Marraskuussa vain kerran pisteittä - Jatkuuko Jokerien hyvä vire myös joulukuun puolella?

KHL / Ennakko
Jokerit napsi marraskuussa hyvällä tahdilla pisteitä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Helsingin Jokerit saa vastaansa torstaina Traktor Tšeljabinskin. Tasaisesti pisteitä marraskuussa napsinut helsinkiläisjoukkue pyrkii jatkamaan nousuaan sarjataulukossa. Mielenkiintoa riittää muun muassa siinä, pääsevätkö Jokerien alempien ketjujen keskushyökkääjät vihdoin edes lähelle samaa tasoa kuin joukkueen ykkössentteri.

Jokerit sai alkuviikolla huonoja uutisia, kun tiistaina tiedotettiin Brian O'Neillin, Petteri Wirtasen ja Masi Marjamäen loukkaantumisista. Joukkue sai nauttia tovin täysin tyhjästä loukkaantumislistasta, mutta nyt Jokerit joutuu tulemaan jonkin aikaa toimeen ilman kolmea tärkeää hyökkääjäänsä.

Helsinkiläisjoukkue on ollut voitokas viimeisessä kahdessa ottelussaan. Lauantaina se saalisti täyden pistepotin Riiasta ison fanijoukkonsa edessä. Tiistaina Jokerit nappasi kotikaukalossaan Jesper B. Jensenin kahden osuman myötä voiton Metallurg Magnitogorskista 3−2. Komea voitto hallitsevasta mestarista nosti joukkueen itseluottamusta jälleen askeleen ylöspäin.

Jokerit on tuloksellisesti mennyt koko ajan parempaan suuntaan. Marraskuussa se jäi yhdeksässä pelaamassaan ottelussa vain kerran pisteittä.

Jokerit on ennen kaikkea pystynyt kääntämään tasaisia pelejä edukseen hyvällä tahdilla. Joukkueen edellisestä kahdeksasta voitosta peräti seitsemän on tullut yhden maalin erolla. Toisaalta useamman maalin erolla voittoja on tällä kaudella tullut suhteellisen vähän.

Vierasjoukkue Traktor liitää kolmen ottelun voittoputkessa, kun se päihitti kotonaan HK Vitjazin ja Lokomotiv Jaroslavlin. Tiistaina se nappasi Minskissä Dinamon vieraana kolme pistettä. Traktor majailee itäisessä konferenssissa tällä hetkellä viidennellä sijalla.

Yhteispeli hioutunut paremmin uomiinsa

Jokerit pelasi tiistaina viivelähtönsä eri tavalla kuin aiemmin kaudella. Metallurgin seisoskelevaa 1−4-trapia vastaan Jokerien painottoman puolen laitahyökkääjä karkasi "haukena" hämmentämään keskialueelle, kun muu viisikko kaarsi alhaalta vauhtia rintamassa. Se sekoitti sopivasti Metallurgin keskialueen puolustuspeliä, mikä antoi Jokereille tilaa ja mahdollisuuksia pelata laadukkaasti keskialueen yli.

Painottoman puolen aikaiset nousut ovat hyvä vaihtoehto myös torstain otteluun, jos Traktor päättää pelata sumputtavaa keskialueen trapia samaan tyyliin kuin Metallurg. Jos vierasjoukkueen pelisuunnitelmana on aktiivinen prässi, Jokerien hyökkääjät eivät saa karata, vaan kiekolliselle on annettava lähelle tuki.

Kokonaisuutena Jokerien yhteispelaaminen on ollut viime aikoina mallillaan. Hyökkäysalueella määrätietoisuus ja halu mennä kohti maalia on ollut kova. Suorat hyökkäykset ovat olleet tehokkaita, ja niissä on ollut niin ikään suunta kohti maalia.

Puolustuksen kaksivaiheisuus on toiminut lähes virheittä. Keskialue on ollut tiivis, ja karvauspelissä hyvä rakenne, aktiivisuus ja terävä reagointi ovat tuottaneet vastustajille vaikeuksia.

− Luotamme omaan systeemiin ja halu parantaa on vieläkin kova. Vielä pitää ottaa steppejä eteenpäin ja kehittyä, hyökkääjä Tommi Huhtala kertoi Jokereiden verkkosivuilla.

Katseet kääntyvät Niemeen ja Hishoniin - Pystyykö kaksikko luomaan parempaa kiekollista peliä?

Vaikka tulokset ovat olleet Jokerien osalta erittäin lupaavia viime aikoina, joukkueella on edelleen paljon parannettavaa. Peter Reginin johtama ykkösketju on ollut koko kauden ajan tasainen suorittaja. Samaa ei kuitenkaan voi sanoa alemmista ketjuista.

Nopeassa kiekkokontollipelissä korostuu keskushyökkääjän yksilötaito. Kun suoraviivaisuus, aggressiivisuus, tempo ja nopeus ovat pelitavan kulmakiviä, on keskushyökkääjän pystyttävä tekemään ajoittain heikossa pelin rakenteessa ja kenttätasapainossa laadukkaita, peliä edistäviä ratkaisuja kiekollisena.

Reginin kiekollisten taitojen, peliälyn ja liikkeen myötä hän pystyy tilanteessa kuin tilanteessa pelaamaan laadukkaasti kiekolla joko haastaen tai syöttäen.

Mika Niemi ja Joey Hishon eivät ole pystyneet vielä nousemaan yksilöinä lähellekään Reginin tasoa. Vaisuus on näkynyt myös tehoissa, sillä Niemi on saalistanut yhdeksän ja Hishon vain viisi tehopistettä tällä kaudella.

Jokerien on saatava alemmat ketjunsa ja etenkin niiden keskushyökkääjät pelaamaan laadukkaasti kiekon kanssa vaihdosta toiseen, jotta joukkueen kiekollinen suorittaminen ei valuisi täysin Reginin vitjan harteille.

Nelosketju on ollut hyvä omassa roolissaan, mutta ei ole pystynyt kiekollisessa pelissä säväyttämään. Kovan työnteon ja vahvan kamppailupelaamisen myötä nelosketju on kuitenkin pystynyt kääntämään pelin virtausta ja olemaan siten elintärkeä palanen kokonaisuutta.

» Lähetä palautetta toimitukselle