Duunariketjujen vahva panos toi Jokereille jälleen voiton

KHL / Raportti
Antti Pihlström juhli 2–0-maalia ensimmäisessä erässä. Maali syntyi vahvan suoran hyökkäyksen päätteeksi.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Helsingin Jokereiden hämmästyttävä voittoputki ei katkennut edes idän konferenssin ykkösjoukkuetta Ak Bars Kazania vastaan. Jokereiden alempien ketjujen vahva pelaaminen siivitti joukkueen 15. peräkkäiseen voittoon, tällä kertaa 3–1-lukemin. Ottelu ei kuitenkaan ollut täydellinen Jokereilta.

Tiistai-illan kamppailu noudatti samaa tuttua kaavaa kuin moni aikaisempi Helsingin Jokereiden ottelu tällä kaudella. Jokerit marssi kahden maalin johtoon jo avauserässä, eikä päästänyt vastustajaa kunnolla peliin mukaan. Ak Bars Kazan tuli kolmannessa erässä maalin päähän, mutta Marko Anttilan kova laukaus ottelun loppuhetkillä sinetöi Jokereille 3−1-voiton.

Jokereiden voittoputki kasvoi jo 15 ottelun mittaiseksi. Päävalmentaja Jukka Jalonen muistutti jälleen puolustuspelin hyvästä laadusta.

− Puolustuspeli on ollut pitkään laadukasta, ja se on tämän voittoputken ydin. Joukkueena puolustamme hyvin ja emme anna vastustajalle paljon paikkoja. Maalinedusta ja keskusta pelataan jämäkästi omalla alueella, hän kehui.

Narripaitojen pelaaminen tasaviisikoin etenkin ensimmäisessä ja toisessa erässä oli jälleen niin tiivistä, että Ak Bars onnistui luomaan vain muutaman maalipaikan. 

Antti Pihlströmin ja Mika Niemen johtamat Jokereiden alemmat ketjut olivat vahvassa vireessä. Ketjut pyörittivät yhteensä seitsemän pitkää hyökkäystä ottelun aikana ja joutuivat puolustamaan vastustajan pitkiä hyökkäyksiä vain kolmesti. Lisäksi niin Niemen kuin Pihlströmin kentälliset iskivät maalit.

Pihlströmin tekemä 2−0-osuma oli hyvä osoitus Jokereiden yhteispelin tasosta. Ensin Jokereiden viisikko puolusti Ak Barsin pitkän hyökkäyksen, pakotti pelin kulmiin ja riisti kiekon. Heti kiekonriiston jälkeen neljä pelaajaa reagoi salamannopeasti, jolloin sinipaidat pääsivät hyökkäämään neljällä kahta vastaan.

Anttilan 3−1-maali syntyi niin ikään suoran hyökkäyksen päätteeksi.

Ryan Zapolski rikkoi ottelussa Jokereiden nollapeliennätyksen, sillä hän piti maalinsa puhtaana 245 minuuttia. Edellistä ennätystä 228 minuuttia piti nimissään Tim Thomas. Nollaputki katkesi viimeisessä erässä Jiri Sekacin iskettyä 2–1-kavennuksen.

Kolmas erä ja kiekollinen peli mietityttivät Jalosta

Ensimmäisessä ja toisessakin erässä Jokerit hallitsi kiekkoa, hyökkäsi jatkuvasti tuoreilla jaloilla ja pyöritti vahvasti hyökkäysalueen hyökkäyspeliä, jossa erityisesti Niemen ja Pihlströmin ketjut olivat eteviä. Kazan joutui hyökkäämään rajusti alivoimaisena ja väsyneenä. Hyökkäyspelaaminen jäi ajoittain todella laihaksi.

Helsinkiläisjoukkueen kolmas erä ei kuitenkaan ollut aivan niin vakuuttava kuin viime otteluissa. Päävalmentaja Jalonen kuitenkin muistutti, että vastustaja oli hyvä.

− 11 ensimmäistä minuuttia pelasimme todella hyvin. Kolmannessa erässä hieman passivoiduimme, tosin Kazan oli hyvä. Meillä oli vähän vaikeuksia päästä paineen alta pois, Jalonen pohti ottelun jälkeen.

Jokerit on kauden aikana pystynyt pelaamaan laadukkaasti paineen alla. Puolustajat ovat kiekotelleet paikoin rohkeastikin omalla alueella, vaikka vastustaja on tullut kovaa päälle. 

Ak Bars nosti karvaustaan tappioasemassa kolmannessa erässä, ja Jokerit ei pystynyt aivan virheettömään peliin omalla alueella. Vierasjoukkueen ainoa maali syntyi Jesper B. Jensenin heikon syötön seurauksena.

− Alussa pelasimme tosi hyvin paineen alla. Kun väsymystä tuli kolmannessa erässä, paineen alla pelaaminen ei ollut niin laadukasta, Jalonen pohti.

Päävalmentaja muistutti, että joka tilanteessa ei ole järkevää pyrkiä syöttämällä murtamaan vastustajan paine.

− Emme lavasta lapaan pyri koko aikaa pelaamaan, ja tänään vähän liikaa syöttelimme, kun ei olisi pitänyt. Silloin, kun vastustaja tulee viidellä päälle, parasta on toimittaa kiekko keskialueelle. Siinä hieman epäonnistuimme. Meidän täytyy tunnistaa tilanne paremmin, milloin pelataan lavasta lapaan ja milloin toimitetaan kiekko pois, Jalonen analysoi.

Lauantaina Jokereilla on edessään kenties kovin testi, mitä KHL:ssä voi eteen tulla, kun joukkue matkaa Pietariin SKA:n vieraaksi. Kauden alussa joukkueet kohtasivat Pietarissa, ja silloin SKA oli vahvempi 2−0.

− SKA on varmaan Euroopan paras joukkue tällä hetkellä. Toisaalta olemme pelanneet todella hyvin viime aikoina. Kazan voitti SKA:n, ja totta kai mekin voimme heidät voittaa. SKA haluaa voittaa meidät. Heidän pelaajilla on kohtuulliset bonukset siitä ottelusta. Se vähän motivoi SKA:n poikia pelaamaan. Meillä ei ihan samanlaisia ole valitettavasti, Jalonen sanoi ottelun jälkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle