"Laitoimme itsemme kuseen" - TsSKA iski Jokerit kuilun partaalle

KHL / Raportti
TsSKA tuuletti Ilmalassa arvokasta vierasvoittoa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Helsingin Jokereiden ja Moskovan TsSKA:n välinen pudotuspelisarja otti ison askeleen kohti lopullista ratkaisua, kun tähtipaidat kävivät hakemassa Ilmalasta arvokkaan vierasvoiton Sergei Andronovin maalilla. TsSKA johtaa ottelusarjaa lukemin 1-3 ja on kotietunsa turvin erittäin lähellä jatkopaikkaa.

Jokereiden lähtökohdat otteluun olivat enemmän kuin vaikeat. Loukkaantumissuman lisäksi joukkuetta vaivaa sitkeä flunssa-aalto, minkä myötä helsinkiläisjoukkueen rivit harvenivat entisestään.

Maanantaina voittoon yltänyt joukkue oli jo pahoin repaleinen, mutta voittoryhmä harveni neljännen ottelun pelipäivänä entisestään, sillä uusina pelaajina ottelun väliin jättivät sairastuneet Matt Gilroy ja Marko Anttila, eilisessä ottelussa loukkaantunut Niclas Andersén sekä pelikieltoon määrätty Jesper B Jensen.

Loukkaantumisista johtuen jokeripuolustuksessa nähtiin hyökkääjät Tomi Mäki ja Petteri Wirtanen, kun taas laitahyökkääjänä KHL-debyyttinsä kovassa paikassa teki nuori Eric Emrich.

− Konferenssivälierä ja vastassa TsSKA-Moskova, se on upea fiilis päästä pelaamaan. Olen ennenkin pelannut puolustajana, joten ei tilanne sinällään uusi ollut. Sillä paikalla pelataan, mihin käsketään, Mäki kommentoi pitkän pelitaukonsa päättymistä.

Eilisessä ottelussa Jokerit pyrki horjuttamaan TsSKA:ta fyysisyydellä ja aktiivisella taklauspelillä. Tiistain ottelussa taktiikka oli taklauspelin suhteen luonnollisesti maltillisempi: väsyneen ja repaleisen ryhmän kaikki energia haluttiin käyttää olennaiseen. Hyökkäyspelissä Jokerit pyrki maanantain tavoin suoraviivaisiin ratkaisuihin.

Vastavuoroisesti vierasjoukkue oli edellisillan koitokseen nähden selvästi latautuneempi. Vierasjoukkue tuli Areenan vaihtopenkille jo hyvissä ajoin ennen jäälletuloa ja puhisi peli-intoa. TsSKA:lle harvinaisesti into näkyi paikoin jopa ylihyökkäämisenä.

Tasalukemissa kolmanteen erään asti edennyt ottelu ratkesi päätöserän puolivälissä, kun TsSKA iski voittomaalin tyypilliseen tapaansa maalin edestä. Hurjat minuutit ottelussa urakoinut Sami Lepistö hävisi maalineduspainin Sergei Andronoville, joka löi takakulmalta kiekon ohi huippuvireisen Karri Rämön. Yksi virhe ratkaisi ottelun ja syöksi Jokerit kuilun partaalle.

− Ensimmäinen erä oli meiltä hyvä, jopa koko ottelusarjan paras erä. Toinen erä oli heikko, kun pelasimme oudosti alaspäin ja laitoimme itsemme kuseen. Kolmas erä oli tasaista vääntöä ja ottelu ratkesi yhteen tilanteeseen, kuten näissä peleissä usein käy. Meidän kannalta harmi, että se ratkesi väärään suuntaan, Jukka Jalonen kommentoi.

Jokerit sai erinomaisen mahdollisuuden tasoitukseen vielä kolmannen erän lopussa, kun joukkue pääsi pelaamaan ylivoimaa ottelun viimeisillä minuuteilla, mutta Ilja Sorokin kesti paineen maalillaan erinomaisesti.

− Lopulta tämä ottelu ratkesi meidän huonoon ylivoimaan. Meille tarjottiin mahdollisuus voittaa, mutta syötöt olivat heikkoja. Siinä varmaan näkyi tiivis ottelutahti ja loukkaantumistilanteemme, Jalonen kertoi.

− Tämä oli vaikea ottelu, kuten eilenkin oli. Pelasimme kuitenkin paremmin kuin maanantaina, ymmärsimme sen, mitä täällä voittaminen oikeasti vaatii. Olen tyytyväinen voittoon ja taisteluumme, vieraiden päävalmentaja Igor Nikitin kommentoi.

Kaksi nukahdusta maksoi voiton

Maalittoman avauserän jälkeen ottelu heräsi eloon heti toisen erän alussa, kun TsSKA siirtyi 0-1-johtoon kakkoserän avausminuutilla.

Puolustajana pelannut Mäki hävisi maalineduskamppailun ja unohti Aleksander Popovin mailan vapaaksi. Vieraiden tähtihyökkääjä käytti tilaisuutensa heti ja ohjasi kiekon ilmasta ohi Rämön.

− En saanut mailaa pidettyä riittävän hyvin ja kaveri pääsi ohjaamaan ilmasta sisään. Vaikea ja harmittava tilanne, Mäki kertasi maalia.

Kotiyleisön riemuksi Jokerit tasoitti pelin vain hetkeä myöhemmin vaivihkaa tulleella osumalla. Huikean kevään pelannut Sorokin päästi pudotuspelikevään ensimmäisen helpon osuman, kun Steve Mosesin siniviivalta lähettämä heitto meni TsSKA:n maaliin. Tilanteessa Sorokinin edessä maskia teki ansiokkaasti Jesse Joensuu.

Hieman yllättäen kotijoukkue hallitsi ottelua ja loi suorilla hyökkäyksillä hyviä maalipaikkoja. TsSKA:n vahvuudet perustuivat yksittäisiin pitkiin pyörityksiin Jokereiden päädyssä. Molempien joukkueiden heikko kohta oli ylivoimapelaaminen, sillä lukuisista tilaisuuksista huolimatta kumpikaan joukkue ei onnistunut erikoistilanteissaan.

Tasainen ja tasokas ottelu ratkesi siis lopulta yhteen kohtalokkaaseen virheeseen, kun TsSKA oli tutun vahva jokerimaalin edessä. Tappion myötä Jokerit on miltei ylitsepääsemättömän tilanteen edessä. Edellisissä Moskovassa pelatuissa kamppailuissa helsinkiläiset olivat vailla mahdollisuuksia. Vastaavasti Ilmalassa pelatut ottelut olivat tasaisia ja olisivat voineet päättyä miten tahansa.

Pitääkseen ottelusarjan elossa Jokerit tarvitsee voiton Moskovasta, mennäkseen jatkoon narripaidat tarvitsevat Moskovasta kaksi voittoa.

Tomi Mäki uskoo vaikeasta tilanteesta huolimatta edelleen omiensa mahdollisuuksiin.

− Meidän täytyy ottaa Moskovaan mukaan Helsingin peli-ilmeemme ja -tasomme. Pelaamme tiivisti, aktiivisesti ja suoraviivaisesti. Jos pelaamme samalla tavalla Moskovassa kuin täällä kotona, niin meillä on kaikki mahdollisuudet voittoon, Mäki uskoi.

Ottelusarja on katkolla torstaina Moskovassa.