Voitto karkasi Jokereilta Minskissä

KHL / Raportti
Chay Genoway iski komean soolomaaliin Jokereille.
Kuva © Pekka Rautiainen / Jokerit
Jokerit kärsi kirvelevän tappion, kun Dinamo Minsk oli parempi voittomaalikilpailun jälkeen lukemin 3-2. Ottelun ratkaisua saatiin odottaa pitkään, kun tuomarit pohtivat Sakari Salmisen maalia voittomaalikilpailussa, mutta päätyivät lopulta hylkäämisen kannalle.

Jokerit palasi tositoimiin KHL-kaukalossa vapaan viikonlopun jälkeen. Huipputärkeässä ottelussa vastaan luisteli samoista sarjasijoituksista taisteleva Dinamo Minsk.

Ottelu saikin lentävän lähdön, kun molempien joukkueiden ylivoima oli ensimmäisessä erässä tehokasta. Ennen ottelua joukkueet olivat KHL:n ylivoimatilastoissa sijoilla kuusi ja seitsemän, ja tilastot kaunistuivat ensimmäisessä erässä entisestään.

Ensin onnistui vierasjoukkue Jokerit. Hurjassa maalivireessä purjehtiva kapteeni Peter Regin sai maukkaan syötön Brian O'Neilliltä ja iski kiekon suoraan syötöstä ohi Dinamo-vahti Ben Scrivensin.

Maali oli kolmen vuoden jatkosopimuksen helsinkiläisten kanssa tehneelle Reginille jo seitsemäs yhtä moneen kamppailuun.

Kauaa ei Jokerit kuitenkaan saanut nauttia johtoasemastaan, kun kotijoukkueen ylivoima onnistui myös. Matt Ellisonin poikittaissyöttö tavoitti Alexander Materukhinin, joka ei erehtynyt vaan napautti kiekon varmasti Ryan Zapolskin vartioiman jokerimaalin kattoon.

Jokerit osui kuitenkin vielä toistamiseen ensimmäisessä erässä. Chay Genoway nappasi kiekon omalla alueellaan, kiersi yksi toisensa jälkeen kaikki viisi Dinamo-pelaajaa ja iski kiekon huikean soolonsa päätteeksi ohi Scrivensin.

Minskin ylivoima pakotti ottelun jatkoajalle

Ottelussa toisessa erässä ei maaleja nähty. Maalipaikkojen puutteesta ei kuitenkaan voi kumpaakaan joukkuetta syyttää, ja erityisesti Dinamo, joka on tunnettu maalirikkaista otteluistaan, pystyi luomaan vaarallisia paikkoja jokerimaalille.

Kolmannessa erässä kotijoukkue kampesi ottelun kuitenkin väkisin tasoisin. Matt Ellisonin siniviivalaukaus painui ohi Zapolskin, luonnollisesti ylivoimalla. Tilannetta edelsi useampi laadukas maalipaikka kotijoukkueelle, joten osuma oli todellakin enemmãn kuin ansaittu.

Vain hetkeä aikaisemmin Tommi Huhtalalla oli paikka viedä Jokerit 3-1 johtoon, mutta miehen rystynosto ponnahti tolpasta kentälle verkon sijasta.

Ottelun loppuhetkillä Jokereille avautui vielä paikka ratkaista ottelu ylivoimalla, mutta Scrivens venyi niin Reginin, Genowayn kuin O'Neillinkin yritysten tielle ja pelasti joukkueensa jatkoajalle.

Jatkoajalla ei ratkaisu nähty, niinpä voittajaa jouduttiin etsimään voittomaalikilpailun kautta. Pitkãksi ilta venyi, kun tuomaristo pohti pitkããn Sakari Salmisen maalin kohtaloa.

Kiekko ponnahti Scrivensin mailasta Salmisen luistimeen ja siitã maaliin. Lopulta tuomio oli maalin hylkããminen, kun suorituksen katsottiin keskeytyneen, mikä tarkoitti samalla ottelun ratkeamista Minskin eduksi.

Genoway pettynyt tappioon

Jokerit pelasi Minskissä kelpo vierasottelun, mutta tehottomuus maalipaikoissa maksoi kaksi pistettä. Genowayn oma, upea nousu omasta päädystä päättyi Jokereiden tuuletuksiin, kun kanukkipakki laukoi kiekon toistamiseen ohi maanmiehensä Dinamo-vahti Scrivensin.

– He pelasivat huonosti keskialueella. Näin, että kaksi heidän hyökkääjäänsä juoksi vastaan, ja puolustaja seisoi paikallaan viivalla. Nyt sattui onnistumaan, Genoway kuvaili hienoa osumaansa.

Jokereille tarjottiin ratkaisun paikkaa vielä varsinaisen peliajan loppuhetkillä. Helsinkiläisten ykkösylivoima pyöritti hurjasti, mutta ei onnistunut tekemään voittomaalia.

– Olemme todella pettyneitä siihen, millä tavoilla olemme hävinneet kaksi viimeisistä kolmesta ottelustamme. Sekä täällä että Bratislavassa annoimme voiton liian helposti. He antoivat meille runsaasti mahdollisuuksia esimerkiksi ylivoimalla, mutta emme olleet tarpeeksi tehokkaita maalinteossa, Genoway sanoi pettyneenä ja jatkoi:

– Ylivoiman onnistuminen on pienestä kiinni. Jos syöttö menee senttejä suuntaan tai toiseen, on vaikea saada aikaiseksi kunnollinen laukaus. Toki kiekko kävi tolpassakin, ja heidän maalivahtinsa torjui hyvin, mutta meidän olisi pitänyt pystyä voittoon tänään.

Yksi piste Minskistä riitti nostamaan Jokerit jälleen pudotuspeliviivan yläpuolelle läntisen konferenssin seitsemänneksi 49 pisteellä. Jokereiden kolmen ottelun viikko jatkuu torstaina Hartwall Arenalla sarjakärki Pietarin SKA:ta vastaan.