Jokerit kaksi erää "sukkahousuissa" - Sibir vahvempi 4-0

KHL / Raportti
Sibir Novosibirsk pääsi juhlimaan Hartwall Arenalla myös tänään/Arkistokuva.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jokerit kärsi toisen perättäisen kotitappion, kun myös Sibir Novosibirsk oli helsinkiläisiä parempi. Kotijoukkueen heikko esitys jätti valmentaja Jukka Jalosen enemmän kuin tyytymättömäksi.

Jääkiekko-ottelua ei voi voittaa, jos ei onnistu maalinteossa. Tämän sai huomata jälleen myös Helsingin Jokerit, joka jäi Sibir Novosibirskin jalkoihin maalein 4-0. Toinen perättäinen kotitappio veti mietteliääksi helsinkiläisten pukukopissa pelin jälkeen.

- Pidettiin pelin jälkeen jätkien kanssa lyhyt palaveri siitä, missä nyt mennään. Ei olla saatu itsestämme parasta irti vielä yhdessäkään ottelussa tällä kaudella, kommentoi nuori jokeripuolustaja Juho Rautanen.

Kotijoukkueen esitys jäi pahasti vajaaksi varsinkin kahdessa ensimmäisessä erässä, ja myös Rautanen myönsi ottelun alun olleen joukkueelta pahasti alavireinen:

- Jotenkin kummasti aloimme jälleen pelata vasta kolmannessa erässä, kahden ensimmäisen mennessä kokonaan ohi.

Aivan täydellistä Sibir hallintaa eivät kaksi ensimmäistäkään erää olleet, ja peli oli kahden pelatun erän jälkeen vasta 2-0 vierasjoukkueelle. Siitä huolimatta myös valmentaja Jukka Jalonen näki joukkueen pelin kaatuneen kahteen ensimmäiseen erään.

- Pelattiin kaksi erää aivan täysin sukkahousut jalassa. Ei täällä voi aloittaa täysillä pelaamista vasta kolmanteen erään. Ei ollut hyvä peli meiltä, mies tuhahteli lehdistötilaisuudessa.

Jokereille harmaita hiuksia aiheuttivat ennen kaikkea Sibirin ykkösketjun hyökkääjät Sergei Shumakov ja Maxim Shalunov, jotka olivat mukana kolmessa ensimmäisessä Sibirin maalissa. Vierasjoukkueen valmentaja Andrej Skabelka oli luonnollisesti tyytyväinen omiensa esitykseen illan ottelussa:

- Olimme valmistautuneet tähän peliin hyvin, loimme tarpeeksi tilanteita, ja vaikka Jokerit oli niskan päällä kolmannessa erässä, oli tämä meiltä hyvä peli. Olen hyvin tyytyväinen, mies iloitsi.

Jaloselta rajua kritiikkiä omilleen

Jos oli Sibirin valmentaja Skabelka tyytyväinen ottelun jälkeen, samaa ei todellakaan voida sanoa jokerikäskijä Jalosesta. Mies antoikin lehdistötilaisuudessa välittömän palautteen omiensa esityksestä.

- Kyllä parempi tänään voitti. Himokkaampi joukkue voitti. On käsittämätöntä, miten voi olla niin halutonta pelaamista meiltä.

Edes kolmannen erän piristyneet otteet eivät miestä lämmittäneet, ja syy rajulle tason pudotukselle edeltäneestä Omsk-pelistä oli selkeä:

- Kyllä se taso sieltä jokaisen hartioiden yläpuolelta laski. Ei ollut intohimoa mukana. Kolmas erä pelattiin kyllä täysillä, mutta se 3-0 katkaisi kirin ja sen jälkeen tuli sellainen totaalinen ulospuhallus, Jalonen pohti

Mies ei myöskään halunnut lähteä jossittelemaan tilastoilla, joiden valossa Jokerit oli hyvin pelissä mukana. 40 laukausta kohti vastustajan maalivahti Alexander Salakia näyttää tilastoissa komealta luvulta, mutta todelliset maalipaikat olivat kortilla niin Jokereilla kuin Sibirilläkin.

- Kyllä meillä on tässä nyt sellainen itsetutkiskelun paikka ennen seuraavaa peliä. Jostain meidän täytyy kaivaa isännän otteet ja saada peli rullaamaan täällä kotikaukalossa, Jalonen summasi illan.

Aivan niin totaalinen epäonnistuminen ilta ei ollut kuin valmentaja Jalosen puheista pelin jälkeen voisi ymmärtää, vaan mukaan mahtui myös hetkiä, jolloin Jokerit sai painettua pelin vahvasti vastustajan päätyyn. Pidemmälle tilanteet eivät kuitenkaan johtaneet.

- Kyllä niillä oli paljon isoja ja vahvoja kavereita. Siinä mielessä samanlainen peli kuin Omskia vastaan, joten ei se tullut yllätyksenä. Oikeastaan suurin ero oli, että Sibir karvasi huomattavasti kovempaa kuin Omsk, pohti puolustaja Rautanen Jokereiden kahden hävityn kotiottelun kulkua.

Raju hyppy suoraan A-junioreista KHL:ään

Rautanen on ollut alkavalla kaudella yksi mielenkiintoisimmista nimistä Jokereiden kokoonpanossa. Ennen kauden alkua tuskin kukaan povasi miehelle peliaikaa Jokereiden KHL-joukkueessa, eihän miehellä ollut vyöllään laisinkaan otteluita miesten sarjoista.

- Kyllähän tämä on ollut todella kova hyppy A-junioreista tänne, enkä rehellisesti sanottuna uskonut itsekään siihen, että olisin tällä hetkellä pelaavassa kokoonpanossa näin paljon, mies totesi.

Rautanen ei myöskään ole ollut joukkueessa mukana pelkkänä penkinlämmittäjänä, vaan hän on pelannut viidessä Jokereiden yhdeksästä ottelusta. Tilastoihin on kertynyt yksi syöttöpiste, ja keskimäärin noin kahdeksan minuuttia peliaikaa. Sibir-ottelussa mies oli jäällä miltei 13 minuuttia, joten luottoa valmennusjohdolta on nuoreen puolustajaan löytynyt.

- Kyllä se rooli on vähän itsellekin tullut yllätyksenä, mutta ilmeisesti nämä pelit ovat sitten menneet ainakin jossain määrin hyvin omalta osalta, kun näin paljon on saanut peliaikaa, Rautanen iloitsee.

Jokeripuolustuksessa on muutenkin nähty kauden aikana rutkasti rotaatiota, sillä esimerkiksi maanantaina katsomossa olivat vahvan alkukauden pelannut Chay Genoway sekä tanskalainen Jesper B. Jensen.

Rotaatiosta huolimatta Jokereiden puolustus on toiminut alkukauden aikana vähintäänkin kohtalaisesti, mutta kuten tänään, on hyökkäyksessä ollut vielä tekemistä.

Seuraavan kerran joukkue pääsee parantamaan otteitaan jo keskiviikkona, kun vastaan asettuu Metallurg Novokuznetsk. Selvää on, että kolmatta kotitappiota ei Ilmalassa haluta, varsinkin, kun vastuksen pitäisi ennakkoon arvioituna helpottua selvästi nyt nähdyistä vastustajista.

» Lähetä palautetta toimitukselle