Jokerit törmäsi muuriin - vain yksi piste mukaan Helsinkiin

KHL / Raportti
Metallurgin maalivahti Vasili Koshechkin oli Jokereille jälleen lähes mahdoton ohitettava.
Kuva © Pekka Rautiainen / Jokerit
Jokerit laukoi ja laukoi, mutta ei saanut kiekkoa yhtä kertaa useammin Metallurg Magnitogorskin verkkoon. Voitto ratkesi Metallurgille lopulta vasta voittolaukauskilpailun jälkeen lukemin 2-1.

Lauantaina niukasti 3-2 Torpedo Nizhni Novgorodille hävinnyt Jokerit kärsi jälleen yhden todella tiukan tappion, kun toissa kauden KHL-mestari Metallurg Magnitogorsk oli parempi lukemin 2-1.

Metallurgin voiton takuumies oli joukkueen maalivahti Vasili Košetškin, joka torjui peräti 47 kertaa. Miehen selän taakse Jokerit sai kiekon ainoastaan kerran, kun John Norman pääsi siirtämään Sami Lepistön viivalaukauksen Metallurg-maaliin aivan Košetškinin edestä.

Jokerit lähti otteluun hyvin puolustusvoittoisella taktiikalla antaen avauserässä kiekonhalinnan lähes kokonaan kotijoukkueen haltuun. Taktiikka toimi ja Jokerit pystyi estämään avauserässä Metallurgin nopeat keskialueen käännöt kuin viivelähdötkin lähes täysin.

Toisaalta Jokereilla oli avauserässä suuria vaikeuksia omassa kiekollisessa pelissään eikä siten kumpikaan saanut maalipaikkoja aikaan tasakentällisin. Parhaat paikat molemmille tulivatkin avauserässä erikoistilanteista.

Kotijoukkue pääsi yrittämään ylivoimalla kahdesti. Ensimmäisellä ylivoimallaan joukkue oli heti lähellä onnistumista, kun Oskar Osalan ohjaus meni vain hiukan Karri Rämön vartioiman jokerimaalin ohi.

Metallurgin toisen ylivoiman aikana lähinnä maalintekoa oli puolestaan Jokerit. Marko Anttila riisti kiekon Jokereiden siniviivalle ja pelasi Antti Pihlströmin nokikkain Košetškinin kanssa. Mies ei kuitenkaan onnistunut ja niinpä ensimmäiselle erätauolle lähdettiin 0-0 lukemista.

Kakkoserään kiekollisempi Jokerit

Toisessa erässä joukkueet vaihtoivat rooleja kuin lennosta. Jokerit pyrki pitämään huomattavasti enemmän kiekkoa ja oli muutenkin aktiivisempi osapuoli. Se tuotti joukkueelle myös tukun hyviä maalipaikkoja sekä muutaman pitkän hyökkäyksen.

Lopulta parantunut kiekollinen peli tuotti myös Jokereiden avausmaaliin. Helsinkiläisten kakkosketju sai tuotua kiekon Metallurgin puolustusalueelle ja Eeli Tolvasen loistava pelin rytmittäminen siniviivalla antoi Normanille aikaa löytää tie Metallurg-maalin eteen ja siten maalintekoon.

- Pelimme parani tämän reissun aikana. Kyllä meillä oli tänään kaikki mahdollisuudet voittaa peli, mielestäni pelasimme koko matsin ajan hyvin, Tolvanen kommentoi.

Jokereiden parantunut kiekkokontrolli ja halu pysyä kiekossa aiempaa enemmän ajoi kotijoukkue Metallurgin nojaamaan vahvasti pelkkiin vastahyökkäysiin. Se kuitenkin osoitti, että niissä se tietää mitä on tekemässä.

Metallurg onnistui luomaan ottelun kahdessa päätöserässä yhteensä viisi laadukasta maalipaikkaa tasakentällisin ja peräti neljää näistä edelsi Jokereiden hyökkäyspään aloitus. Kun Jokerit sitten menetti kiekon, pääsi Metallurg hyökkäämään järjestäytymätöntä jokeripuolustusta vastaan.

Vaarallisimmat tilanteet syntyivät, kun sekä Andrei Chibisov toisessa että Vladislav Kaletnik kolmanessa erässä pääsivät vuorollaan 2vs1-ylivoimahyökkäyksiin. Molemmat kuitenkin yrittivät päättää tilanteen laukomalla itse, mutta Jokereiden kannalta onneksi laukaukset painuivat reilusti ohi jokerimaalin.

Ratkaisu pitkän kaavan kautta

Metallurg onnistui jokeripainostuksesta huolimatta lyömään pelin tasoihin. Joukkue pääsi hieman ennen päätöserän puoltaväliä ylivoimalle ja puolustaja Sergei Terešenkon siniviivalaukaus yllätti Rämön.

Jokerit oli lähempänä ratkaisua jo varsinaisen peliajan puitteissa, mutta 20 laukauksesta huolimatta joukkue ei löytänyt keinoa ohittaa muurina Metallurg-maalilla seissyttä Košetškinia.

Ratkaisua jouduttiin hakemaan lopulta voittolaukauskilpailusta asti, kun myöskään jatkoaika ei tuonut otteluun ratkaisua. Jatkoajan parhaat tekopaikat siunaantuivat Tolvaselle ja Tommi Kivistölle.

Košetškin kuitenkin torjui Tolvasen läpiajon ja hetkeä myöhemmin Kivistön yritys lähietäisyydeltä karkasi päätyplekseihin.

Voittolaukauskilpailu jatkoi pelistä tuttua kaavaa, kun Jokerit ei saanut yhtään kiekkoa ohi Košetškinin. Näin Metallurgille riitti voittoon Chibisovin onnistuminen ja lisäpiste jäi täten Magnitogorskiin.

– En tiedä, mikä siinä on, kun ei meinaa millään mennä sisään. Vähän jo itsekin miettii, että miksei mene. Tänään ei vaan kädet riittäneet, Tolvanen harmitteli.

Ottelun myötä molemmat joukkueet aloittavat maajoukkuetauon. Jokerit on kehissä seuraavan kerran maanantaina, kun se saa Helsingissä vastaansa itäisen konferenssin häntäpäässä olevan Lada Toljatin.

» Lähetä palautetta toimitukselle