Helenius torjui Jokerit voittoon

KHL / Raportti
Riku Helenius torjui ottelun aikana lähes 40 kiekkoa.
Jokerit otti kolmannen perättäisen voittonsa, kun se kaatoi yllättävän vaikean ottelun päätteeksi Dinamo Riian maalein 3-2.

Maanantain ankeudesta ei ollut Pasilassa tietoakaan, kun Jokereiden kotiotteluputken viimeistä ottelua oli saapunut seuraamaan yli 11 000 silmäparia. Vauhdikas kiekkoilta tarjosi katsojille vauhtia ja vaarallisia tilanteita alusta loppuun saakka.

Heti ottelun alusta alkaen kävi selväksi, että Jokereilla ei ole edessään helppo iltapuhde. Vierailijat painoivat pelin aktiivisella liikkeellään jatkuvasti Jokereiden puolustusalueelle ja loivat jatkuvasti laadukkaita maalintekopaikkoja.

Dinamo Riika pelasi lähes täydellistä vieraskiekkoa. Jokereille tuotti suuria vaikeuksia keskialueen ylittäminen ohi latvialaisten ohjauspelin. Riikalaiset myös tunnistivat loistavasti tilanteet jolloin kiekko jokeripakkien lavassa poltti, ja nopeat laitahyökkääjät iskivät agressiivisesti kiinni jokeripuolustajiin. Aktiivisen karvauspelin johdosta Dinamo pääsikin pyörittämään pitkiä hyökkäyksiä Jokereiden alueella.

Jokereiden päävalmentaja Erkka Westerlund ei ollut syystä tyytyväinen omiensa otteisiin.

— Puolustimme huonosti ja hyökkäsimme huonosti. Annoimme Dinamolle kaikki avaimet ottelun voittamiseen.

Kysyttäessä minkä takia Jokerit oli ottelussa niin suurissa vaikeuksissa, myönsi Westerlund otteluun latautumisen menneen pieleen.

— Kyllä valmistautumisessa oli jotain vikaa. Näihin otteluihin täytyy pystyä latautumaan paremmin.

Dinamo pääsikin iskemään ottelun ensimmäisen maalin jo ottelun kolmannella peliminuutilla. Onnistuneen ohjauspelaamisen jälkeen latvialaisten hyökkäys pääsi iskemään organisoimatonta jokeripuolustusta vastaan ja taiteili komean osuman. Maalintekijänä kunnostautui riikalaisten alkukauden paras pistemies Miks Indrasis.

Jokerit pääsi peliin mukaan monen muun ottelun tapaan ylivoimalla. Ensimmäistä erää oli pelattu hieman yli seitsemän minuuttia, kun Niklas Hagman survoi kauden 12. maalinsa tutulta paikalta maalin edestä.

Riku Helenius piti Jokerit mukana ottelussa

Latvialaisten itseluottamus kasvoi ensimmäisen erän aikana, ja toisessa erässä Dinamo lisäsi liikettä entisestään. Jokerit oli ajoittain todella suurissa vaikeuksissa omalla puolustusalueella.
Ilman Riku Heleniuksen loistavia torjuntoja, olisi Dinamo voinut karata toisessa erässä karkumatkalle.

— Tänään töitä riitti. Kaikki kiekot ei välttämättä ollut ihan kontrollissa. Välillä taisteltiin tosissaan ja yritettiin vain jollain tavalla olla kiekon edessä, Helenius kommentoi ottelua.

Toisessa erässä sattui erikoinen tilanne, kun Helenius menetti maalinedusrytäkässä sekä mailansa että kilpensä.

— Kyllä se vähän kuumottava tilanne oli. Olisin minä kiekon tarvittaessa paljaalla kädellä liimannut, Helenius naureskeli ottelun jälkeen.

Helenius joutui lopulta antautumaan myös toisessa erässä, kun pirteän ottelun pelannut Gins Meija siirsi vanhanaikaisella latvialaiset 2-1 johtoon. Huonosta erästä huolimatta helsinkiläiset onnistuivat kampeamaan itsensä tasoihin ennen erätaukoa. Tomi Mäen johtama Jokereiden kakkosvitja sai luotua puolustaja Daine Toddin avustuksella maalipaikan Oskari Korpikarille, joka laukoi tarkalla laukauksella Jokerit tasoihin.

Jokerit käänsi ottelun väkisin voitoksi kolmannessa erässä

Kolmanteen erään latvialaisten paine hyytyi hieman, mutta parhaat maalintekopaikat siunaantuivat edelleen vierailijoille. Riku Heleniuksen vahvat otteet jatkuivat läpi kolmannenkin erän, ja Jokerit onnistui pitämään maalinsa puhtaana.

Ottelun loppuhetkillä Jokerit osoitti taistelutahtonsa. Läpi ottelun alakynnessä ollut helsinkiläisjoukkue loi viimeisellä viidellä peliminuutilla kovan paineen riikalaisten maalille, mutta vastavuoroisesti vierailijoiden maalivahti Edgars Masalskis venytti muutaman kerran kiekon eteen upeasti.

Runsaslukuiselle kotiyleisölle tarjottiin karkkia ottelun loppuhetkillä, kun Topi Jaakola räjäytti jokerifanit riemuun vain 26 sekuntia ennen ottelun päättymistä Steve Mosesin loistavasti esityöstä.

Latvialaisten päävalmentaja Artis Ābols harmitteli ottelun jälkeen voiton hukkaamista.

— Mielestäni ansaitsimme enemmän. Pelasimme parhaan pelimme tähän asti. Kaikki muu onnistui paitsi maalinteko. Jokereila on taitavia pelaajia ja he näyttivät kuinka maaleja tehdään.

Jokerit jatkaa otteluitaan keskiviikkona Atlant Mytištšin vieraana.