Helenius lahjoitti tasoituksen, Jokerit lopulta kuitenkin vahvempi

KHL / Raportti
Varsinkin päätöserässä Jokerit piti kiekkoa itsellään kotijoukkuetta enemmän.
Kuva © Pekka Rautiainen / Jokerit
Jokereiden vieraskiertue sai jatkoa itäisen konferenssin kakkosen, Avtomobilist Jekateringburgin vieraana. Divisioonakärkien kohtaamisesta odotettiin kovaa vääntöä, molempien joukkueiden halutessa palata voittokantaan yhden tappiollisen pelin jälkeen. Lopulta voittajaa jouduttiin hakemaan aina voittolaukauskilpailusta asti, jossa Brandon Kozun ja Peter Regin ratkaisivat voiton Jokereille.

Jokerit lähti tämänkertaisen vieraskiertueensa toiseksi viimeiseen kamppailuun tappio niskassaan, jäätyään Barys Astanan nollaamaksi torstaina luvuin 2-0. Myös kotijoukkue Avtomobilist kärsi tappion edellisessä kamppailussaan, joten molemmilla joukkueilla oli näytön paikka illan ottelussa.

Ensimmäinen erä ei maaleja tarjonnut, mutta vauhtia kyllä riitti. Heti ensimmäisessä vaihdossa Niklas Hagman pääsi puolittaiseen maalipaikkaan, mutta kiekko ei pomppinut ohi Avtomobilist-maalivahti Igor Ustinskin.

Vauhdikkaan jokerialun jälkeen ote siirtyi pikkuhiljaa enemmän ja enemmän kotijoukkueelle. Molemmat joukkueet pelasivat kiekkoa alueelle päädyn kautta, ja kotijoukkueen hyökkääjät voittivat hyvällä prosentilla päätykiekkoja jokeripuolustajilta.

Hyvän otteensa ansiosta Avtomobilist sai myös pelin ensimmäisen ylivoiman, sen kuitenkaan tuottamatta tulosta. Päinvastoin, sillä heti kotijoukkueen erikoistilanteen perään oli Jokereiden vuoro pelata ylivoimaa.

Myöskään tämän jäähyn aikana ei maaleja nähty, mutta ote siirtyi hetkellisesti täysin Jokereiden haltuun. Vierasjoukkue pyöritti kiekkoa pitkät pätkät tasakentällisin Avtomobilistin päädyssä, ennen kaikkea Peter RegininBrandon Kozunin ja Philip Larsenin ansiosta.

Jokereiden toisen tuloksettoman ylivoiman jälkeen ote kuitenkin palautui isännille, mistä seurasi vielä jokerirangaistus aivan erän loppuun, mutta ei maaleja ja näin ollen tauolle mentiin 0-0 lukemissa.

Kotijoukkue iskee toisen erän alussa ja lopussa

Kuparinen rikkoutui kuitenkin heti toisen erän alkuun. Kotijoukkue pääsi jatkamaan peliä ylivoimalla, ja kun vain 20 sekuntia oli ehditty toista erää pelata, suomalaishyökkääjä Eero Elo iski jo kauden yhdeksännen maalinsa. Elon upea laukaus jätti Heleniuksen täysin vaille mahdollisuuksia.

Jos oli Elon laukaus komea, niin sitä oli myös Jokereiden tasoitus. Jokerit pääsi pian kotijoukkueen johtomaalin jälkeen pelaamaan ylivoimaa, ja ensimmäisestä erästä tuttu kolmikko Larsen Kozun Regin pyörittämään peliä. Larsen tarjoili kiekon Kozunille, joka löysi poikittaissyötöllä Reginin. Tämän napakka one-timer upposi kaukaa aivan Avtomobilist-maalin kattoon ja toi Jokerit tasoihin alle kolmessa minuuttissa Elon johtomaalista.

Maali oli maalinteko-ongelmista kärsineelle jokeriryhmälle ensimmäinen yli kuuteen erään, ja samalla ensimmäinen KHL-maali koskaan Jekaterinburgissa. Viime kauden ainoa kohtaaminen joukkueiden välillä kun päättyi Avtomobilistin 4-0 kotivoittoon.

Toista erää leimasivat puolin ja toisin rangaistukset, joita jaettiin Jokereille kolme ja kotijoukkueelle kaksi. Tämän lisäksi Jokerit aloitti erän alivoimalla. Jäähyistä varsinkin Jere Sallisen saama väkivaltaisuusjäähy herätti kummastusta, sillä kuvan perusteella näytti, että Sallinen olisi tilanteessa ollut ennemminkin ottavana osapuolena.

Molempien joukkueiden alivoimapeli toimi kuitenkin hienosti, ja erä näytti jo päättyvän tasalukemissa, kunnes Avtomobilist iski jälleen aivan erätauon läheisyydessä. Tällä kertaa jäljellä oli 12 sekuntia, kun Aleksei Simakov hyödynsi Pekka Jormakan kiekonmenetyksen keskialueella, jätti kiekon mukaan nousseellee Anatoli Goliševille, joka sijoitti kiekon tarkasti aivan alakulmaan. Pukukoppimaalin ansiosta Avtomobilist pääsi johdossa päätöerään.

Jokerit matkalla voittoon, kunnes..

Kolmanteen erään tuli kuitenkin sisuuntunut ja päättäväinen vierasjoukkue, ja erä olikin lähes täysin Jokereiden hallinnassa. Joukkueen peliä helpotti, kun se sai tärkeän tasoitusmaalin nopeasti erän alkuun.

Hapuillen käyntiin lähtenyt hyökkäys päätyi Sallisen pienen kiekonsiirron jälkeen Eetu Pöystille, joka napautti kiekon voimalla ohi Ustinskin. Maali oli loukkaantumisesta kärsineen Pöystin kauden ensimmäinen, ja samalla kauden ensimmäinen tehopiste.

Noustuaan toistamiseen ottelussa tasoihin vapautui Jokereiden peli entisestään, ja joukkue pyöritti peliä Avtomobilistin päädyssä pitkiä aikoja kerrallaan jokaisen ketjun voimin. Palkinto tuli lopulta vajaat kuusi minuuttia ennen erän päätöstä, kun ensimmäisen maalin syöttänyt Kozun pääsi iskemään Larsenin viivakudin synnyttämän paluukiekon sisään aivan Ustinskin edestä. Ottelussa tehot 1+1 keränneelle Kozunille maali oli kauden kymmenes.

Jokereilla ei ollut viimeisellä viidellä minuutilla sen suuremmin mitään hätää, ja oli menossa vakuuttavasti kohti voittoa, kunnes täysin vaaraton tilanne muutti koko pelin suunnan.
Jokerivahti Riku Helenius ei saanut kiinni takaisinpäin lipunutta päätykiekkoa, vaan se livahti hänen hanskansa ali, ja kimposi miehen polvisuojasta suoraan Aleksandr Pankovin lapaan.

Pankov ei saamastaan lahjasta häkeltynyt, vaan sijoitti kiekon varmasti ohi hölmistyneen Heleniuksen. Helenius saa ottaa maalin täysiin omaan piikkiinsä, torjuttuaan muuten hyvän ja ehjän pelin.

Ottelun varsinaisen peliajan loppupuolella ei kummempia tilanteita enää nähty, vaan samoissa 3-3 lukemissa mentiin lopulta jatkoajalle. Kotijoukkue oli siinä lähempänä voittoa, päästyään pelaamaan ylivoimaa Hagmanin istuessa jäähyllä kampituksesta.

Maaleja ei jatkoajalla kuitenkaan nähty, ja niinpä voittaja selvitettiin voittolaukauskilpailussa. Siinä Jokerit oli vahvempi, kun sekä Kozun että Regin iskivät molemmat kiekon maaliin, ja toisessa päässä tasoituksen lahjoittanut Helenius torjui molemmat Avtomobilist-yritykset.

Näin ollen Jokereille jäi Jekaterinburgista matkaan mukaan kaksi pistettä, jotka toisissa olosuhteissa olisivat varmasti lämmittäneet mieltä enemmänkin. Tällä kertaa kolmen pisteen voitto oli vain jo niin lähellä, että joutuminen jatkoajalle ottelussa oli selkeä pettymys.

Seuraavan kerran joukkue pääsee yrittämään kolmen pisteen nappaamista kuitenkin jo maanantaina, kun se vierailee ampumahiihtopitäjä Hanti-Mantsiskissa Jugran vieraana. Avtomobilist puolestaan jatkaa kauttaan kotiottelulla Dinamo Riikaa vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle