Karlsson palautti Jokerit voittokantaan

KHL / Raportti
Henrik Karlsson oli mies paikallaan ja torjui kaikki Neftehimikin laukaukset
Edellisissä otteluissa ailahtelevasti esiintynyt Jokerit sai perjantai-illan vierasottelussaan vastaansa Neftehimik Nizhnekamskin. Kotijoukkue oli ennen kamppailua viiden ottelun pisteputkessa, mutta Jokereiden viisikkopuolustus ja Henrik Karlsson laittoivat putken päätökseensä. Kolme pistettä lähti lopulta Jokereiden matkaan puhtaasti luvuin 3-0.

Molemmat joukkueet lähtivät otteluun pahasti siipirikkoisina: Jokereilta uutena pelaajana loukkaantuneiden joukkoon kirjattiin Jere Sallinen muiden viime ottelun huilanneiden jatkaessa sairaslistalla. Kotijoukkueelta sivussa oli puolestaan ykköshyökkääjä Dan Sextonin lisäksi suomalaismaalivahti Ville Kolppanen sekä kokenut latvialaispuolustaja Georgjis Pujacs. Neftehimikissä joukkueiden vaivana oli ennen ottelua myös ankara lumimyrsky, joka pakotti Jokerit saapumaan pelipaikalle vasta ottelupäivän aamuna.

Itse ottelu alkoi kotijoukkueen komennossa, ja heti ensimmäisessä vaihdossa se sai hyvän pyörityksen aikaan jokeripäädyssä. Mitä pidemmälle ensimmäinen erä eteni, sitä paremmin Jokerit pääsi peliin mukaan. Kotijoukkue pyrki tuomaan kiekon lähes poikkeuksetta kuljettamalla Jokereiden puolustusalueelle, mikä tarjosi Jokereille mahdollisuuksia nopeisiin vastaiskuihin.

Tällaisesta tilanteesta sai alkunsa myös ottelun avausmaali, kun noin 14 minuutin pelin jälkeen Saku Salminen katkaisi Neftehimikin avaussyötön keskialueella, jatkoi kiekon välittömästi Jani Ridalle, jonka laukauksen aiheuttaman paluukiekon Jesse Joensuu pääsi iskemään maaliin aivan Neftehimik-maalivahti Vitali Kovalin edestä. Maali oli Joensuulle uran ensimmäinen KHL-osuma, ja jäi lopulta myös ottelun voittomaaliksi.

Neftehimikin maalipaikat olivat erässä vähissä ja syntyivät useimmiten nopeista laukauksista heti siniviivan jälkeen. Kotijoukkue pyrki läpi ottelun toimittamaan kiekkoa nopeasti siniviivan jälkeen kohti Henrik Karlssonin vartioimaa jokerimaalia pääsemättä käytännössä kertaakaan irtokiekkoihin käsiksi. Jokeripuolustus hoiti hyvin tehtävänsä ja voitti yksi vastaan yksi -tilanteet järjestäen omassa päässään. Jokereiden ensimmäisen erän hallinnasta kertovat myös laukaukset, jotka olivat Jokereille 13-4 ensimmäisen erän  jälkeen.

Jokerit ratkaisee ottelun päätöserässä

Toinen erä ei tarjonnut lisämaaleja kummallekaan joukkueelle, vaikka peli tasoittuikin hieman ensimmäisestä erästä. Jokereiden pelaamisesta puuttui totutusti toisessa erässä tietty terävyys, ja Neftehimik pääsi entistä paremmin myös pyörittämään peliä Jokereiden päädyssä nopeiden vastahyökkäyksien sijasta.

Erän parhaat maalipaikat siunaantuivatkin kotijoukkueelle. Heti erän alussa ruotsalais-venäläinen Mihail Zhukov pääsi vastaavaan paikkaan, josta Joensuu iski ottelun avausmaalin, mutta Karlsson ehti pitkine jalkoineen kiekon eteen. Zhukovin laukaus myös epäonnistui, sillä kiekon noustessa maali olisi ollut varma.

Toinen huippupaikka tuli erän lopussa, kun Jevgeni Grigorenko jäi yksin jokerimaalin eteen, mutta Karlsson pelasti joukkueensa takaiskulta toistamiseen. Karlsson oli läpi ottelun Jokereiden ehdoton avainpelaaja torjuen 26 kiekkoa.

Kolmannessa erässä kotijoukkue pyrki saamaan kirinsä käyntiin täyden Neftehimik Arenan kannustaessa omiaan. Neftehimik saikin erässä tilaisuutensa muun muassa ylivoimalla, mutta kerta toisensa jälkeen tilanne pysähtyi Jokereiden tiiviiseen puolustukseen, joka ei päästänyt kotijoukkueen pelaajia yhtä vaarallisiin tekopaikkoihin kuin toisessa erässä. Lopuista huolehti Karlsson, eikä kotijoukkue lopulta saanut kuparista rikki missään kohtaa ja jokerivahti sai tililleen kauden toisen nollapelinsä.

Jokerit sen sijaan iski vielä kahdesti. Jokereiden saadessa erän alkuun oman ylivoimamahdollisuutensa se iski illan toisen maalinsa. Hieman onnekas maali sai alkunsa, kun Pekka Jormakka pääsi vapaasti Neftehimik nelikon keskustaan kiekon kanssa. Kiekonmenetyskään ei haitannut tilannetta, kun kiekko päätyi Mathis Olimbille, joka syötti Jormakan välittömästi tyhjän maalin eteen ja Jormakka pääsi iskemään kauden viidennen maalinsa.

Ottelun lopussa Tommi Huhtala pääsi vielä kaunistelemaan loppunumerot 3-0:aan Neftehimikin pelattua ilman maalivahtia ylivoimalla hakiessaan kavennusta. Täten Jokerit palasi voittokantaan kahden tappion jäljiltä.

Molemmat joukkueet jatkavat kauttaan maanantaina, kun Jokerit kohtaa kotonaan Salavat Julajev Ufan ja Neftehimik matkustaa Chelyabinskiin Jokerit keskiviikkona kaataneen Traktorin vieraaksi.