Jatkuuko Avtomobilistin pisteputki Jokereiden kustannuksella?

KHL / Ennakko
Brian O´Neill teki maanantaina paluun Jokereiden kokoonpanoon. (Arkistokuva)
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Kolmas sija KHL:n itäisessä konferenssissa ja koko liigan kolmanneksi eniten tehtyjä maaleja. Jokereiden torstain vastustaja Avtomobilist Jekaterinburg on pelannut loistokauden ja on taatusti iso haaste Jokereille.

Jokerit pääsee torstain jälkeen aloittamaan lyhyen joulutauon KHL:ssä, kun se pelaa seuraavan kerran vasta tapaninpäivänä ensi viikon tiistaina. Torstaina vastaan asettuu  kuitenkin vielä Avtomoblist Jekaterinburg.

Maanantaina vaivoin voittolaukauksilla Lada Toljatin voittanut Jokerit saakin pistää torstaina parastaan, jos se aikoo napata voiton myös viikon toisesta ottelustaan.

Lada-peliin nähden se tarkoittaisi helsinkiläisiltä huomattavaa parannusta. Avtomobilist on pelannut huippukauden ja se on peräti kolmantena KHL:n itäisesessä konferenssissa. Pisteitä sillä on kerättynä kuitenkin idän joukkueista toiseksi eniten eli 73.

Tasaisen hyvin läpi kauden pelannut Avtomobilist on varsinkin viime aikoina osoittanut, että se ei todellakaan ole helppo vastustaja nujertaa. Se on jäänyt pisteittä viimeksi marraskuun 21.päivä. Sen jälkeen se on taistellut tiensä vähintäänkin jatkoajalle.

Avtomoblistin kohdalla täytyy huomata myös, että joukkueen menestys ei ole mikään yllätys. Materiaalin puolesta joukkue on lähes samaa sarjaa esimerkiksi Salavat Julajev Ufan kanssa. Jatkoajan KHL-ennakossa Avtomobilist arvioitiin itäisen konferenssin viidennelle sijalle.

Erityisen vahvana voidaan pitää joukkueen 5vs5 pelaamista. Tästä hyvänä esimerkkinä on, että Avtomobilistin ylivoimaprosentti on vain 15,8%, joka on koko liigan seitsemänneksi heikoin lukema.

Koska maaleja Avtomobilist on kuitenkin tehnyt koko KHL:n kolmanneksi eniten eli 122, on joukkue pystynyt siis todella hyvin luomaan maalipaikkoja tasakentällisin pelatessa.

Yksi käännekohta onkin, pystyykö Jokerit jatkamaan vahvaa tasaviisikoin puolustamistaan. Kiekottomana Jokerit on ollut läpi kauden KHL:n ehdotonta kärkeä, jättäen vastustajansa järjestäen alle kymmeneen maalipaikkaan per ottelu.

Laajat hyökkäysmateriaalit vastakkain

Kun katsoo joukkueiden tilastoja, nousee yksi seikka heti esiin. Molemmissa joukkueissa on todella paljon maalintekoon kykeneviä pelaajia. Esimerkkinä tästä voidaan ottaa, että Avtomobilistissa viisi maalia tai enemmän tehneitä pelaajia on 13 ja Jokereissa 12.

Vertailun vuoksi esimerkiksi sarjaa ylivoimaisesti dominoivassa Pietarin SKA:ssa lukema on 14 eli illan joukkueiden osalta kyse on kovista lukemista.

Avtomobilistin hyökkäystä on johtanut suomalaisillekin tuttu kanadalainen Francis Pare, joka tehoillaan 10+15 johtaa myös Avtomobilistin sisäistä pistepörssiä.

Vierailijoiden ehdottomasti mielenkiintoisin nimi on kuitenkin Pierre-Alexander Parenteau. 34-vuotias kanadalaishyökkääjä jäi ilman paikkaa NHL:stä tälle kaudelle ja saapui Jekaterinburgiin marraskuun alussa.

Taidot ovat kuitenkin miehellä olleet tallella, sillä kahdessatoista Avtomobilistissa pelaamassa ottelussa taitava Parenteau on iskenyt tehoja piste per peli tahtia eli juuri samaiset kaksitoista.

Myös jokerileirissä suurin huomio on kiinnittynyt viime aikoina ulkomaalaisiin. Alkukaudella Eeli Tolvasen kanssa KHL-kaukaloita hallinnut Brian O`Neill palasi loukkaantumisen jäljiltä Jokereiden kokoonpanoon maanantain Lada-ottelussa.

Lisäksi Peter Reginin johtama ykkösketju, jossa laidoilla pelaavat Niklas Jensen sekä Henri Ikonen on tehnyt nousua odotettulle tasolle. Erityisen ilahduttavaa Jokereiden kannalta ovat olleet Jensenin neljä tehopistettä viimeiseen kolmeen otteluun.

Jokereiden kannalta olennaista on kuitenkin, että joukkue onnistuisi pelaaman ehjän kokonaisuuden yksittäisten väläytysten sijasta. Tai kuten Jukka Jalonen asian muotoili, yksi hyvä erä ei riitä.

Ei varsinkaan torstaina, kun vastustaja ottaa ohjat 5vs5 pelistä ja rankaisee myös maalien muodossa, jos Jokerit siihen vain antaa pienimmänkään mahdollisuuden.

» Lähetä palautetta toimitukselle