Väkivahva TsSKA yrittää pysäyttää Jokerit

KHL / Ennakko
Jokerit ja TsSKA iskivät yhteen viime helmikuussa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Silloin TsSKA eteni jatkoon otteluvoitoin 4–0.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Suoraviivainen ja aktiivinen Helsingin Jokerit ja KHL:n kärkijoukkueisiin lukeutuva Moskovan TsSKA kohtaavat torstai-iltana Helsingissä. Luvassa on kovatempoinen ottelu, jossa kotijoukkueen kamppailu- ja viisikkopelaaminen joutuvat kovalle koetukselle.

Konemainen, jauhava ja työteliäs. Ne ovat termejä, joita usein käytetään Moskovan TsSKA:sta puhuttaessa. Vaikka joukkue on ollut niin yksilöiden kuin viisikkopelinsäkin puolesta KHL:n eliittiä monta vuotta, mestaruutta moskovalaiset eivät ole päässeet juhlimaan. 

TsSKA vaihtoi päävalmentajaa viime kauden jälkeen. Dmitri Kvartalnov sai väistyä Igor Nikitinin noustessa apuvalmentajan paikalta päävalmentajaksi.

Moskovalaisseurassa kaudella 2015-16 pelannut Jokereiden hyökkääjä Antti Pihlström uskoo, että valmentajan vaihtuminen ei merkittävästi näy TsSKA:n pelaamisessa.

− Tiedostamme, että se on kova joukkue, joten meidän täytyy olla valmiina kamppailemaan koko ajan, Pihlström sanoo.

TsSKA on ehtinyt kauden aikana viilettää peräti yhdeksän ottelun voittoputkessa, joka katkesi joukkueen viimeisimmässä ottelussa vierasottelussa Admiral Vladivostokia vastaan. Läntisessä konferenssissa joukkue pitää toista sijaa.

Helsingin Jokereiden suoraviivainen pelitapa on valovuoden edellä siitä, mitä se oli vuosi sitten. Viisikkopelin rakenne ja syöttöpelaaminen ovat alkukaudella säilyneet kovasta temmosta, aggressiivisuudesta ja aktiivisuudesta huolimatta. Jokerit on pystynyt luomaan jatkuvasti useamman syötön ketjuja, vaikka olisikin hyökännyt nopealla rytmillä.

Jokerien otteet ovat heijastuneet myös tulostaululle, sillä joukkueella on vain yksi varsinaisen peliajan tappio. Voittoputki on kasvanut jo viiden ottelun mittaiseksi.

Jokerien suoraviivainen pelitapa altistaa kiekonmenetyksille

koko ottelu puolustussiniviiva hyökkäyssiniviiva
kiekon kanssa 50 kertaa (58%) 27 kertaa (38%)
siirtokiekko 23 kertaa (27%) 32 kertaa (45%)
kiekonmenetys 13 kertaa (15%) 12 kertaa (17%)

Tilastossa Jokereiden siniviivojen ylitykset tasaviisikoin joukkueen kauden ensimmäisessä kotiottelussa Dinamo Riikaa vastaan.

Jokerien pelaaminen lauantaina kotiavauksessa Dinamo Riikaa vastan oli tutun aggressiivista ja aktiivista, mitä valmennus on peräänkuuluttanut. Huomioitavaa siniviivatilaston osalta oli siirtokiekkojen suuri osuus etenkin hyökkäyssiniviivan ylityksessä (45%). Esimerkiksi toisessa erässä Jokerit ylitti hyökkäyssiniviivansa kiekon kanssa ainoastaan neljä kertaa ja turvautui päätykiekkoihin 12 kertaa.

Jokereilla oli lauantaina vastassa oli KHL:n jumbojoukkue. Siihen nähden myös kiekonmenetysten osuus siniviivojen ylityksissä oli yllättävän suuri. Jokereiden kiekollista pelaamista ei voinut kutsua kovin kliiniseksi. 

Jokerit haluaa pitää menon kaukalossa vauhdikkaana.

Jokerien pelitapa huomoiden lukemat eivät kuitenkaan ole hälyttäviä. Aggressiivisessa ja suoraviivaisessa pelitavassa on haittapuolensa. Jokerien peli saattaa valua jatkuvien siirtokiekkojen viljelyksi ja raastavaksi kaksinkamppailupelaamiseksi. Kun pelitempo on kova, harhasyöttöjä ja kiekonmenetyksiä tulee väkisin. 

Jokerit on osoittanut kauden alussa, että se haluaa pitää menon kaukalossa vauhdikkaana. Vastaako TsSKA nopeuteen nopeudella, vai pyrkiikö se hidastamaan tempoa?

Kiekonmenetysten osuus ei Jokereilla saisi merkittävästi nousta lauantain ottelusta, mikäli joukkue mielii voittaa. Torstain ottelussa tempo voi nousta todella korkealle, jolloin kiekonmenetysten riski kasvaa. Lisäksi TsSKA terävän puolustuspelaamisen myötä riistää kiekkoa tehokkaasti.

Puhkooko TsSKA Jokerit karvauksen?

Koska hyökkäyspelin rytmittäminen ei ole Jukka Jalosen pelitavassa enää keskiössä, Jokerit vaihtaa uuden viisikon jäälle usein silloin, kun kiekko on narripaidoilla hyökkäysalueella tai vastustajan hallitsee kiekkoa omalla alueellaan. Heti uuden viisikon rynnätessä jäälle, Jokerit pyrkii riistämään kiekon hyökkäysalueellaan tai jatkamaan hyökkäysalueen hyökkäyspeliään ja pitämään painopisteen vastustajan päädyssä.

Jokerit paineistaa silloin, kun se on järkevää – ja jopa silloin, kun välimatka vastustajaan on pitkä eikä kiekonriisto vaikuta todennäköiseltä. 

helsinkiläisjoukkueen ylivoimaprosentti 34,2 on KHL:n paras.

Ongelmana on karvauksen myöhästyminen etenkin ensimmäisessä ja kolmannessa erässä, jolloin matka vaihtoaitiosta vastustajan päätyyn on pidempi. Toisissa erissä Jokerit on pystynyt aika ajoin dominoimaan peliä, kun vaihtoaitio on lähempänä hyökkäyspäätyä. Se on pystynyt pitämään pelin painopisteen vastustajan päädyssä.

Kiekollisesti etevä TsSKA ottaa hyödyn irti tilanteissa, joissa Jokereiden prässi on myöhässä. Silloin keskialueelle aukeaa tilaa, ja joukkue pääsee iskemään suoria hyökkäyksiä. Samalla Jokerit joutuu ensin puolustamaan ja hyökkäämään lopulta väsyneellä viisikolla.

Toisaalta, jos TsSKA ei pysty purkamaan painetta, Jokerit pääsee vahvuusalueelleen eli hyökkäysalueen hyökkäyspeliin. Työteliään moskovalaisjoukkueen puolustusta ei tosin ole helppo murtaa. Jos TsSKA joutuu kuitenkin viettämään pitkiä aikoja omalla alueellaan, jäähyjen riski kasvaa. 

− Torstaina on varmasti vaikeata päästä maalipaikoille tasakentin, mutta pitää yrittää päästä heidän päätyynsä, väsyttää sitä kautta heidän puolustajiaan ja yrittää pakottaa heitä rikkomaan. Emme saa päästää heitä pelaamaan omilla ehdoillaan, vaan meidän on hyökättävä ja pidettävä itse kiekkoa, Pihlström ennakoi torstain ottelua.

Jokereita TsSKA ei halua päästää ylivoimalle, sillä helsinkiläisjoukkueen ylivoimaprosentti 34,2 on KHL:n paras.

Seuraa Heitä

Valeri Nitšuškin #13 | Colorado

Laitahyökkääjä

Vahva, taitava ja nopea Nitšuškin päätti kauden 2015–16 jälkeen jättää NHL-kaukalot toistaiseksi. Kesän 2013 1. kierroksen varaus nakutti viime kaudella runkosarjassa 24 tehopistettä TsSKA:n paidassa. Tällä kaudella tehopisteitä on kasassa vain kolme, joten tehojen osalta häneltä odotetaan nähtyä enemmän. 194 senttimetriä pitkä hyökkääjä on äärimmäisen vaikea pysäytettävä.

Olli Palola #79 | Timrå

Laitahyökkääjä

Tyylipuhdas snaipperi tykitti viime kaudella SHL:ssä 21 maalia runkosarjassa. Nyt takana on tällä kaudella kahdeksan ottelua narrinutussa, ja maalisarake näyttää edelleen nollaa. Palola ei ole pelannut mitenkään erityisen huonosti, mutta jo oman itseluottamuksen kannalta maalin iskeminen olisi erittäin tärkeää.

» Lähetä palautetta toimitukselle