Paluun tehnyt Juhamatti Aaltonen heti Jokereiden voiton takuumiehenä

KHL / Raportti
Loukkaantumisen jälkeen paluun kentälle tehnyt Aaltonen esiintyi pirteästi läpi ottelun.
Kuva © Pekka Rautiainen / Jokerit
Jokereiden neljän ottelun vieraskiertue päättyi maanantaina, kun vastaan asettui hyvänä kotijoukkueena tunnettu Jugra Hanti-Mansijsk. Kotijoukkue sai otteluun unelma-alun, mutta lopulta Jokerit marssi selkeään voittoon kaksi maalia viimeistelleen Juhamatti Aaltosen johdolla.

Ennen maanantaista Jokerit-ottelua Jugra-Hanti Mansijsk oli koko KHL:n neljänneksi paras kotijoukkue. Kotipeleistään se oli poistunut häviäjänä vain neljästi.

Vaikka vieraspelit eivät olleetkaan sujuneet yhtä mallikkaasti, oli hyvä kotisaldo säilyttänyt Jugran tiukasti kiinni pudotuspelipaikassa.

Kotijoukkue sai loistavan alun myös maanantai-illan haasteeseensa, kun vain muutaman minuutin pelin jälkeen jokeripakkipari Arturs KuldaDaine Todd unohtuivat molemmat katsomaan kiekkoa.

Andrei Antonovin toimittaessa limpun siniviivalta maalille, oli jokeripakkien enää myöhäistä estää maalia. Irtokiekon Henrik Karlssonin edestä siirsi maaliin Vitali Sitnikov.

Maalia lukuun ottamatta erä oli vahvasti jokeripainotteinen. Vierasjoukkue piti kiekkoa läpi erän ja oli aktiivisempi hyökkäämään. Tästä kertovat myös tilastot joukkueiden onnistuneista siniviivojen ylityksistä, joita Jokereilla oli 14 kotijoukkueen kahdeksaa vastaan.

Jokereiden painostuksesta huolimatta lähempänä lisämaalia oli Jugra. Se sai oman etsikkoaikansa, kun se pääsi pelaamaan ylivoimalla viidellä kolmea vastaan puolen minuutin ajan.

Topi Jaakola ja Atte Ohtamaa uhrautuivat ja blokkasivat vetoja vuorotellen Karlssonin hoitaessa loput. Tasakentällisin Jugra ei kyennyt ensimmäisessä erässä luomaan yhtään kunnollista maalipaikkaa.

Jokereiden parhaat paikat aukesivat heti ottelun alussa kapteeni Niko Kapaselle ja myöhemmin Brandon Kozunille. Molempien vedot kuitenkin epäonnistuivat, eikä niistä siten ollut todellista haastetta Jugra-maalivahti Georgi Gelašvilille.

Ensimmäiselle erätauolle poistuttiin kotijoukkueen 1–0-johdossa.

Jokerit johtoon vaikka maali hylätäänkin

Toinen erä muodostui lopulta hyvin samanlaiseksi kuin ensimmäinenkin: Jokerit oli aktiivisempi kiekollisesti Jugran pyrkiessä iskemään vastaan.

Aivan erän ensi minuuteilla kotijoukkue pääsikin muutaman kerran hyökkäämään vaarallisesti kohti jokerimaalia samalla, kun Jokerit löi päätään Jugran tiivistyneeseen viisikkopuolustukseen.

Mitä pidemmälle erä eteni, sitä paremmin Jokerit pääsi hyökkäämään Jugran alueelle jättäen samalla kotijoukkueelle vähemmän mahdollisuuksia vastahyökkäyksiin.

Noin viiden peliminuutin jälkeen Peter Reginin johtama Jokereiden kakkosketju sai ensimmäistä kertaa toisessa erässä pelin pyörimään Jugran päädyssä. Pyöritys päättyi lopulta maaliin, kun tanskalaispuolustaja Philip Larsen sijoitti kiekon tarkasti pienestä kulmasta Gelašvilin jalkojen välistä maaliin.

Muutama minuutti tasoitusmaalin jälkeen ottelussa nähtiin mielenkiintoinen tilanne, kun erotuomari Konstantin Olenin vihelsi pelin poikki, vaikka kiekko oli edelleen pelattavissa.

Jokereiden kannalta tilanne oli todella harmillinen, sillä samanaikaisesti Regin suti kiekon maaliin, mutta maali hylättiin vihellyksen johdosta.

Jokerit sai ansaitsemansa maalin vielä toisen erän aikana, kun Juhamatti Aaltonen toi kiekon taitavasti kuljettamalla Jugran alueelle, ja seuranneen tilanteen päätteeksi hän itse pääsi iskemään Jesper B. Jensenin laukoman paluukiekon varmasti maaliin.

Erän lopulla ottelu sai ikävän käänteen, kun ensin Jere Sallinen taklasi Evgeni Lapenkovia kovaa laidan läheisyydessä. Taklausta seuranneen jäähyn aikana ensimmäisen maalin iskenyt Sitnikov vastasi Jensenin taklausaikeisiin nostamalla kyynärpäänsä ylös ja osui Jenseniä suoraan kasvoihin. Tanskalaispuolustaja ei kuitenkaan loukkaantunut tilanteessa pahasti, vaan palasi jäälle ottelun kolmannessa erässä.

Jugralle kirjattiin toisessa erässä vain viisi laukausta maalia kohti, siinä missä Jokereilla vastaava lukema pelkästään toisessa erässä oli 16. Toiselle erätauolle mentiin tukevasti jokerikomennossa niin kentällä kuin tulostaululla, maalien ollessa 2-1 vierailijoille.

Aaltonen tuo Jokereille kolme pistettä

Ottelun päätöserä sai Jokereiden kannalta mahdollisimman huonon lähdön, kun kotijoukkue onnistui heti erän toisella minuutilla tasoittamaan ottelun.

Läpi ottelun hyvin pelanneelle Karlssonille sattui ikävä virhe, kun Jugra-puolustaja Oleg Pogorishnyn siniviivalaukaus painui jokerimaaliin Karlssonin kilpikäden puolelta.

Maalin jälkeen lyhyen otteen saanut kotijoukkue joutui lopulta myös kolmannessa erässä puolustuskannalle, kun Jokerit sai rivinsä kasaan. Pitkään näytti, että ottelu venyisi jatkoajalle, kuten Jokereiden edellinen ottelu lauantaina Avtomobilistia vastaan.

Yhden maalin jo toisessa erässä iskenyt Aaltonen oli eri mieltä. Jugran saatua oman mahdollisuutensa ylivoimalla, ratkaisi mies ottelun iskemällä kiekon toistamiseen kotijoukkueen maaliin. Osumaan loistavan syötön antoi puolustaja Topi Jaakola.

Täysin Aaltosen ansioksi maalia ei voida laskea, sillä Aaltosen laukaus epäonnistui pahasti. Hyvän tuurin ansiosta kiekko kimposi Gelashvilin kyljestä Jugran verkkoon.

Ottelun viime hetkillä Jaakola viimeisteli vielä loppunumerot 4-2:een ja varmisti näin Jokereille ansaitun voiton vieraskiertueen päätösottelusta. Laukaukset maalia kohti kirjattiin lopulta vierailijoille 33-21, mikä osaltaan alleviivaa Jokereiden kiekollista hallintaa läpi ottelun.

Jokereiden saldoksi neljän ottelun vierasreissulta kirjattiin kolme voittoa, joka varmasti lämmittää päävalmentaja Erkka Westerlundia.

Seuraavaksi joukkueella on paikka hioa peliään kuntoon myös kotikaukalossa, sillä Jokereilla alkaa kuuden kotiottelun putki. Vasta kauden viidennen kotitappionsa kärsineen Jugran tie vie puolestaan etelään, jossa sitä odottaa vierasottelu HK Sotšia vastaan.