Jokerit vai Riian Dinamo - kumman voittoputki saa jatkoa?

KHL / Ennakko
Juhliiko Jokerit voittoa kolmatta kertaa peräkkäin?
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jokerit hakee viikon kolmatta kotivoittoaan, kun illan ainoassa KHL-ottelussa vastaan asettuu Dinamo Riika. Torstai-iltana Jokerit kaatoi Jugran maali-ilottelun jälkeen lukemin 6-1, mutta Dinamo tarjoaa sarjasijoituksestaan huolimatta taatusti kovemman vastuksen. Pystyykö Jokerit siis nostamaan omaa tasoaan, vai jatkuuko otteiden ailahtelevaisuus?

Jokereille kuluva viikko on ollut harvinainen: joukkue on voittanut kaksi perättäistä otteluun, suoritus johon se on pystynyt viimeksi syyskuun puolivälissä. Kolmas voitto antaisi joukkueelle hyvät asemat lähteä maajoukkuetauolle, sillä ero lähimpään oman divisioonan uhkaajaan Pietarin SKA:han, kasvaisi jo kymmeneen pisteeseen.

Lähtökohtaisesti ottelun pitäisi olla Jokereiden heiniä: Kari Heikkilän sekä Raimo Helmisen valmentama, ja Ville Leinon edustama Riika on läntisen konferenssin jumbona kerättyyn 26 ottelusta vain 32 pistettä. Joukkue on kuitenkin aivan viime aikoina osoittanut piristymistä, mistä osoituksena kolmen ottelun voittoputki illan kamppailuun lähdettäessä.

Jokerit puolestaan pääsi torstaina tavallaan kuin koira veräjästä. Joukkueen peli ei ollut lähelläkään alkukauden tasoa, mutta vastustaja Jugran vielä heikommat otteet avittivat joukkueen selvään voittoon. Ennakoidusti puolustuskriisistä kärsivä Jugra toimi jokerihyökkäykselle hyvänä sparrauksena, ja kärkipelaajat Brandon Kozunin johdolla saivat kaivattuja onnistumisia. Otteiden tulee kuitenkin parantua torstaisesta, mikäli Jokerit aikoo ottaa kolme pistettä myös tänään.

Onnistumisista huolimatta Jugra-peli jätti kysymysmerkkejä joukkueen suoritustasosta. Yksi esiin nostettava on Ville Lajusen, joka tehoistaan huolimatta pysyi pimennossa lähes koko ottelun. Mies keräsi pisteet 0+3, mutta vastaavasti aiheutti omalla sijoittumisellaan lähes yksin Jugran ainoan osuman koko ottelussa. Tasaviisikoin Lajusella onkin vielä paljon kehittämistä oman pelaamisensa kanssa. Hän on yksi Jokereiden johtavista puolustajista, joten hänen suoritustasollaan on iso merkitys myös koko joukkueen tasoon.

Alkukauden positiivisin yllättäjä ja puolustuksen tehopelaaja on löytynyt yllättävältä taholta: Topi Jaakola iski torstaina jo kauden viidennen maalinsa ja 11. tehopisteensä. Alivoimalla tavallisesti nähty puolustaja on saanut otteidensa myötä vastuuta myös ylivoimalla ja on tuonut selvää laukaisu-uhkaa Jokereiden ylivoimakoostumukseen.

Ville Leinon paluu Areenalle

Vierasjoukkueen riveistä suomalaisille ylivoimaisesti kiinnostavin nimi on Ville Leino. Viime kaudeksi takaisin Eurooppaan palannut taituri siirtyi täksi kaudeksi Zagrebista Riikaan Heikkilän valmennukseen. Illan ottelu on Leinolle vasta toinen vanhassa kotihallissaan hänen siirryttyä Jokereista Pohjois-Amerikkaan kauden 2007–2008 päätteeksi.

Samoin kuin koko joukkueen, myös hänen alkukautensa on ollut haastava, ja 25 otteluun onkin syntynyt vain kahdeksan tehopistettä. Vaikean viime kauden, ja pieleen lopulta menneen NHL-seikkailun jälkeen, uutta nostetta uralleen hakeva Leino kuuluu ehdottomasti niihin vierasjoukkueen pelaajin, joilta Heikkilä odottaa tasonnousua.

Joukkueen tehomiehiä kauden alkupuolella ovat olleet Latvian maajoukkueesta tutut hyökkääjät. Lauris Darzins, Mikelis Redlihs ja Mike Indrasis ovat kaikki tuttuja nimiä niin olympia- kuin MM-tasolta Latvian paidasta. Viime kaudella NHL:ssä pelannut Tim Sestito on säestänyt latvialaiskolmikkoa hyvin ja johtaa yhdeksällä maalillaan joukkueen sisäistä maalipörssiä. Dinamon ongelma on alkukaudesta ollut materiaalin tasaisuus, joka on tiukassa paikassa tarkoittanut ratkaisevien pelaajien puuttumista.

Puolustajista positiivisin yllättäjä on ollut nuori tšekki Tomas Kundratek, joka on 26 ottelussa kerännyt tehot 1+10 ja tehotilastosta löytyy komea lukema +12. Vastaavasti ykköspuolustajaksi kaavailtu entinen TPS-puolustaja Steven Seigo on ollut alkukaudesta todella epävarma. Pisteitä on tullut mukavasti 3+9, mutta tehotilasto on peräti viisi napsua miinuksella. Tilanne on siis samankaltainen kuin Jokereilla, jossa Lajunen on tehoistaan huolimatta reippaasti miinuksella tehotilastossa.

Materiaalin puolesta ottelun pitäisi kääntyä Jokereille: mainittujen pelaajien lisäksi Riian muu latvialaisrunko on melko tasapaksua vailla suurempaa yksilötaitoa tai erityisosaamista. Myös maalivahtien kamppailu kääntyy tilastojen valossa Jokereille, vaikka Dinamon ruotsalaismaalivahti Joakim Eriksson on pelannut varsin ehjän ja tasapainoisen kauden ilman suurempaa loistamista kuitenkaan.

Lauantai-iltapäivän ottelussa on varmasti tunnelmaa myös katsomon puolella. Jokereiden oman ilmoituksen mukaan otteluun on myyty jo yli 12 000 lippua, ja paikalle odotetaan myös yli 200 vierasjoukkueen kannattajaa.

Ottelussa tehdään myös suomalaista kiekkohistoriaa, kun ensimmäistä kertaa ottelutapahtuman yhteydessä vietetään häitä. Tiistaina synttäreistä alkanut Jokereiden juhlaviikko saa siis arvoisensa huipennuksen ja molemmat joukkueet haluavat varmasti poistua maaottelutauolle jatkaen harvinaista voittoputkeaan.

 

 

» Lähetä palautetta toimitukselle