Jokerit palaa kotikaukaloon heikon vieraskiertueen jälkeen

KHL / Ennakko
Jesse Joensuu oli yksi Jokerien harvoista onnistujista kolmessa vierasottelussa. Joensuu iski maalin jokaisessa vieraskiertueen ottelussa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Helsingin Jokerit yrittää katkaista kolmen ottelun tappioputkensa, kun se kohtaa Helsingissä Lokomotiv Jaroslavlin. Jokereiden ja Lokomotivin välinen ottelu on uransa lopettaneen jokeri-ikoni Jani Ridan tribuuttiottelu. Jokerien kaikkien aikojen ottelutilastossa ensimmäisenä oleva Rita lopetti uransa viime kauteen.

Jokerit palaa kotikaukaloonsa tuloksellisesti heikon vieraskiertueensa jälkeen, joka päättyi perjantaina tappioon Lada Togliattia vastaan. Jokerit ei kolmessa vieraspelissään napannut yhtäkään voittoa.

Tuloksellisesti Jokerien alkukausi on ollut selvästi odotettua heikompi. Neljästätoista ottelusta kasassa on vain viisi voittoa varsinaisella peliajalla. Läntisen konferenssin 11. sija ei missään nimessä tyydytä joukkuetta ja kannattajia. Valmennuksella on siis runsaasti töitä edessä, jotta Jokereiden peli saadaan toimimaan toivotulla tavalla ja tulokset paranisivat.

Rakenteellisesti Jokerien peli on ollut kohtuullista. Kiekkoa on hallittu usein vastustajia enemmän ja maalintekopaikkoja on luotu runsaasti. Huolestuttavaa on ollut kuitenkin se, että joukkueen yhteispeli ei ole merkittävästi mennyt eteenpäin sitten kauden ensimmäisistä otteluista.

Yleinen pelinopeus on Jokereilta puuttunut. Kiekollinen peli on usein ollut staattista ja seisoskelevaa. Nopea ja tehokas syöttöpeli on ollut vähäistä. Keskialueen ylittäminen on ollut lähinnä sitä, että puolustajat ovat kuskannet kiekon punaviivalle ja lyöneet sen päätyyn samalla, kun hyökkääjien vauhdit ovat tyssänneet.

Liikkeiden ja syöttöjen ajoitukset, syöttöjen nopeus ja laatu sekä reagoinnin nopeus tilanteenvaihdoissa ovat olleet heikkoja. Jokerit ei ole pelannut viisikkona kovinkaan laadukkaasti ja nopeasti, vaikka periaatteessa pelin rakenteet ovat olleet kunnossa.

Yksilötasollakin on ollut vaisua. Hyökkäyspelin tehot ovat olleet Peter Reginin johtaman ykkösketjun varassa, vaikka myös Regin on ollut kaukana siitä tasosta, millä hän pelasi viime kaudella.

Pettymyksiä ovat olleet myös kakkosketjun kaksikko Joey Hishon ja Brian O'Neill. Hishon on kerännyt alkukaudella neljä tehopistettä ja O'Neill vain yhden. Tulosvastuussa olevilta pelaajilta se on liian vähän.

Pohjois-Amerikan kaksikko ei ole täysin sopeutunut suomalaiseen pelitapaan ja ison kaukalon peliin, mikä ei ole sinällään ihme. Ero AHL:n kohelluskiekon ja Jukka Jalosen kiekkokontrollipelaamisen välillä on valtava.

Kozun palaa entiseen kotihalliinsa

Lokomotiv on aloittanut kauden tasaisen varmasti. Joukkue on kerännyt viidessätoista ottelussa 29 pistettä ja on läntisen konferenssin neljäntenä ennen sunnuntain ottelua.

Viime kaudella Jokerien ykkösketjussa 49 tehopistettä iskenyt Brandon Kozun on ollut vahvassa vireessä myös uudessa joukkueessaan. Lokomotivissa on alkukaudella syntynyt 11 tehopistettä, joilla hän on Lokomotivin sisäisen pistepörssin kärjessä.

Lokomotivin kakkosketju, jossa Kozunin lisäksi ovat alkukaudella pelanneet Max Talbot ja Andrei Loktionov, on ollut toistaiseksi joukkueensa tehokkain. Hyökkäysosaamista joukkueessa on kakkosketjun lisäksi niin Petri Kontiolan johtamassa ykkösvitjassa kuin alemmissakin ketjuissa.

Neljäs tappio putkeen olisi henkisesti raskas

Ennakkoon Jokerit lähtee otteluun hieman altavastaajana. Alkukausi on ollut hankala, mutta uuden kotipeliputken alkuun joukkue tulee varmasti nälkäisenä. Yhtä aneemista peliä, mitä aika ajoin Jokerit pelasi vieraissa, se ei halua esittää kotiyleisönsä edessä.

Neljän ottelun tappioputkea Jokerit ei ole vielä kärsinyt koko KHL-historiansa aikana.

Sunnuntain ottelu noudattelee todennäköisesti samaa kaavaa kuin aiemmat Jokerien ottelut tällä kaudella: narripaidat pyrkivät kontrolloimaan kiekkoa vastustaajansa enemmän. Tärkein kysymys Jokerien kannalta on se, että pysyykö paketti kasassa ja pystytäänkö pelisuunnitelmaa noudattamaan koko 60 minuuttia.

» Lähetä palautetta toimitukselle