Seuraesittely - Detroit

Detroit Red Wings perustettiin vuonna 1926 Detroitiin, Michiganin osavaltioon. Seura liittyi NHL:ään alunperin nimellä Cougars liigan perustamisvuonna eli se kuuluu ”Original Six” -seurojen ryhmään. Myöhemmin nimi vaihtui vielä Falconsin kautta nykyiseen muotoonsa, kun James E. Norris osti seuran. Red Wings on voittanut Stanley Cupin 11 kertaa – eniten kaikista Yhdysvaltalaisseuroista. Se on kiistatta 90-luvun lopun menestynein joukkue koko liigassa; vuoden 1996 jälkeen Punasiivet ovat juhlineet mestaruutta neljästi. Kotiottelunsa joukkue pelaa Joe Louis Arenalla.

Seurakohtaisissa kaikkien aikojen tilastoissa yksi on ylitse muiden: Gordie Howe pitää halussaan otteluiden (1687), maalien (786) ja pisteiden (1809) ennätyksiä. Seuran legendaarinen kapteeni Steve Yzermanin nimissä on kaikkien aikojen syöttöennätys (1063). Huomion arvoista on kauteen 2012 lopettaneen Nicklas Lidstromin pudotuspelien määrä (263), mikä on toiseksi eniten liigan historiassa – vain entinen Red Wings -pelaaja Chris Chelios esiintyi näissä karkeloissa useammin. Joe Louis -areenan katossa jäädytettyinä paitoina roikkuvat. #1 Terry Sawchuk, #7 Ted Lindsay, #9 Gordie Howe, #10 Alex Delvecchio, #12 Sid Abel ja #19 Steve Yzerman, jonka paidassa on lisäksi C-kirjain merkkinä siitä, että mies oli pisimpään NHL-seuran kapteenina toiminut pelaaja.

Suomalaisedustus autokaupungissa on ollut hyvin pientä. Valtteri Filppula on Red Wingsin oma varaus ja on pelannut seuran riveissä kaudesta 05-06 lähtien. Ville Leino pelasi joukkueessa kahden kauden aikana (2008-2010), mutta taiturihyökkääjän ura ei ikinä lähtenyt käyntiin Detroitissa. Jokereissa pelaava Teemu Pulkkinen on Detroitin varaus vuodelta 2010, ja seura omistaa hänen oikeutensa.

Red Wings on ollut vuodesta 1982 asti paikallisen liikemiehen, Mike Ilitchin, omistuksessa. Ilitch omistaa myös baseball-seura Detroit Tigersin. Red Wingsin toimitusjohtaja on Ken Holland, joka aloitti virassaan kesällä 1997. Mike Babcock on toiminut seuran päävalmentajana vuodesta 2005 asti. Babcock aloitti NHL-valmentajan uransa Anaheimissa. Hän on ainoa valmentaja maailmassa, joka on voittanut MM-kullan, Olympia-kullan ja Stanley Cupin. Red Wingsin kapteenina vuodesta 2006 asti toiminut Lidström lopetti menestyksekkään pelaajauransa kauteen 2012, eikä seura ole vielä ilmoittanut uutta kapteeniaan.

Red Wings on ollut jo pitkään jokavuotinen mestariehdokas. Onnistuminen varaustilaisuuksissa ja omien varausten jalostaminen liigapelaajiksi on muodostunut hyväksi reseptiksi menestykselle. Seuran tulevaisuus on kuitenkin osittain hämärän peitossa. Lopettanutta Lidströmiä on kenenkään yksittäisen pelaajan mahdotonta korvata. Joukkueen avainpelaajat ovat jo kolmenkymmenen ikävuoden paremmalla puolella, eikä tämän hetkisistä nuorista lupauksista kenestäkään ole kaavailtu saman kaliiberin tekijämiehiä.