Lepistön kavennus laiha lohtu - Ak Bars Kazan riisui Jokerit aseista

KHL / Raportti
Sami Lepistö vastasi Jokerien ainoasta osumasta Kazanissa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Viime viikolla molemmat ottelunsa voittanut Helsingin Jokerit sai tylyn palautuksen maan pinnalle idän kärkijoukkue Ak Bars Kazanin vieraana. Tiukoista loppunumeroista huolimatta Ak Bars oli läpi ottelun vieraitaan vahvempi viisikkopelissä.

Helsingin Jokerien haave kolmannesta peräkkäisestä voitosta jäi haaveeksi, kun KHL:n itäisen konferenssin kärkijoukkue Ak Bars Kazan oli helsinkiläisiä parempi maalein 2-1.

Vaikka lukemat muodostuivat lopulta tasaisiksi, oli kotijoukkue potkun Jokereita edellä käytännössä koko ottelun ajan. Jokereiden laadukkaat maalipaikat jäivät ottelussa todella vähiin.

Erityisesti Ak Barsin hallinta korostui heti ottelun alussa. Ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana vihreäpaitainen kotijoukkue onnistui rummuttamaan hyökkäyksen toisensa perään Jokereiden päätyyn.

− Pakko sanoa, että kaveri tuli kyllä todella kovaa päälle ensimmäisessä erässä, siinä oltiin jaloissa. Idän ykkönen vastassa, joten tietenkin siellä oli hyvä jengi vastassa. Eka erä oli meiltä huono, mutta siitä sitten hiljalleen parempaan päin, Pekka Jormakka sanoi.

Ak Bars sai hyvästä aloituksestaan myös palkintonsa, kun noin kahdeksan minuutin pelin jälkeen Stanislav Galijev ohitti jokerivahti Ryan Zapolskin terävällä laukauksella puolustajakolossi Oliver Lauridsenin jaloista.

Kymmenen ensimmäisen minuutin vyöryn jälkeen myös Jokerit pääsi paremmin peliin mukaan. Se pääsi avauserässä kokeilemaan kahdesti maalintekoa ylivoimalla, mutta erikoistilannepelaamisesta puuttui terävyys.

Huolimaton jokeriylivoima ei siten muodostunut todelliseksi uhaksi Ak Barsin KHL:n kolmanneksi parhaalle alivoimalle.

Avauserän perusteella kävi selväksi, että Ak Bars oli lähtenyt otteluun voittamaan Jokereita helsinkiläisten omilla aseilla. Kotijoukkueen vahva viisikkopeli tylsytti erässä lähes täysin Jokereiden viime aikoina hieman yksipuolisen hyökkäyspelaamisen ja vastaavasti pystyi aidosti uhkaamaan Jokereiden puolustuspelaamista.

Jokereiden vire nousujohteinen, muttei riittävä

Toisessa erässä pelin kuva säilyi käytännössä muuttumattomana. Ak Bars oli kiekollisesti hallitsevampi osapuoli, joka pystyi edelleen tyrehdyttämään Jokereiden hyökkäykset pääasiallisesti jo keskialueella.

Ottelun avauserästä poiketen Jokerit sai kuitenkin toisessa erässä luotua yksittäisiä vaarallisia maalipaikkoja. Erityisesti joukkueen kakkosketju Jesse JoensuuBrian O´NeillEeli Tolvanen onnistui hyvällä liikkeellään haastamaan Ak Barsin kookasta puolustuskalustoa.

Siten ei olekaan yllättävää, että Jokereiden erän paras maalipaikka siunaantui juuri Tolvaselle, jonka laukaus suoraan Joensuun syötöstä pöllytti kuitenkin ainoastaan Ak Bars maalin sivuverkkoa.

Toisessa erässä Jokerit joutui kahden maalin takamatkalle, kun Kanadan olympiajoukkueeseen valitun Rob Klinkhammerin poikittaissyöttö löysi KHL:ään vuoden vaihteessa palanneen Aleksandr Burmistrovin.

Vancouver Canucksista Kazaniin saapunut Burmistrov ei maalipaikassa erehtynyt, vaan ohjasi kiekon varmoin ottein ohi Zapolskin.

Burmistrovin maali jäi lopulta myös ottelun voittomaaliksi, kun Jokerit onnistui vihdoin kolmannen erän loppupuolella ohittamaan Ak Bars-vahti Emil Garipovin. Sami Lepistön painava laukaus B-pisteen kaarelta ohitti Garipovin Jokereiden pelatessa kahden miehen ylivoimalla.

Toista maalia Jokerit ei enää aikaiseksi saanut, vaikka kolmas erä olikin joukkueelta kahta ensimmäistä vahvempi. Jokerit pystyi huomattavasti monipuolisempaan kiekolliseen pelaamiseen ja onnistui luomaan myös muutamia laatupaikkoja.

− Viimeinen erä oli meiltä tänään hyvä. Siinä oli minulla pari aika hyvääkin paikkaa, kun Johnny (Norman) tarjoili. Maaliputkeni katkesi, mutta jos ketjumme pystyy jatkamaan samaan tapaan, niin varmasti alkaa maalejakin tulla, Jormakka jatkoi.

Jokerit jatkaa tämänkertaista neljän ottelun vieraskiertuettaan perjantaina, kun se kohtaa edellisten talviolympialaisten isäntäkaupungissa HK Sotšin.

− Se ei ole ikinä ollut meille helppo vastustaja. Pitää jatkaa siitä, mihin tuossa kolmannessa erässä jäimme. Jos pystytään samalla tavalla jatkamaan, niin varmasti voitetaan, Jormakka päätti.