BOS - CBJ 2.00
STL - DAL 4.30

Jokerit selkä seinää vasten Moskovassa - "Meidän pitää pelata samalla tavalla kuin kotona"

KHL / Ennakko
Jokerit ja TsSKA iskevät yhteen torstaina sarjan viidennessä pelissä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jokereiden ja TsSKA:n pudotuspelisarja kääntyi pelillisesti lähes päälaelleen Helsingissä. Jokereiden toiveissa on, että sarja ei kääntyisi enää uudestaan, kun joukkueet kohtaavat Moskovassa viidennessä pelissä.

Helsingin Jokereiden ja Moskovan TsSKA:n välinen ottelusarja ei ole merkittävästi poikennut joukkueiden aikaisemmista pudotuspelikohtaamisista. Jokerit on laittanut erityisesti kotonaan moskovalaiset tiukille, mutta voitot ovat silti TsSKA:n hyväksi 3–1.

Sarjan neljäs kamppailu oli Jokereille erityisen katkera, sillä se kääntyi päätöserässä TsSKA:n voitoksi. Sen myötä TsSKA:lla on torstaina Moskovassa mahdollisuus lähettää helsinkiläisjoukkue kesälomille.

Sarja on ollut toistaiseksi taktisten vivahteiden ja tunteiden aaltoilua.

Karavaani siirtyi Moskovasta Helsinkiin ja pelin kuva muuttui lähes täysin.

Sarjan kahdessa ensimmäisessä pelissä Moskovassa Jokerit jäi niin taktisesti kuin tunnetilan osalta pahasti vajaaksi. TsSKA sen sijaan oli kotonaan odotetun vahva. Sen kiekollinen pelaaminen ja varmuus olivat kovalla tasolla.

TsSKA rytmitti peliään monipuolisesti. Hyökkäyksiinlähdöissä oli variaatioita, eikä Jokereiden puolustuspeli saanut keskialueella moskovalaisten hyökkäyksiä katki.

Samalla Jokereiden kiekollinen pelaaminen oli aneemista. Avauspelaaminen omalta alueelta tuotti jatkuvasti kiekonmenetyksiä, heikkoja syöttöjä tai siirtokiekkoja. Peli ei virrannut Jokereille suotuisasti.

Karavaani siirtyi Moskovasta Helsinkiin ja pelin kuva muuttui lähes täysin. Jokerit onnistui kahdessa kotipelissään saamaan hyökkäyspelinsä kuosiin, mikä toi sille vaaditun tunnetilan.

Viivelähdöt TsSKA:n korkeaa trapia vastaan ontuivat edelleen, mutta viivelähtöjen lisäksi Jokerit rytmitti peliään kiekottelemalla omalla alueellaan, mikä toimi mainiosti.

Kun kiekollinen peli toimi ja peli virtasi suotuisammin kuin Moskovassa, Jokerit ehti paineistamaan ja taklaamaan vastustajan päätyyn. Tunnetila pääsi kasvamaan pudotuspelien tasolle. Samalla taklauspeli horjutti TsSKA:n puolustajien kiekollista varmuutta, joka oli vahvuus Moskovassa.

TsSKA:n pelin avaaminen olikin ehkä siksi tuskaista Helsingissä. TsSKA tukeutui viivelähtöihin edelleen useammin kuin Jokerit, mutta nyt Jokerit sai hyökkäyksiä katki keskialueella.

Jokerit pääsi nauttimaan jopa suurimman osan ajasta hyökkää–puolusta–hyökkää-virtauksesta, jossa se pääsi vaihtamaan kiekon kanssa ja hyökkäämään tuoreilla jaloilla.

TsSKA:n pelisuunnitelmat Helsingissä olivat hyvin riskittömät, niin kuin yleensä. Se viskeli siirtokiekkoja tämän tästä kentän jokaisella osa-alueella, osin myös Jokereiden pakottamana.

Jokerit koetuksella Moskovassa

Jokerit ja TsSKA kohtaavat kolmannen kerran KHL:n pudotuspeleissä. Jokereiden pudotuspelisaldo TsSKA:n vieraana on lohduton: seitsemän ottelua ja seitsemän tappiota.

TsSKA on pystynyt aina aavistuksen nostamaan tasoaan, kun se on siirtynyt kotikaukaloonsa. Vieraissa TsSKA vaikutti tekevän aivan minimisuorituksen voiton eteen. Moskovassa nähtäneenkin jälleen aivan erilainen TsSKA.

Sarjan viides peli ratkennee siihen, kuinka Jokerit säilyttää pelillisen suorittamisen ja sitä myöten tunnetasonsa, kun joukkue siirtyy jälleen vieraskaukaloon. Jokerit ei halua, että peli kääntyy jälleen päälaelleen. 

- Meidän pitää pelata samalla tavalla kuin kotona, Jokereiden Jesse Joensuu sanoi seuran tiedotteessa.

- Täytyy saada sama fiilis ja lataus kuin kotona, niin meillä on todella hyvä mahdollisuus voittaa, Joensuu jatkoi.

TsSKA on varsin kliininen etenkin kotonaan, ja se pystyy omalla konemaisella jauhamisellaan viemään vastustajalta uskon ja tunteen pois.

Jokereiden tulee saada TsSKA:n avauspeli sekaisin samalla tavalla kuten Helsingissäkin. Korkea trap näyttäisi toimivan siinä paremmin kuin vetäytyvä.

Jokereiden tulee saada TsSKA:n avauspeli sekaisin samalla tavalla kuten Helsingissäkin.

TsSKA:n puolustuspelinopeus nousee jälleen pykälän ylemmäksi, kun joukkue pelaa kotiyleisönsä edessä. Se asettaa Jokereiden kiekolliselle pelille kovat vaatimukset. Jos Jokereiden kiekollinen pelaaminen sakkaa omalla alueella, peli kääntyy väkisin moskovalaisille.

Jokereiden puolustuskalusto on ollut kovilla, sillä se on kärisnyt lukuisista loukkaantumisista. Sarjan neljännessä pelissä hyökkääjät Tomi Mäki ja Petteri Wirtanen olivat puolustajien roolissa, jotta Jokerit sai kolme puolustajaparia täyteen. Wirtanen on tosin puolustajana pelannut jo lähes vakituisesti loppukaudella.

Helsingissä puolustuskaluston ohuus ei näkynyt merkittävästi kiekollisessa suorittamisessa, mutta jos kokoonpanon osalta tilanne on sama myös Moskovassa, se voi koitua Jokereille kohtaloksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle