Maalijuhla ja ylimielinen tuomari – Amur haki kaksi pistettä Helsingistä

KHL / Raportti
Aleksandr Frolovin laukaus jatkoajalla yllätti Ryan Zapolskin.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jokerit laukoi 50 kertaa Juha Metsolan maalia kohti, teki neljä maalia, mutta hävisi silti jatkoajan jälkeen. Amur oli tyly vieras, sillä sen maalinteon tehokkuus oli kovalla tasolla.

Amur Habarovsk teki onnistuneen vierasreissun Helsinkiin. Kolme pistettäkin oli tarjolla, mutta Jokereiden viime hetken tasoituksen myötä ratkaisua haettiin jatkoajalta. Lopulta Aleksandr Frolov niittasi 5−4-osuman ja Amurille kaksi pistettä.

− Tiesimme, että Amur on hyvässä iskussa. Lähdimme tosissaan pelaamaan ja saimme hyvän alun. Muutenkin täytyy joukkuetta kiittää asenteesta. Paikkoja oli useampaankin maaliin. Tuntui taas, että meidän päässä kolisi aika helposti. Niin se välillä menee, Jokereiden päävalmentaja Jukka Jalonen totesi.

Jokerit oli ottelussa ison osan takaa-ajajana. Kotijoukkue nousi komeasti tasoihin 3–1:stä 3–3:een toisessa erässä, mutta pian sen jälkeen omissa kolisi jälleen. Amurin 4−3-osuma oli hyvä osoitus vierasjoukkueen vaarallisuudesta.

Jokerit tiesi tasan tarkkaan, mikä on Amurin vaarallisin hyökkäystapa: nopeat vastaiskut ja läpiajot.

Silti Jokerit yllätettiin toisessa erässä. Jokereiden pitkän hyökkäyksen jälkeen Amurin Vjatšeslav Litovtšenko sai irtokiekon omalla alueellaan. Samalla Vladislav Ušenin lähti välittömästi pinkomaan pystyyn. Siitä, kun Amur sai kiekonhallinnan, kului noin kolme sekuntia ja kiekko oli läpiajon jälkeen Jokereiden verkossa.

Jokerit oli hallinnut peliä mielin määrin ennen Ušeninin 4−3-maalia. Osuma syntyi kuin tyhjästä.

Kiekko otti tosin Amurin alueella onnekkaan kimmokkeen tuomarista, mitä Jokereiden Tommi Huhtala harmitteli.

− Kyllä oli tiedossa, että Amur hakee pitkiä pystysyöttöjä. Siinä taisi olla tuomari kakkossyöttäjänä, Huhtala sanoi ottelun jälkeen.

Jokerit taktikoi onnistuneesti

Jokereiden valmennus taktikoi, ja se siivitti kotijoukkueen lopulta tasoihin. Vaikka näytti pitkään siltä, että Jokerit hakkaa päätä seinään, yritys lopulta palkittiin.

Amurin vetäytyessä kerta toisensa jälkeen keskialueen sumppuun Jokerit lisäsi nopeiden kontrollilähtöjen määrää päätöserässä. Avauserässä kotijoukkue pyrki hyökkäysalueelle hitaiden viivelähtöjen kautta, mutta päätöserässä Jokerit lisäsi tempoa ja intensiteettiä hieman nopeammilla lähdöillä.

Jokereiden viimeisen erän taktiikka toimi. Se ei kuitenkaan riittänyt, sillä tuloksena oli lukuisista maalipaikoista huolimatta vain yksi osuma päätöserässä.

− Vähän pyörimme ulkopuolella. Olisi pitänyt saada enemmän kiekkoja ja miehiä maalille. Sen verran hyvin Amur puolusti keskustaa, Jalonen sanoi.

Jokerit vyöryi useiden syöttöjen ja huimiksi yltyneiden vauhtierojen myötä hyökkäysalueelleen kerta toisensa jälkeen. Jokereiden kärsivällisyys palkittiin vain neljä sekuntia ennen päätössummeria. Antti Pihlströmin laukaus pomppi lopulta Juha Metsolan selän taakse, ja edessä oli jatkoaika.

Myös jatkoajalla Jokereilla oli paikkoja, sillä se pääsi pelaamaan ylivoimaa. Amur oli kuitenkin tyly ja käytti oman tilaisuutensa hyväksi.

Tuomarityöskentely ihmetytti Jalosta ja kotiyleisöä

Illan ottelun tuomarityöskentely oli aika ajoin perin mielenkiintoista. Niin kotiyleisö kuin Jalonenkin vaikuttivat turhautuneilta, kun kotijoukkueelle vihellettiin ainoastaan yksi ylivoima koko ottelussa.

Jalonen ei tosin uskaltanut päästää suustaan kaikkia ajatuksiaan.

− Mitä niistä voi sanoa? Parempi ottaa happea, viime kaudella tuli maksettua kertaalleen, hän viittasi viime kauden tapahtumiin, kun hän kritisoi tuomareita pudotuspeleissä ja Jokereille langetettiin kritiikistä sakko.

− Ylimielinen, sen verran Jalonen uskalsi illan päätuomarista sanoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle