Jokereiden henkinen kantti koetuksella

KHL / Ennakko
Onnistuuko Jokereiden valmennus valmistamaan joukkueen henkisesti?
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jokerit yrittää saada kuriin yhtä KHL:n tehokkainta ketjua, kun Barys vierailee Helsingissä. Lisäksi Jokerit on henkisesti uudenlaisessa tilanteessa, kun alla on kaksi tappiota ja tehottomuutta.

Helsingin Jokerit saa keskiviikkona vieraita Kazakstanista Barys Astanan vieraillessa Helsingissä. Barysille ottelu on kolmas käynnissä olevalla viraskiertueella. Jokerit alotti kotiputkensa maanantaina tappiolla Lokomotiv Jaroslavlille.

Barysilla on kokoonpanossaan koko KHL:n paras maalintekijä. Kanadassa syntynyt, nykyisin myös Kazakstanin passin omistava Nigel Dawes on ollut jo vuosia yksi sarjan tehokkaimmista hyökkääjistä. Tällä kaudella hän on iskenyt keskimäärin yhden maalin ottelua kohden. Kasassa on jo 22 maalia.

Kolmella edellisellä kaudella Dawes on iskenyt jokaisella yli 30 maalia. KHL:ssä hän on pelannut yhteensä 352 ottelua, joissa on syntynyt hurjat 183 maalia. Dawes pelaa kovia minuutteja hyökkääjäksi, sillä useimmiten hänen peliaikansa kohoaa reilusti yli 20 minuuttiin.

Dawesin lisäksi joukkueesta nousee esiin kaksi kovan luokan pisteidentekijää. Joukkueen paras pistemies on kanadalainen Linden Vey 31 tehopisteellään. Toinen kanadalainen Matt Frattin on iskenyt 24 tehopistettä.

Dawes, Vey ja Frattin muodostanevat jälleen Barysin ykkösketjun. Jos kyseinen ketju pääsee vahvuusalueelleen ja erityisesti ylivoimalle, Jokereille voi tulla vaikea ilta.

Barys on pelannut joukkueena toistaiseksi mainion kauden, sillä joukkue on itäisen konferenssin viidentenä.

Jokereilla vahva ja monipuolinen pelillinen selkäranka

Vaikka Jokerit on kärsinyt pitkän voittoputkensa jälkeen kaksi tappiota, usko joukkueessa ei horju. Siihen ei tosin ole syytäkään, sillä Jokerit on pelannut omaan pelitapaansa luottaen. Se tuotti paljon maalipaikkoja maanantaina Lokomotivia vastaan, mutta viimeistely oli viimeisessä erässä kehnoa. 

Lokomotivilla oli tasaviisikoin viisi maalipaikkaa, kun Jokerit loi niitä lähes viisitoista.

− Pelasimme hyvin, mutta kolmannessa erässä meidän olisi pitänyt löytää keinot tasoitukseen. Yrityksestä se ei kuitenkaan jäänyt kiinni ja se on hyvä merkki jatkoa ajatellen, Jokereiden puolustaja Matt Gilroy sanoi haastattelussa seuran verkkosivuilla.

Ei liene yllätys se, että Brian O'Neillin, Eeli Tolvasen ja Pekka Jormakan muodostama kakkosketju loi myös maaantain ottelussa Jokereista ylivoimaisesti eniten maalipaikkoja tasaviisikoin. 

Jokerit on rytmittänyt niin kiekollista kuin kiekotonta pelaamistaan, ja siten on ollut viime aikoina otteluissa niskan päällä. Joukkueella on puolustuspelissään kolme erilaista vaihtoehtoa: aktiivinen prässi, tolppa-trap ja vetäytyvä trap. Niiden avulla kiekotonta peliä pystytään säätämään ja vastustaja yllättämään.

Kiekollisessa pelissä niin ikään variaatioita riittää. Maanantaina tappioasemassa Jokerit hyökkäsi korostuneen paljon viivelähdöin eikä puskenut tai pakottanut hyökkäyspeliään. 

Pelillinen selkäranka Jokereilla on vahva, ja sitä on vaikea horjuttaa tasaviisikoin. Henkinen selkäranka sen sijaan joutuu ehkä ensimmäistä kertaa koetukselle tällä kaudella. Kuinka joukkue käsittelee kaksi peräkkäistä tappiota ja viime ottelun tehottomuuden? Jos henkinen kantti horjuu, pelillinen selkäranka saattaa notkahtaa.

Sellaisilla maalipaikkamäärillä, mitä Jokereilla oli maanantaina, joukkue palaa voittojen tielle ennemmin tai myöhemmin ja voittaa pelejä enemmän kuin häviää. Nyt kyse on siitä, kuinka sitoutuneesti ja vankkumattomasti Jokerit jaksaa jauhaa omaa monipuolista peliään, jotta se pystyy jatkossakin luomaan tarvittavan määrän maalipaikkoja. 

» Lähetä palautetta toimitukselle