Jokereilta nihkeä voittopeli – "Olimme parempia, vaikka peli ei siltä ehkä näyttänytkään"

KHL / Raportti
Henri Ikonen on tuonut hyvän lisän Jokereiden ykkösketjuun.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Vaikka perjantai-illan ottelu Admiralia vastaan ei ollut Jokereilta erityisen komeaa hyökkäyspelin tykitystä, Jokereiden päävalmentaja Jukka Jalonen löysi paljon hyvää joukkueensa otteista. Yksi niistä oli jälleen maalipaikat, joita Jokerit loi vastustajaansa enemmän.

Kaukaa idästä saapunut Admiral Vladivostok haastoi Jokerit ansiokkaasti perjantai-iltana Helsingissä, mutta Jokerit oli lopulta vahvempi 3–2.

Jokereiden kolmosvitja vei kotijoukkueen johtoon ensimmisessä erässä. Pekka Jormakan ja Olli Palolan yhteistyö sujui, ja Jormakka viimeisteli maalin edestä. Admiral tuli tasoihin ylivoimalla toisessa erässä, mutta pian sen jälkeen Eeli Tolvanen viimeisteli kauden 17. osumansa John Normanin vahvata esityöstä.

Maali tarkoitti Tolvaselle nousua KHL:n 18-vuotiaiden kaikkien aikojen yhden kauden maalitilastossa nousua jaetulle kärkisijalle. Samaan maalimäärään 18-vuotiaana yhden kauden aikana on pystynyt vain Jevgeni Kuznetsov kaudella 2010–11.

Päätöserässä Jokerit suojeli johtoaan ja kasvattikin sitä Nicklas Jensenin maalilla. Admiral kavensi 3–2:een ylivoimalla, ja sille tarjottiin viimeisen kahden minuutin aikana oivaa mahdollisuutta tulla tasoihinkin. Jokerit jäähyili ja Admiral pelasi ilman maalivahtia kuudella neljää vastaan.

Jokerit kesti ja nappasi toisen peräkkäisen voittonsa.

Johtoasemassa pelaaminen päätöserässä on ollut Jokereille tuttua tällä kaudella. Viikko sitten Sotšia vastaan Jokerit menetti johtonsa päätöserässä, mutta tänään Admiral ei päässyt paikoille kuin ylivoimalla.

– Johtoasemassa ei tarvitse pakolla yrittää tehdä maalia. Puhuimme erätauolla, että puolustamme tiiviinä, eikä päästetä paikoille tasaviisikoin. Tuli pari jäähyä loppuun ja vastustaja sai siitä maalin, Jokereiden Henri Ikonen kertoi ottelun jälkeen.

Jokereiden päävalmentajan Jukka Jalosen mukaan Admiral teki pelistä vaikean Jokereille. Jokerit pääsi keskiviikkona Omskia vastaan helpommalla.

– Admiral pelasi hyvin. He luistelivat ja karvasivat hyvin. Emme olleet niin vahvoja kuin Omskia vastaan. Yksi syy siihen on se, että Admiral oli parempi kuin Omsk, Jalonen kehui illan vastustajaa.

Jokerit on ollut vahva Omskin tasoisia KHL:n kärkiseuroja vastaan. Vaikeuksissa se on ollut yllättävän usein ennalta heikompia joukkueita vastaan. Myös Ikonen kehui illan vastustajaa.

– Omsk nollattiin keskiviikkona ja ehkä vähän ajateltiin, että ei ole niin hyvä joukkue tulossa vastaan.

Reginin ketju nostanut tasoaan

Päävalmentaja Jalonen nosti pelin jälkeen esiin joukkueiden maalipaikat tasaviisikoin. Jokereiden tilastoinnin mukaan ero maalipaikoissa oli selvästi kotijoukkueen hyväksi.

– Vaikeaan peliin nähden täytyy olla tyytyväinen, että loimme parikymmentä maalipaikkaa tasakentällisin. Vastustaja jäi kymmeneen. Olimme parempia, vaikka se ei siltä ehkä näyttänytkään.

Brian O'Neillin loukkaannuttua marraskuun alussa maajoukkuetauolla Peter Reginin johtama ykkösvitja on ottanut erityisesti viime peleissä isoa roolia. Tanskalaiskaksikon Reginin ja Jensenin rinnalle on asettunut viimeisessä kahdessa ottelussa Ikonen. Ketju iski maalin niin Omskia kuin Admiralia vastaan.

– Reginin ketju on luonut kahdessa pelissä 19 maalipaikkaa tasakentällisin. Sitä ennen 28 peliä, joissa se loi vähän yli 60 maalipaikkaa. Siitä voi jokainen laskea, että on vähän muutosta tullut. Se on yksi isoimpia positiivisia asioita joukkueessa, Jalonen kertoi.

– Ikonen tuli siihen toiseen laitaan ja on tapahtunut hyviä asioita.

Laitahyökkääjät ovat olleet oivassa vireessä, mutta myös keskushyökkääjän Reginin otteissa on tullut iso parannus alkukauteen verrattuna.

– Regin pelaa paremmin. Hän liikkuu enemmän ja nopeammin etelästä pohjoiseen eikä hae niin alhaalta. Mutta kyllä siinä on myös laiturit olleet todella hyviä.

O'Neillin ketju loi alkukaudella valtaosan Jokereiden maalipaikoista. O'Neillin loukkaantuminen on näkynyt hieman kakkosketjun pelaamisessa, kun hänet on korvannut Norman.

– Regin on nostanut oman ketjunsa tasoaan ja ottanut O'Neillin ketjun paikan maalipaikkojen muodossa. Niinhän se menee. Harvoin tuolla kaksi tai kolme ketjua pystyy luomaan tuollaisia määriä, Jalonen sanoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle