jokereiden edellinen kolmen pisteen voitto oli niinkin kaukaa kuin marraskuun 26. päivältä, mikä omalta osaltaan lisäsi vierailijoiden voiton tarvetta.

Liekö mainittu lähtökohta, Metallurgin heikko alkukausi tai lähestyvä joulunaika sekoittanut jokeripelaajien valmistautumisen, sillä kamppailusta oli tulla Jokereille täydellinen pannukakku.

− Kyllä jokainen varmasti mietti, että mitä täällä tapahtuu, kun vastustaja pystyy pelaamaan noin paljon paremmin kuin me. He sumputtivat hyvin, emmekä saaneet omaa peliämme liikkeelle. Tärkeitä pinnoja oli jaossa, niin totta kai oli sellainen paniikki, että täytyy alkaa tapahtumaan, jokerihyökkääjä Jesse Joensuu kuvaili.

Kahden erän kotijoukkue oli nimittäin karannut jo turvallisen tuntuiseen 3−0-johtoon, vaikka vierailijat hallitsivat ottelun kulkua ja laukaisutilastoja, miten halusivat.

Kuvaavaa oli, että Metallurg sai toisessa erässä ensimmäisen laukauksen kohti jokerivahti Riku Heleniusta vasta noin erän puolessa välissä, ja pian tämän jälkeen isännät olivat osuneet jo kahdesti avauserän yhden osuman lisäksi.

Isäntien korkea karvaus ja tunnollinen puolustaminen piti kuitenkin Jokerit poissa aivan vaarallisimmilta maalipaikoilta ja näin laukauksista huolimatta Jokereille ei montaakaan ykkösluokan maalipaikkaa ottelussa ollut.

Kolmas erä jälleen pelastuksena

Kolmanteen erään saapui pukukopista eri asenteella operoiva vierasjoukkue. Luisteluun oli saatu yksi potku lisää ja myös hyökkäyspeli alkoi sitä myöten näyttää halutulta.

Jokerit sai myös palkintonsa, kun ensin Tommi Huhtala nosti hieman onnekkaasti 3−1-kavennuksen ja heti perään tehot 1+1 kerännyt Joensuu pääsi iskemään Jokerit jo maalin päähän. Aikaa maalien välillä kului vain 12 sekuntia.

− Se "Hotsin" (Huhtala) lörtsymaali me tarvittiin. Vaikka kuinka olisi ollut huono esitys kaksi ensimmäistä erää, meidän pitää olla hemmetin tyytyväinen ja ylpeä, että saimme kolme pinnaa täältä kaukaa idästä. Nousu kolme-nollasta voittoon on aika makea juttu, Joensuu sanoi.

Maaleista huolimatta Jokereiden ottelusta oli jo tulla täysi pannukakku ja pisteet jäädä Novokutznetskiin, kunnes Ville Lajunen nosti Jokerit kahden miehen ylivoimalla jo tasoihin puolitoista minuuttia ennen loppua.

Ja kuin kirsikkana kakun päälle, Brian O'Neill pääsi iskemään Jokereiden 4−3-voittomaalin vain 40 sekuntia ennen summeria, pelastaen Jokerit samalla ensimmäiseltä tappiolta Metallurgille seuran KHL-historiassa.

− Ei ollut todellakaan helppo peli meille missään tapauksessa. Joukkue näytti kuitenkin hyvin luonnetta, kun nousimme tuolla lailla rinnalle ja lopulta vielä ohikin, jokerivalmentaja Jukka Jalonen totesi tv-haastattelussa ottelun päätteeksi.

Joensuu oli päävalmentaja Jalosen kanssa samoilla linjoilla.

− Tulos kertoo siitä, että meillä on hyviä pelaajia ja venymiskykyä. Meillä on mahdollisuudet mihin vaan. Runkosarjan 60 ottelua on pitkä matka, joka toivottavasti päättyy pleijareihin.

− Kaikki ottelut täytyy kahlata kunnialla läpi, ja matkan varrelle mahtuu heikompia ja erikoisia pelejä. Tämä oli tällainen peli,

Viime hetken voittomaali Novokuznetskissa ei suinkaan ole Jokereille mitään uutta, sillä viime vuonna joukkue teki saman tempun, kun Niklas Hagman iski voiton Jokereille ottelun päätösminuutilla.

Voiton myötä säilytti asemansa taistossa läntisen konferenssin viimeisestä kotietuun oikeuttavasta sijoituksesta. Jokereilla on matkaa neljättä sijaa hallussaan pitävään Lokomotiv Jaroslaviin nyt neljä pistettä.

Seuraavan kerran helsinkiläiset pelaavat vielä ennen joulua, kun aatonaattona joukkue kohtaa Novosibirskissä Sibirin.

− Meidän pitää pystyä esittämään parasta peliämme. Novosibirsk on mielestäni yksi sarjan pahimpia paikkoja pelata. He ovat yksi sarjan vauhdikkaimpia joukkueita kotona ja pelaavat tosi aktiivisesti, vahva joukkue.

− Meidän täytyy saada koko viisikko mukaan, ettemme päästä peliä menemään heti alussa, Joensuu pohti perjantain ottelua.

» Lähetä palautetta toimitukselle