SKA:n kaatanut Amur saapuu Helsinkiin - ei ole koskaan voittanut Jokereita

KHL / Ennakko
Tim Kennedy hakee vielä omaa rooliaan jokerijoukkueessa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jokereiden kotivireen saapuu sunnuntaina testaamaan edellisessä ottelussaan Pietarin SKA:n kukistanut Amur Habarovsk. Jokereita joukkue ei ole kuitenkaan koskaan onnistunut voittamaan ja vaikealta voittaminen sille näyttää myös tällä kertaa.

Jokerit sai perjantain ottelun jälkeen ansaitusti kehuja omasta viisikkopelaamisestaan sekä puolustusvalmiudestaan. Joukkueen päävalmentaja Erkka Westerlund kertoi olleensa erittäin tyytyväinen joukkueensa kahden ensimmäisen erän ilmeeseen.

Mikäli Jokerit onnistuu jatkamaan samalla energialla ja tarkkuudella myös tämän päiväisessä kamppailussa, ei heikosti läpi kauden esiintyneellä Amurilla tulisi olla sen suurempaa mahdollisuutta voittoon.

Perjantain ottelussa Sibirin onnistui kuitenkin kolmannessa erässä saada ote riistettyä Jokereilta, ja vain Henrik Karlssonin hyvät torjunnat pitivät Jokerit maalin edellä. Tätä virettä Jokerit ei missään nimessä halua sunnuntaina jatkaa, vaan se haluaa, ja sen tulee olla kuskin paikalla kotihallissaan heti ensimmäisestä vaihdosta lähtien.

Joukkueesta kerrottiin perjantaina yhdellä suulla, että sunnuntain peliin ollaan jälleen valmiina, ja Amuria ei lähdetä laisinkaan aliarvioimaan. Aikaisemmin tällä kaudella Jokereilla on ollut taipumusta löysiin otteisiin ennakolta heikompia joukkueita vastaan, eritoten voitettuaan ison pelin. Tätä taustaa vasten valmiustilan löytyminen ottelun alkuun mennessä ei ole missään nimessä itsestäänselvyys.

Joukkueen kokoonpanossa suurimmat muutokset liittyvät loukkaantuneiden Niklas Hagmanin ja Roope Talajan poisjäänteihin. Molemmat tulevat olemaan poissa useita viikkoja ja siten varmuudella sivussa, samoin kuin pitkäaikaispotilaat Tommi Huhtala, Ossi Väänänen sekä Oskari Korpikari.

Jo aiemmin joukkue paikkasi loukkaantumisia hankkimalla riveihinsä Tim Kennedyn sekä Pascal Pelletierin. Siinä missä Pelletier on vakiinnuttamassa paikkaansa Peter Reginin ja Brandon Kozunin rinnalla, on Kennedyn pelipaikka vaihdellut ketjusta toiseen ja välillä mies on löytänyt itsensä jopa katsomon puolelta.

Selvää on, että myös Kennedyn on pikku hiljaa saatava paremmin kiinni Westerlundin pelisysteemistä, jotta Jokerit saa Reginin ketjun taustalle riittävästi maalintekouhkaa pudotuspelejä varten.

Amurilla koko liigan vähiten tehtyjä maaleja

Jokerit on kohdannut päivän vastustajansa kahdesti aikaisemmin. Molemmissa peleissä Jokerit on ollut vahvempi lukeminen 3-2. Amur kuuluukin itäisen konferenssin itäisimpiin sekä budjetiltaan pienimpiin joukkueisiin, eikä joukkue ole päässyt KHL:n pudotuspeleihin historiansa aikana kuin kertaalleen –  Hannu Jortikan luotsaamana.

Tällä kaudella joukkue on ajoittain väläytellyt, voittamalla SKA:n lisäksi monet muutkin kärkijoukkueet kuten Ak Bars Kazanin, Salavat Yulajev Ufan ja jopa koko KHL:ää johtavan Moskovan TsSKA:n. Kokonaisuutena joukkueen otteet ovat kuitenkin olleet liian epätasaisia, ja se löytyykin tällä hetkellä sijalta 11. omassa konferenssissaan, yhdentoista pisteen päässä pudotuspelipaikasta.

Amurin suurin kompastuskivi on ollut sen hyökkäyspelaaminen. Joukkue on onnistunut tekemään vain 95 maalia koko kauden aikana, joka on keskimäärin vain 1,86 maalia ottelua kohden. Joukkueen sisäistä pistepörssiä tehoilla 13 + 10 johtava Vladislav Ushenin löytyykin vasta sijalta 82. koko KHL:n pistepörssissä.

Sitä vastoin joukkueen puolustuspeli on ollut hyvällä tasolla läpi kauden. Syy tähän löytyy pitkälti joukkueen maalilta, jossa Juha MetsolaAlexander Pechursky ovat muodostaneet tasaisen a ennen kaikkea laadukkaan maalivahtikaksikon. Nimettömän puolustuksen takana molemmat ovat pelanneet onnistuneet kaudet, ja miesten päästettyjen maalien keskiarvo pyörii vain noin kahdessa ottelua kohden.

Joukkueen ykkösvahtina pelaavan Metsolan suoritusta korostaa entisestään se, että laukauksia hänelle on tullut neljänneksi eniten kaikista KHL:ssä pelaavista maalivahdeista.

Luvassa on siis todennäköisesti hyvin vähämaalinen kamppailu, jossa vierasjoukkue Amur mitä suurimmassa määrin tyytyy puolustamaan ja pyrkii nopeisiin vastahyökkäyksiin. Jokerit puolestaan hyökkäyspelaamisessaan yrittää löytää tien Amurin maalinedustalle, joka on joukkueelle ollut yksi kompastuskivi aiemmissa peleissä.

Nopea maali vapauttaisi varmasti isäntien peliä ja mikäli peli eteneekin tasaisena kohti loppua, siirtyy etu Amurille. Materiaalin ja viime aikaisten otteiden puolesta Jokerit on kuitenkin selkeä ennakkosuosikki otteluun lähdettäessä.

» Lähetä palautetta toimitukselle