Sibir rankaisi ylivoimalla – Jokereille jälleen tappio

KHL / Raportti
Karri Rämö palasi Jokereiden maalille loukkaantumisen jälkeen. Ottelu oli Rämölle vasta kauden toinen.
Kuva © Mikko Taipale / Jokerit
Tuskaisuus maalinteossa jatkui Jokereiden otteissa. Jokerit oli ajoittain dominoiva tasaviisikoin, mutta Sibir oli vahva erikoistilanteissa.

Sibir Novosibirsk nappasi fanaattisen kotiyleisönsä edessä 2−1-voiton Helsingin Jokereista. Vierasjoukkue Jokerit sortui jäähyilyyn ja hyökkäyspelin tehottomuuteeen, joka on vaivannut joukkuetta jo muutaman ottelun ajan. Tasaviisikoin Jokerit jauhoi peliään mallikkaasti.

Karri Rämö teki paluun Jokereiden maalille loukkaantumisen jälkeen. Ryan Zapolski ehti pelata peräti 21 ottelua peräkkäin. Rämö pelasi varmasti maalillaan ja pysäytti 28 laukausta.

− Hyvältä tuntui päästä pitkästä aikaa pelaamaan. Tässä on ollut pitkä puolitoista vuotta takana ja tehty paljon duunia kunnon eteen, että pystyisi pelaamaan paljon, Rämö sanoi ottelun jälkeen.

− Tiedettiin, että tulee tiukka ja vähämaalinen matsi, mutta tänään ei vain onnistuttu. Annoimme myös jäähyjen takia heille liikaa paikkoja, josta he pääsivät karkumatkalle, hän kommentoi ottelua.

Vierasjoukkue Jokerit aloitti Sibiriä vastaan vahvasti rytmittämällä omaa pelaamistaan. Siten pelin virtaus oli suosiollinen Jokereille, joka sen myötä pyöritti pitkiä hyökkäyksiä.

Erän loppupuolella alkoi Jokereiden jäähyily. Kaksi kahden minuutin jäähyä peräkkäin olivat lopulta liikaa. Sibirin ruotsalaiskaksikko Alexander Bergström ja Patrik Zackrisson juonivat komean osuman kahden miehen ylivoimalla.

Toinen erä meni Jokereilta jäähypenkkiä kuluttaessa. Neljä kahden minuutin jäähyä erän aikana sekoittivat Jokereiden pelaamista. Sibir meni jo 2−0-johtoon jälleen ylivoimaosumalla, mutta Brian O'Neill kavensi Tomi Mäen oivallisesta esityöstä.

Vaikka Jokerit onnistui mainiosta päätöserässä luomaan painetta vastustajan alueelle, tasoihin se ei päässyt.

− Sibir puolusti hyvin keskustaa ja sumputti. Ei sinne vaan tahdo päästä. Muutama sellainen kohtuullinen paikka oli, mutta ei saatu kiekkoa verkkoon, Jokereiden päävalmentaja Jukka Jalonen totesti päätöserästä.

Jokereilla tuttu ongelma: hyökkäyspeli O'Neillin ketjun varassa

Jokereilla on ollut nihkeää tuloksellisesti pitkän voittoputken katkettua. Joukkue on hävinnyt kuudesta edellisestä ottelustaan viisi, ja maanantaina se jäi nollille Barys Astanan vieraana.

Maalipaikkojen määrästä voittaminen ei ole jäänyt kiinni eikä jäänyt Sibiriäkään vastaan. Jokerit loi 16 laadukasta maalipaikkaa tasaviisikoin, mutta onnistui vain kertaalleen maalinteossa. Tällä kertaa erikoistilanteistakaan ei tullut joukkueelle apua vaan päinvastoin, sillä joukkue päästi kaksi maalia Sibirin pelatessa ylivoimaa.

Laadukkaat maalipaikat kentällisittäin Jokerit  Sibir
Regin 4 1
O'Neill 9 6
Niemi 3 1
Wirtanen 0 2

Tilastossa Jokereiden ja Sibirin laadukkaat maalipaikat keskiviikon ottelussa sen mukaan, mikä kentällinen Jokereilla oli jäällä.

Jokereiden ainoan maalin tehnyt O'Neillin ketju, jossa pelasivat yhdysvaltalaissentterin lisäksi Eeli Tolvanen ja Jesse Joensuu, oli jälleen hyökkäyspelissä vahva, sillä se onnistui luomaan peräti yhdeksän maalipaikkaa. Ketju tosin oli usein ottavana osapuolena vastustajan päästessä maalipaikoille.

Maalipaikkojen määrä on Jokereilla kasaantunut oikeastaan koko alkukaudella O'Neillin ketjulle. Muut ovat pystyneet ajoittain nousemaan esiin. Vastustajien ottaessa yhä tarkemmin O'Neillin ketjun huippupaikoille murtautuminen on ollut entistä vaikempaa.

Hieman huolestuttavaa on esimerkiksi Petteri Wirtasen nelosketjun tilanne. Ketjun kiekollinen taito ei näytä millään riittävän edes jonkinlaisten maalipaikkojen luomiseen, ja tänään se ei päässyt lainkaan kunnollisiin maalipaikkoihin.

Jokereilla on pelaajistossaan leveyttä, mutta viisikkopelissä O'Neillin ketju kannattelee sitä illasta toiseen. Toki tällä hetkellä John Normanin ja Tommi Huhtalan loukkaantumiset syövät kokoonpanon leveyttä.

Jokerit jatkaa maanantaina alkanutta vieraskiertuettaan koko viikon, kun se kohtaa perjantaina Avangard Omskin ja sunnuntaina Jugra Hanti-Mansijskin.

Raporttia muokattu klo 18:08. Lisätty Jukka Jalosen ja Karri Rämön kommentit.

» Lähetä palautetta toimitukselle