Myös Jokerit joutui tunnustamaan Lokomotivin paremmakseen

KHL / Raportti
Pekka Jormakka iski Jokereiden ainoan osuman Lokomotiv Jaroslavlia vastaan.
Kuva © Pekka Rautiainen / Jokerit
Jokerit aloitti neljän ottelun vieraskiertueensa kovimmasta mahdollisesta paikasta, Jaroslavlista. Kotijoukkue oli voittanut yhdeksän edellistä otteluaan ja kaikki kotiottelunsa. Viihdyttävän ja vauhdikkaan ottelun jälkeen molemmat kotijoukkueen putket saivat jatkoa, ja Jokerit joutuu jatkamaan matkaansa 3-1-tappio niskassaan.

Lokomotiv Jaroslavlin tilastot otteluun lähdettäessä olivat vertaansa vailla KHL:ssä: joukkue oli päästänyt 22 otteluun yhteensä vain 25 maalia. Joukkueen puolustus- ja maalivahtipeli ovat olleet alkukaudesta rautaa, ja esiin on noussut ennen kaikkea maalivahti Aleksei Murygin. Miehen tilastolukemat ennen illan ottelua olivat uskomattomat: 10 ottelua, joissa viisi päästettyä maalia, torjuntaprosentin ollessa hulppea 97,7%.

Kotijoukkueen huimasta vireestä huolimatta avauserässä tahdin määräsi Jokerit. Vierasjoukkue onnistui luomaan tilanteiteen toisensa perään ja pääsi ajoittain jopa helponnäköisesti syöttelemällä pois Lokomotivin paineistuksen alta. Paikoista huolimatta kiekkoa ei saatu kotijoukkueen maaliin, mistä piti huolen Lokomotivin uhrautuva viisikkopuolustus sekä huippuottelun myös sunnuntaina pelannut maalivahti Murygin.

Kotijoukkueen paikat olivat avauserässä vähissä. Ainoa todellinen paikka tuli heti toisessa vaihdossa, kun kiekko pomppi kuin vahingossa maalin eteen Sergei Konkoville. Hän ei kuitenkaan kiekkoon osunut. Jokerileiristä paras paikka siunaantui Brandon Kozunille, joka pääsi yrittämään Tommi Huhtalan loistavasta kiekonsiirrosta maalintekoa lähietäisyydeltä. Murygin oli vahvempi myös tässä tilanteessa, ja vaikka laukaukset kohti maalia menivät erässä peräti 14-4 Jokereille, poistuttiin erätauolle maalittomassa tasatilanteessa.

Jokereiden ote alkaa luisua toisessa erässä

Mikäli ensimmäinen erä oli jokeripainotteinen, oli toinen vastaavasti selkeästi isäntien. Maalipaikkoja erässä nähtiin huomattavasti vähemmän kuin ensimmäisessä, ja erää leimasikin vahva puolustustaistelu molemmissa päissä.

Kiekollisesti Jokereilla ei toisessa erässäkään, kuten ei koko ottelussa, ollut suurempia vaikeksia kotijoukkueen karvauksen kanssa. Hyökkäysten päättäminen sen sijaan ei toiminut avauserässä nähdyllä tavalla. Vastaavasti Lokomotiv sai toisessa erässä yhä pidempiä hyökkäyksiä Jokereiden päätyyn ja oli siten hallitsevampi osapuoli erässä.

Avausmaali meni kuitenkin Jokereiden nimiin. Todella tiukalla linjalla koko ottelun tuominnut erotuomarikaksikko Mikhail ButurlinAlexei Ravodin vihelsi Lokomotiv-pelaaja Dmitri Maltseville kahden minuutin jäähyn kiekon sulkemisesta hyökkäysalueella, ja saadun ylivoiman aikana Jokerit rankaisi.

Vaarattoman ylivoiman alun jälkeen Pekka Jormakka pääsi kiekon kanssa haastamaan kotijoukkueen alivoimanelikkoa. Hänen laukauksensa pomppi hieman onnekkaasti takakulmalle Jormakalle itselleen ja Murygin oli tilanteessa voimaton. Maali oli Jormakan kauden kuudes.

Lokomotiv tuli tasoihin kuitenkin vain kahden minuutin kuluttua Jokereiden johtomaalista. Joukkueiden pelatessa tasavajaalla siirretyn rangaistuksen aikana, jokeripelaajat unohtivat Daniil Apalkovin yksin Henrik Karlssonin vartioiman jokerimaalin eteen. Pahaksi onnekseen Karlsson torjui Patrik Hersleyn viivalaukauksen suoraan Apalkovin lapaan. Hän siirsi Karlssonin sivuun ja iski kiekon varmasti maaliin.

Maalin jälkeen ote siirtyi täysin kotijoukkueelle, joka rummutti erän loppuun hyökkäyksen toisensa jälkeen kohti jokerimaalia. Jokereilla ei maalin jälkeen ollut toisessa erässä enää yhtään maalipaikkaa, ja erätauko tulikin helsinkiläisten kannalta hyvään saumaan.

Lokomotiv näyttää vahvuutensa päätöserässä

Kolmas erä alkoi hyvin pitkälti samankaltaisena kuin toinen: Jokerit pääsi hyvin kiekottelemalla avaamaan peliä, mutta hyökkäyspäässä viimeiset ratkaisut jättävät toivomisen varaa. Lokomotiv puolestaan sai tilanteensa päätettyä kerta toisensa jälkeen laukaukseen kohti Karlssonia jokerilaukausten jäädessä Lokomotiv-puolustajien jalkoihin.

Muutaman läheltä piti –tilanteen jälkeen kotijoukkue onnistui vihdoin siirtymään johtoon. Jani Ridan istuessa jäähyllä kampituksesta Jokereiden alivoimapelaajista Peter Regin epäonnistui pahasti irtokiekon haltuunotossa ja kiekko jäi yllättäen Lokomotiv-pelaajien haltuun. Andrei Loktionov löysi nopealla syötöllä maalin kulmalta kertalleen illan aikana epäonnistuneen Konkovin, joka malttoi tällä kertaa rauhassa kiertää kiekon ohi Karlssonin ja laukoi varmasti maalin perukoille.

Ylivoimaosuma jäi lopulta ottelun voittomaaliksi, vaikka Jokerit saikin viimeisen viiden minuutin aikana vielä muutaman vaarallisen pyörityksen aikaan. Kaikissa tilanteissa toistui kuitenkin tuttu kaava: tilanne rakennetaan hyvin, mutta viimeinen ratkaisu on riittämätön ja kiekko blokataan tai riistetään pois kotijoukkueen toimesta.

Ja kuin kirsikkana kakun päälle Lokomotiv pääsi vielä iskemään lopussa 3-1 maalin tyhjiin. Philip Larsenin siniviivaheitto jäi jälleen kerran ensimmäiseen pelaajaan ja kimposi kohti Jokereiden omaa päätyä. Seuranneessa tilanteessa Petri Kontiolan onnistui syöttää kiekko jalallaan kolmen jokeripelaajaan puristuksesta huolimatta mukaan nousseelle Jegor Averinille. Tämä sai laittaa kiekon vapaasti tyhjään jokerimaaliin ja varmistaa samalla voiton isännille.

Tappiosta huolimatta Jokerit voi olla tyytyväinen omaan esitykseensä, jossa se varsinkin kiekollisesti pystyi laittamaan sarjaa johtavan Lokomotivin ahtaalle. Ensimmäisen erän perusteella näytti jopa, että Jokerit tulisi olemaan ottelussa niskan päällä. Hyökkäyspään ratkaisut olivat toisessa ja kolmannessa erässä kuitenkin riittämättömiä Lokomotivin sarjan ylivoimaisesti tiiveintä puolustusta vastaan, ja voitto jäi lopulta Jaroslavliin.

Jokereiden kannalta ottelun ikävin uutinen oli joukkueen parhaan pistemiehen, Kozunin, loukkaantuminen avauserässä. Kozun joutui jättämään kaksi viimeistä erää väliin, ja vielä on epäselvää, pystyykö mies pelaamaan Jokereiden vieraskiertueen seuraavassa pelissä tiistaina.