Jokerilla selkeä tavoite Sibir-kamppailuun - maalinteon on pakko parantua

KHL / Ennakko
Kiekko ei ole tällä kaudella löytänyt kovinkaan usein tietään Jokereiden vastustajien maaliin.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jokerit avasi kotipeliputkensa lauantaina Avangard Omskia vastaan. Samalla joukkueen oikutellut hyökkäyspelaaminen otti askeleen eteenpäin, mutta joukkueen on pystyttävä parempaan kun vastaan asettuu heti perään toinen itäisen konferenssin kärkijoukkueista.

Viikonloppuna kauden ensimmäisen kotiottelunsa pelannut Jokerit jatkaa kotiputkeaan maanantai-iltana, kun vastaan asettuu Sibir Novosibirsk. Lauantaina Avangard Omsk oli helsinkiläisiä vahvempi voittolaukauskilpailun jälkeen 4-3 eikä vastus Jokereiden näkökulmasta ainakaan yhtään helpotu tänään.

Sibir on aloittanut kautensa vahvasti ja on Omskin johtamassa itäisessä konferenssissa kolmantena, mutta joukkue on kerännyt peleistään ottelua kohden yhtä paljon pisteitä kuin Omsk. Normaalisti tarkasti puolustava joukkue on alkukaudesta iskenyt tehokkaasti myös maaleja, ja joukkue onkin tehnyt eniten maaleja itäisessä konferenssissa, keskimäärin 3,2 maalia ottelua kohden.

Suomalaisittain Sibirin kiinnostavinta antia ovat hyökkääjät Eero Elo ja Joonas Kemppainen, jotka molemmat siirtyivät Novosibirskiin kesän aikana.
Varsinkin viime kaudella Boston Bruinsissa NHL:ää pelannut Kemppainen on mielenkiintoinen uusi suomalaisnimi KHL:ssä ja alkukauden aikana mies on näyttänyt että tulosta tulee myös Venäjällä.

Yhdeksään peliin Kemppainen on iskenyt tehot 5+3 ollen joukkueensa paras maalintekijä yhdessä Maxin Shalunovin kanssa. Alkukauden hyvään vireeseen mies näkee syyn ennen kauden alkua pelatuissa harjoitusotteluissa:

- Treenipelit olivat vielä melkoista hakemista, kuitenkin melko erilainen pelisysteemi verrattuna viime kauteen. Pelejä oli kuitenkin onneksi sen verran paljon, että sai paljon toistoja, niin nyt on tuntunut ihan hyvältä pelata, Kemppainen tuumasi.

Pohjois-Amerikan Siperiaan vaihtanut Kemppainen kertoo myös olleensa positiivisesti yllättynyt uuden joukkueensa tekemisen tasosta
- Kaiken kaikkiaan ollut hyvää tekemistä treeneissä. Ei ollut ihan sellaista kuin jotkut ovat saattaneet ehkä pelotella. Ei ole tullut myöskään mitään kulttuurisokkia, vaan kaupunki on ollut jopa parempi kuin odotin, mies kehuu.

Oman joukkueensa alkukauteen Kemppainen on ollut tyytyväinen, mutta näkee myös rutkasti parannettavaa:

- Kyllä näkisin, että alkukausi on mennyt joukkueelta hyvin, mutta paljon on vielä parannettavaa niin itselläni kuin koko ketjulla ja sitä kautta koko joukkueella.

- Meillä on myös todella nuori joukkue, joten on oikeastaan ensimmäistä kertaa sellainen tilanne, että olen itse vanhimpia joukkueessa, totesi Kemppainen Sibirin ikärakenteesta.

Hyökkäyspelin avaimet hakusessa Jokereilla

Siinä missä maanantain vastustaja Sibir on aloittanut KHL-kautensa tehokkaasti, on Jokereilla ollut rutkasti tekemistä oman hyökkäyspelaamisensa. Ainoastaan kautensa katastrofaalisesti aloittanut Dinamo Riika on onnistunut maalinteossa helsinkiläisiä harvemmin, mutta täytyy muistaa että Jokerit on pelannut lähes koko alkukauden vieraskaukalossa.

Lauantainen Omsk-ottelu antoi jo viitteitä pirteämmästä hyökkäyspelaamisesta ja varsinkin toisessa erässä joukkue onnistui pitämään itäisen konferenssin kärkijoukkueen varpaillaan lähes koko erän ajan.

Siinä missä hyökkäyspelaaminen otti askeleen eteenpäin Jokereiden päästyä kotiyleisönsä eteen, ei joukkueen ylivoimapelistä voida sanoa samaa. Omskia vastaan joukkue pelasi ylivoimalla peräti 12 minuutin ajan onnistumatta kertaakaan maalinteossa. Sibirin puolustusta vastaan maalinteko tuskin helpottuu yhtään, joten selvää on, ettei ottelusta tule helsinkiläisittäin missään tapauksessa helppo.

Ihan täysin ei Jukka Jalosen tarvitse vaipua epätoivoon Jokereiden peliä katsoessaan, sillä vaikka hyökkäyspelistä vielä tehot puuttuvat, on joukkueen puolustustyöskentely parantunut merkittävästi.

Lauantaina Omskia vastaan vierasjoukkue iski maalinsa likimain ainoista paikoistaan nopeiden vastahyökkäyksien päätteeksi, mutta muuten jokeriviisikolla ei ollut suurempaa hätää ottaa hyökkäyksiä vastaan.

Illan ottelussa ratkaisu todennäköisesti nähdäänkin siinä, onnistuuko Jokerit puolustamaan Sibirin yhtä hyvin pois maalipaikoilta. Sibir on ollut alkukaudesta todella leveä joukkue maalintekopotentiaaliltaan, sillä peräti 13 joukkueen pelaajaa ovat onnistuneet pöllyttämään maaliverkkoja ja näin ollen jokeripuolustuksen tulee olla koko ajan varuillaan.

Vastaavasti Jokereiden kannalta aivan yhtä oleellista on joukkueen hyökkäyspelin onnistuminen, ennen kaikkea ylivoimapelissä. Näin ollen ylivoimasta vastuussa olevien Peter Reginin, Joey Hishonin, Brian O´Neillin ja Michael Keräsen varaan laskeutuu kovat odotukset.

Sibir puolustaa kuitenkin taatusti tunnollisesti 60 minuutin ajan eikä joukkue todennäköisesti pääse viettämään yhtä pitkää aikaa ylivoimalla, joten haaste on lauantaista jopa kovempi, mikäli mahdollista.

Esimakua Sibirin tiukasta puolustuksesta saatiin harjoituskaudella, jossa joukkueet pelasivat maaleitta 65 minuuttia Sibirin voittaessa voittolaukauskilpailussa. Myöskään viime kaudella maalit olivat kortilla joukkueiden välisissä otteluissa, kun Jokerit oli vahvempi ensin Novosibirskissä lukemin 2-0 ja myöhemmin kotonaan 2-1.

Ei tarvitse olla siis kovin suuri ennustaja, jos odottaa myös tänään joukkeuilta vähämaalista iltaa ja tiukkaa puolustamista kummassakin päässä kaukaloa voittajan ollessa se, kumman hyökkäys onnistuu paremmin vähäisistä paikoistaan.

Seuraa Heitä

Joonas Kemppainen #23 | Kärpät

Keskushyökkääjä

Pohjois-Amerikan KHL-kaukaloihin vaihtanut suomalainen on ollut alkukaudesta hyvässä vireessä. Yksi joukkueensa tärkeimmistä pelaajista, joka pelaa isoja minuutteja niin tasakentällisin kuin erikoistilanteissakin.

Joey Hishon #96 |

Keskushyökkääjä

Sai lauantaina varmasti kaivatun onnistumisen, kun iski kiekon Omskin maaliin uuden kotiyleisönsä edessä. On suuressa roolissa Jokereiden kakkos-ylivoimassa, joten on mielenkiintoista nähdä paraneeko paljon puhuttu Jokereiden ylivoimapeli tähän kamppailuun.

» Lähetä palautetta toimitukselle