Jokerien kolmannen erän ilotulitus jätti sarjapisteet Helsinkiin

KHL / Raportti
Linus Omark kaunisteli numeroita vielä aivan ottelun lopussa Jere Karalahden syötöstä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jokerit lähti otteluun Admiral Vladivostokia vastaan selkeänä suosikkina. Joukkue oli lähellä lahjoittaa pisteet vierailijalle kahden erän heikolla pelaamisella, mutta kolmannen erän ryhtiliike varmisti pisteiden jäämisen Helsinkiin selvin numeroin 7-3.

Jokerit oli jo karkaamassa Admiralilta ottelun toisessa erässä, mutta tällä kaudella useassa ottelussa esiintynyt otteen herpaantuminen nosti jälleen päätään ja tarjosi vierailijoille mahdollisuuden päästä otteluun mukaan. Päävalmentaja Erkka Westerlund oli lopputuloksesta huolimatta mietteliäs ottelun jälkeen. Ennen kaikkea johtoaseman hukkaaminen toisessa erässä sai valmentajan vakavaksi.

-Kaksi erää oli todella tasaista. Päästiin jo kahden maalin johtoon, mutta nämä ovat kaikki todella vaarallisia joukkueita. Jos alamme vähänkään tinkiä puolustuspelaamisesta, päästetään tavallaan valloilleen se vastustajan taito. Näin kävikin toisessa erässä.

-Meillä on käynyt vastaava herpaantuminen jo muutamassa ottelussa. Siihen meillä ei yksinkertaisesti ole varaa.

Joukkueen kolmannen erän ilmeeseen Westerlund oli kuitenkin tyytyväinen.

-Kolmannessa erässä näytimme, mitä pelimme parhaimmillaan on.

Admiral-valmentaja Gregor Dusan antoi ottelun jälkeen tunnustusta kotijoukkueelle ja samalla mainitsi oman joukkueensa heikkoudet.

-Näki kyllä että Jokereilla oli kova halu voittaa tämä ottelu. Tämä oli meidän nuorille pelaajillemme kova opetus siitä, kuinka taitavia joukkueita tässä sarjassa tulee vastaan. Jokereissa on useita MM-tason pelaajia, joilla vielä on niistä turnauksista mitaleja.

-Nuoret pelaajamme eivät ole ymmärtäneet täysin näiden pelien kovuutta, eikä sitä että tuon tyyppisiä virheitä joita tänään tuli, ei yksinkertaisesti saa tulla. Tämä oli meille erittäin hyvä koulu siitä, miten voimme menestyä Jokerien tasoista joukkuetta vastaan.

Tunnusteleva avauserä

Avauserään molemmat joukkueet tulivat varsin varovaisesti. Erän ensimmäinen neljännes mentiin päästä päähän, kuitenkaan ilman merkittäviä maalintekopaikkoja kummallekaan joukkueelle.

Mitä pidemmälle erä eteni, sitä paremmin isännät pääsivät peliin mukaan. Etenkin Jokerien kolmosketju Petr Koukalin johdolla sai rakennettua pari hyvää maalipaikkaa, tuloksetta. Kesken orastavan jokeripainostuksen vierailijat pääsivät iskemään ottelun avausmaalin.

Jokeripuolustajat Jere Karalahti ja Topi Jaakola pelasivat junnumaisen yli-innokkaasti samaa miestä oman maalin takana hakien painavaa taklausta. Tämän seurauksena jokerimaalin eteen unohtui hyökkääjä Andrei Sigarjov, jolla oli helppo työ ohittaa jokerivahti Riku Helenius.

Isännät eivät tilanteesta lamaantuneet, vaan tasoitus seurasi vain reilun minuutin pelaamisen jälkeen. Jokerien ykkösketju sai pelin vahvasti vieraiden päätyyn, ja tilanne huipentui Juhamatti Aaltosen komeaan sooloon ympäri koko Admiralin puolustusalueen ja tarkkaan laukaukseen ohi Admiral-vahti Ari Ahosen.

Erän lopussa isännät pääsivät yrittämään lisämaalien tekoa myös ylivoimalla. Etenkin Vladivostokin maalinedustapelaaminen oli esimerkillisen vahvaa, ja teki Ahosen työn helpoksi.

Toisessa erässä tapahtuu

Jokerit sai heti toisen erän alkuun kahden miehen ylivoiman. Joukkue ei jättänyt tilannetta käyttämättä, van siirtyi Karalahden tarkalla lämärillä johtoon.

Isännät näyttivät jo karkaavan tavoittamattomaan johtoon kun Steve Moses sai helposti nostaa Tommi Huhtalan jenkille potkiman kiekon Admiral-maaliin. Mosesin maalia edelsi Admiralin vahva vaihe, jossa vieraat saivat luotua vaarallisen paineen isäntien päätyyn ennen kaikkea ruotsalaishyökkääjien Richars Gyngen ja Niclas Bergforsin toimesta.

Erä oli vahvaa jokerihallintaa aina viimeisille minuuteille asti. Vieraat pääsivät pelaamaan vielä erän loppupuolella ylivoimaa Huhtalan otettua typerän hyökkäyspään jäähyn. Jäähyn loppupuolella Bergfors pääsi maalin edestä kaventamaan ottelun Heleniuksen längistä.

Maalin jälkeen isäntien ote herpaantui käytännössä täysin. Admiral puolestaan sai maalista uutta virtaa ja sai siirrettyä pelin täysin isäntien päätyyn. Jokeriviisikko Riku Hahlin, Linus Omarkin ja Johan Harjun johdolla oli omassa päässä täysin hukassa. Seikkailun seurauksena Vladivostok-hyökkääjä Vladislav Ushenin sai kiekon maalin eteen, josta hyökkääjä nosti kiekon komeasti ohi Heleniuksen hanskakäden yläkulmaan.

Jokerit suvereeni kolmannessa erässä

Kolmanteen erään lähdettiin tasatilanteessa, joka enteili tiukkaa kolmatta erää. Jokerit oli erätauolla päättänyt toisin. Kolmannen erän maalinteon aloitti Moses. Laituri purjehti koko kentän läpi ja ajoi röyhkeästi maalille siirtäen isännät jälleen johtoon.

Ottelun lopullinen ratkaisu nähtiin lähes heti johtomaalin jälkeen, kun Huhtala siirsi isännät kahden maalin johtoon Koukalin hienosta esityöstä.

Ensimmäisen KHL-osumansa viimeistellyt Huhtala oli tyytyväinen kolmeen pisteeseen, mutta ei joukkueensa otteisiin kokonaisuutena.

-Kolme pistettä saatiin, mutta pakko todeta että kaksi erää pelattiin suoraan sanoen huonosti.

Huhtala on nauttinut tähänastisesta KHL-kokemuksesta täysin siemauksin.

-On hienoa päästä pelaamaan näin kovia pelejä ja haastamaan itseään joka päivä. Lisäksi meillä on tässä hyvä nippu kasassa, joten kokemus on ollut tähän asti kaikin puolin hieno.

Huhtalan osuman jälkeen tarjottiinkin yli 9000-päiselle yleisölle kiekkoviihdettä oikein olan takaa. Vierailijat lopettivat tuon osuman jälkeen pelaamisen lähes tyystin, joka avasi isännille mahdollisuuden nautiskella komeilla hyökkäyssommitelmilla ja parilla maalilla. Numeroita pääsivät kaunistelemaan vielä Niklas Hagman ja Omark.

Jokerien kotipelit jatkuvat lauantaina, kun vastaan asettuu Atlant Mytishtsi. Admiral Vladivostok puolestaan matkustaa Helsingistä suoraan Riikaan, jossa se kohtaa lauantaina Riian Dynamon.