Ei kahdeksaa ilman yhdeksättä - vai iskeekö Ilmalassa hyvän olon tunne?

KHL / Ennakko
Juhlaan on Jokereilla totisesti ollut aihetta alkukauden aikana.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jokereiden ympärillä on viime aikoina kaikki ollut pelkästään positiivista: joukkue pelaa hyvin, pelitapa on viihdyttävää ja voittoja tulee ennätyksellistä tahtia. Lähtökohta myös sunnuntaina on se, että normaalisuorituksella Jokerit poistuu kaukalosta jälleen voittajana, mutta onko pelaajistossa kahdeksan voiton myötä jo mahat täynnä voittamista?

Jokerit saa sunnuntaina jälleen mahdollisuuden kasvattaa jo nyt ennätyksellistä voittoputkeaan KHL:ssä, kun Helsinkiin vieraaksi saapuu pirteästi kautensa aloittanut Severstal Tšerepovets.

Kauden alla sarjataulukon häntäpäähän veikkailtu Severstal on kuitenkin näyttänyt epäilijöilleen ja on tällä hetkellä Läntisen konferenssin 8.sijalla ja siten peräti kiinni pudotuspelipaikassa.

Kausi on toki nuori ja paljon pitää tapahtua, että Tšerepovetsissa lopulta nähdään KHL-pudotuspelikiekkoa. Tämän taitaäa tietää myös kaupungin kiekkoyleisö, sillä Severstalin kotipeleissä on ollut hankalaa saada Tšerepovetsin jääpalatsiin edes puolta hallin 6000 ihmisen maksimiyleisömäärästä.

Joukkueen suurin tähti on alkaneellakin kaudella ollut Dmitri Kagarlitski. Taitava venäläinen on ollut Severstalin paras pistemies myös kolmella edellisellä kaudella, joten suurena yllätyksenä miehen vahva alkukausi tuskin on tullut. Viime kaudella Kagarlitski iski 60 otteluun peräti 48 tehopistettä (16+32).

Tällä kaudella Kagarlitskin peliä on vauhdittanut vuosien tauon jälkeen samaan ketjuun miehen kanssa palannut Alexandr Bumagin. Kaksikko oli kaudella 2013-2014 Metallurg Novokutznetskin kantava voima ja kemia on alkukauden perusteella yhä tallessa.

Joukkueen nimettömän hyökkäyksen joukossa Bumagin ja Kagarlitski ovat kaksikko, johon todella kannattaa kiinnittää huomiota.

Severstalin ehkä tunnetuin pelaaja, monivuotinen Venäjän maajoukkuepuolustaja ja kaksinkertainen maailmanmestari, Konstantin Kornejev loukkaantui heti kauden avauskierroksilla ja varmaa on, ettei mies pelaa myöskään sunnuntaina Helsingissä.

Voiko Jokerit tällä hetkellä hävitä?

Jos Severstalin alkukausi on ollut onnistunut, niin sitä on ehdottomasti ollut myös Jokereiden. Tällä hetkellä vaikuttaakin, että joukkuetta on miltei mahdoton voittaa ilman huippuonnistumista. Niin tarkkaa ja järjestelmällistä on Jokereiden viisikkopelaaminen ollut.

5-1 -voittoon päättyneen Spartak-ottelun sankari Pekka Jormakka pohti kuitenkin pelin jälkeen, meneekö Jokereilla tällä hetkellä jo liiankin lujaa.

Vastauksen siihen voi tietää ainoastaan joukkueen sisäpiiri, mutta ulospäin vaikuttaa, että tapissa oleva itseluottamus ja joukkueen yhteishenki ovat pelkästään hyviä asioita.

Severstalin suomalaisille tuttu puolustaja, Adam Masurh, luonnehti viime kaudella joukkueen pelitapaa "luomulätkäksi", jossa yhtenäinen pelitapa loistaa poissaolollaan.

Valmentaja Aleksandr Guljavtsev on joukkueensa pelitapaa tuskin paljoa muuttanut, joten on vaikea nähdä Severstalin yksilötaidolla pystyvän haastamaan puolustuksellisesti huippuunsa viritetyn jokerikoneiston, joka on varustettu vieläpä KHL:n tehokkaimmalla ylivoimapelillä.

Toisaalta "luomulätkässä" on myös Severstalin mahdollisuus. Jokerit on tällä kaudella pelistä toiseen pystynyt riisumaan vastustajansa aseista ja varioimaan pelitapaansa vastustajan mukaan.

Nyt tällaista pelitapaa ei vastustajalla kuitenkin ole, vaan se luottaa yksilöihinsä. Viime kauden perusteella tämä kuitenkin puree nimenomaan Jokereita vastaan, sillä Severstal voitti molemmat joukkueiden keskinäiset ottelut.

Selvää on, että Jokerit lähtee otteluun selvänä ennakkosuosikkina. Spartak-kamppailu ei joukkueelta tuloksesta huolimatta ollut parasta mahdollista kiekkoa ja tähän kotijoukkue haluaa varmasti muutosta.

Onko voittoputken tuoma hyvän olon tunne tässä kohtaa jo kuitenkin liian suuri?

Severstalin toiveet ovat yksilöiden, eritoten Kagarlitskin ja maalivahti Julius Hudacekin, huippusuoritusten varassa. Joukkueessa varmasti toivotaankin, että sanonta "kaikki päättyy aikanaan" osoittautuu todeksi jälleen kerran.

» Lähetä palautetta toimitukselle