Ulkomaalaisena SM-liigassa: Martin Cech, Pelicans

LIIGA / Haastattelu
Martin Cech jättää Pelicansin ja siirtyy Metallurg Magnitogorskiin. Jatkoaika oli ehtinyt haastatella häntä hieman aiemmin täysin tietämättömänä hänen lähtöaikeistaan. Cechin lähdöstä huolimatta haastattelu julkaistaan sellaisena kuin se oli alunperinkin pitänyt tehdä.
uutinen

Martin Cech siirtyy Metallurg Magnitogorskiin
[lue lisää]

Juttusarja SM-liigan ulkomaalaisvahvistuksista saa nyt jatkoa, kun Pelicansin tshekkipuolustaja Martin Cech istahti tuokioksi Jatkoajan piinapenkkiin. Toisin kuin juttusarjan avausvieras Brett Harkinsilla (jonka haastattelu löytyy täältä), Cechillä on kokemusta aikuispeliurallaan ainoastaan kahdesta kovasta jääkiekkosarjasta: Tshekin pääsarja Extra-liigasta ja SM-liigasta, ja lisäksi hän oli vuokrapelaajana auttamassa HC Kladnoa nousemaan Extra-liigaan viime keväänä.

Jan Latvalan jätettyä Pelicansin viime kauden päätteeksi katosi takalinjoilta aimo annos taitoa. Kun korvaajaksi hankittiin kiekollisilta taidoiltaan rajoittunut Radek Philipp, Martin Cechille jäi entistä suurempi vastuu Pelicansin pelinrakentelusta.

Hienoa kiekon kuljettelua Cechiltä onkin nähty ajoittain tällä kaudella, mutta joukkueen sukeltaessa hänkään ei ole noussut kummemmin esille. Tähän mennessä pisteitä on kertynyt 2+3=5, joista nuo kaksi maalia ovat olleet tärkeitä viimeisen minuutin tasoitusmaaleja. Puolustuspäässä taas menestys on ollut heikompaa, mistä kertoo pahasti pakkasella oleva plus-miinus -lukema.

Yhtä pelaajaa Pelicansin huonoista peleistä on turha syyttää, varsinkaan Martin Cechiä. Uhkarohkea pelityyli kostautuu vastustajan vaarallisena hyökkäyksenä, mutta toisaalta Cechin tanssiminen kiekon kanssa on ollut muutamien harmaiden pelien harvoja valonpilkahduksia.

Ainakaan haastattelupaikalle saapuessa joukkueen taaperrus ei näy Martin Cechin hymyilevästä olemuksesta. Vaikka monet Suomeen Tshekistä saapuvat pelaajat ovat kielitaidoiltaan rajoittuneita, Cechiltä englannin puhuminen onnistuu sujuvasti. Onneksi, sillä epäselvien asioiden selittäminen tshekiksi olisi yhtä menestyksekästä Pelicansin tämänhetkinen peli SM-liigassa, eikä Martinin suomen kielen taidot käsitä enempää kuin välttämättömimmän perussanaston ja jääkiekkotermejä.

Mielikuva selkeästä kommunikoinnista saa särön heti alussa. Ensimmäiseksi kysyn Cechiltä miten hän päätyi Suomeen ja oliko hän saanut suosituksia joiltain täällä pelaavilta ystäviltä. Martin joko kuulee tai ymmärtää kysymyksen väärin, sillä hän vastaa kertomalla pitävänsä yhteyttä Tomas Kucharcikiin, Petr Toniin ja Tomas Chlubnaan ja kertoo hieman suhteiden taustoista. Mielenkiintoista, mutta aika pahasti ohi siitä mitä hain. Uusi yritys erilaisella kysymyksenasettelulla: Olitko kuullut paljon SM-liigasta ennen Suomeen saapumistasi?

- Vain muutamia asioita. En tiennyt yhtään mitä odottaa, se oli askel vieraaseen maailmaan. Ensimmäiseksi piti opetella puhumaan englantia, joten otin kielitunteja. Olen huomannut, että täällä pärjää englannilla hyvin, ja nykyään minusta on apua Radek Philippille, sillä hän ei puhu englantia.

- Olin opiskellut englantia aiemmin ainoastaan lukiossa. Silloinkin kolmeen vuoteen mahtui muistaakseni kuusi eri opettajaa, ja aina vaihdoksen tapahduttua homma alkoi alusta. Siksi minun oli alettava opiskella itsenäisesti.

Ja nyt sinulla ei ole ongelmia kielen kanssa.

- Ei se nyt ihan noin ole. Esimerkiksi englanninkieliset elokuvat minun pitää katsoa viiteen-kuuteen kertaan ymmärtääkseni juonen täysin. Ensimmäisellä katselukerralla pitää keskittyä hyvin tarkasti sanoihin. Mutta keskusteluihin englannintaitoni on riittävä.

Pitää paikkansa, opiskelutaustaan nähden se on jopa kiitettävä. Välillä sanoja täytyy hakea muistin lokeroista, mutta puhe ei kuitenkaan töksähtele.

Lahdessa enemmän vastuuta

Pelasit yhden kauden Jyväskylässä. Millaisia muistoja siltä ajalta jäi?

- Kiekollisesti ei kovin hyviä. Tulin sinne samaan aikaan Angel Nikolovin kanssa, joka oli silloin maajoukkueessakin pelannut tähti. Tuo aika oli minulle osittain vaikeaa, sillä en aina tahtonut ymmärtää puolustuksen valmentajaamme. Elämänkokemuksena vuosi oli hyvä, mutta jääkiekon osalta ei niinkään. Pelasin JYP:ssä pääasiassa kolmoskentässä, mutta se ei ollut ratkaisevaa, sillä kentät muuttuivat kaiken aikaa. Pelityyli ei vaan ollut sellainen, jota halusin pelata.

Kuinka päädyit Lahteen ja Pelicansiin? Tarjottiinko sinulle jatkosopimusta Jyväskylästä?

- Ei. Sain kesken kauden tarjouksen Venäjältä, mutta halusin pelata kauden loppuun Jyväskylässä. Kauden jälkeen päätin, että en jatka siellä, eivätkä he halunneet tarjota minulle jatkosopimusta. Ennen joulua sillä kaudella he tarjosivat minulle, samoin kuin Angel Nikoloville, sopimusta, mutta silloin sanoin, että katsotaan kauden jälkeen. Kausi oli hyvä kokemus sikäli, että se oli ensimmäiseni SM-liigassa, mutta pelini ei kulkenut niin hyvin kuin olisin halunnut.

Kuinka paljon sait tarjouksia muualta kuin Pelicansista, kenties ulkomailta?

- Tshekistä oli yksi tai kaksi tarjousta, ja sitten oli Pelicans. Agenttini olisi pystynyt tekemään enemmän asian eteen, mutta puhutaan hyvistä tarjouksista, niitä oli vain Tshekistä ja Pelicansista. Halusin pysyä Suomessa, sillä Jyväskylässä pelatessani Pelicans pelasi hyvin, heillä oli pelaajia kuten Mikko Peltola, Tommi Turunen, ja…

Cech tavailee jotain nimeä, mutta kömpelöt ehdotukset eivät tuo mieleen ketään Pelicansin menestyskauden pelaajaa.

- En muista hänen nimeään, mutta ei sillä ole väliä. Joku kokenut kaveri se oli. Luulin pääseväni pelaamaan kiekkoa niiden miesten kanssa, mutta nyt olemme siellä missä olemme.

Onko vaikeaa pelata sarjan hännillä olevassa joukkueessa?

- On se vaikeaa, koska vastustajajoukkueet tietävät meidän olevan viimeisenä. Ennen peliä he varmasti puhuvat "Meidän on pakko voittaa Pelicans, koska he ovat surkeita".

Mutta nyt roolisi joukkueessa suuri, koska Jan Latvalan lähdön jälkeen olet käytännössä takalinjojen liideri, ja merkityksesi on kasvanut Radek Philippin tulon myötä, hän kun ei puhu englantia.

- Sekin on joskus vaikeaa, varsinkin silloin kun hän ei pelaa hyvin, tai jos minä en pelaa hyvin. Pelin jälkeen tunnen itseni pieneksi mieheksi, jos en ole auttanut joukkuetta. Yritän koko ajan auttaa parhaani mukaan, mutta joskus se on mahdotonta, esimerkiksi silloin kun meillä on ollut paljon paikkoja, mutta emme ole onnistuneet maalinteossa. Se on meidän suurin ongelmamme ja erittäin turhauttavaa.

Onko jääkiekon osalta paljon eroja Jyväskylässä ja Lahdessa viettämiesi aikojen välillä?

- Tietysti on. Jyväskylässä meidän piti vain ottaa kiekko ja laukoa se pois. Minusta on joskus (naurua) mukavampi pelata kiekon kanssa - samaa mieltä olivat myös valmentajamme täällä - ja Pehmo (Petteri Sihvonen) sanoi, että voisin pelata enemmän kiekon kanssa, koska se auttaa hyökkääjiä. Siksi saan enemmän jääaikaa täällä "Pelsussa" ja pääsen pelaamaan myös ylivoimaa. Se on luonnollisesti paljon hienompaa.

Mutta joukkue…

- Niin, olemme silti viimeisenä!

Kun mainitsen edellisen päivän tappion, Martin keskeyttää sanoen "se on ihan piip piip!" television kirosanasensuuria matkien.

Äkkilähtö Tshekkiin, Suomeen kuitenkin mukava palata

Viime kaudella kun Pelicans pelasi surkeasti, sinut vuokrattiin Kladnoon. Mitä mieltä olit siitä? Sinähän autoit joukkuetta Tshekissä erittäin paljon.

- Minulla oli vain kaksi päivää aikaa päättää siirrosta, sillä siirtojen takaraja lähestyi. Agenttini soitti minulle, että nyt olisi mahdollisuus auttaa Kladnoa nousemaan Extra-liigaan. Minulla oli siis kaksi, ei, vain yksi päivähän minulla olikin aikaa tehdä päätös. Niin nopeasti se meni. Odotin saavani pelata siellä aika pitkään, täällähän kausi loppuu maaliskuun ensimmäisellä viikolla, eikö niin? Joka tapauksessa, pelasin Kladnossa koko maaliskuun ja myöhemmin muutaman näytösottelun maajoukkueessa. Kauteni oli siis aika pitkä.

- Lähdettyäni oli huvittavaa, kun kaverit soittivat tai lähettivät minulle viestejä täältä, "ooh, me voitimme". Esimerkiksi Mikko Rämö ilmoitti "Emme kaipaa sinua, me voitimme". Se oli erittäin huvittavaa. Mutta minulle reissu oli hyvä kokemus, koska sain pelata tärkeitä pelejä ja voitimme ja autoin joukkuetta.

Oliko vaikea palata Suomeen, kun olit asunut useita kuukausia kotimaassasi?

- Ei ollenkaan, koska tiesin koko ajan, että tulen tänne takaisin. Itse asiassa odotin innokkaasti tänne palaamista. Meistä on mukava asua täällä, en itkenyt lähtiessäni Tshekistä.

Sinähän asut Hollolassa. Oliko paikka henkilökohtainen valintasi, kun saavuit Pelicansiin?

- Ei. Pyysin vain, että saisin asua jossain metsän läheisyydessä. Minua ei haitannut, että asunnolta olisi matkaa kymmenisen kilometriä jäähallille. Kysyin myös, olisiko mahdollista, että joku muu joukkueesta asuisi lähelläni. Viime kaudella asuivat Lade (Jan Latvala) ja Reiska (Jussi-Antti Reimari) ja nyt Keikka (Jani Keinänen), sillä hän osti Laden asunnon. Keikka on nyt siis naapurini, ja voimme mennä samalla kyydillä peleihin. Mutta minä en valinnut Hollolaa, koska en tiennyt tarkemmin mitä tuleman pitää. Halusin vain metsien ja ulkoilupaikkojen läheisyyteen.

Mitä mieltä olet Suomesta yleisesti, esimerkiksi luonnosta ja ihmisistä? Suomalaisethan ovat aika hiljaista kansaa.

- Ihmisten mentaliteetti on täällä lähes samanlainen kuin Tshekissä. Suomalaiset ovat kyllä aika hiljaisia, mutta sitten ne ihmiset, jotka tunnen paremmin, ovat erittäin ystävällisiä. Tshekissä kaikki ovat ystävällisiä melkein alusta alkaen, mutta myöhemmin he saattavat puhua pahaa selän takana.

Olet asunut Suomessa yli kaksi vuotta. Onko suomalaisessa arkipäivässä paljon eroa kotimaahasi verrattuna?

- Ei ainakaan minulle, kun suuri osa ajastani kuluu kaukalossa. Tyttöystävälleni se on vähän outoa, sillä hänellä on vain muutamia ystäviä joille soittaa, joten päivät käyvät hänelle pitkiksi. Mutta minun ei tarvitse kauden aikana miettiä "olen yksin, olen hyvin kaukana kotoa", pelejä on paljon ja ne vievät aikansa.

Mitä tyttöystäväsi sitten tekee päivisin?

- Viettää jonkin verran aikaa harvojen ystäviensä kanssa ja lueskelee. Nykyään hänellä on vähän enemmän huolehtimista, kun hän on raskaana, mutta viime kaudella hän vain ulkoilutti koiria ja siivosi.

Mutta eikö se olekin jääkiekkoilijalle mukavaa aina tulla puhtaaseen kotiin?

- Onhan se. Joka ilta on ruoka valmiina pöydässä. Joskus tyttöystäväni on kyllä tylsistynyt, mutta ymmärrän häntä hyvin.

Kysymykseni sai Martinin entistä paremmalle tuulelle, mutta palataan vielä hetkeksi Suomen yhteiskunnallisiin asioihin, joita jotkut tshekkipelaajat ovat harmitelleet. Suomen hintataso on erittäin korkea, varsinkin olut….

- Kyllä, se on uskomattoman korkea! Verrattuna Tshekkiin erityisesti ruoka ja juoma ovat erittäin kalliita. Oluen korkea hinta harmittaa, sillä pidän siitä, se on niin piip kallista. Mutta tiesin kyllä asiasta etukäteen, minun piti vain hyväksyä se, sillä nyt eletään teidän säännöillä.

Hymy vaihtui äkkiä tuskaiseksi päivittelyksi. Niinpä, mutta vastapainoksi palkkataso on korkea. Kuinka suuria jääkiekkoilijoiden palkat ovat Extra-liigassa?

- Suunnilleen yhtä suuria kuin Suomessa. Tshekissä on muutama rikas joukkue, jolla on varaa maksaa suuria palkkoja, kuten Suomessakin, mutta on myös vähän köyhempiä joukkueita. Suuria eroja liigojen palkkatasojen välillä ei siis ole.

Voitko kuvitella itseäsi pelaamassa muualla ulkomailla, kuten Ruotsissa tai Venäjällä?

- Ei tuota ongelmia. Otetaan Venäjä esimerkiksi. Siellä seurat tarjoavat suuria palkkoja, joten pitää vain laittaa aivot pois päältä ja pelata jääkiekkoa. Elämä on siellä rankkaa, sillä harjoitukset ja pelimatkat vievät paljon aikaa. Mutta se on vain jääkiekkoa.

Pyyhkeitä liigatuomareille

Mitä mieltä olet SM-liigan tasosta verrattuna Extra-liigaan?

- SM-liigassa mennään kovempaa, täällä on paljon nuoria, kovaa luistelevia kavereita. Täällä pelataan myös vähän kovempaa. SM-liigakiekko on lähempänä NHL:ää, Tshekissä pelaa paljon kokeneita ja taitavampia pelaajia, jotka pitävät enemmän kiekon kanssa pelaamisesta. Se on vähän hidasta, mutta fiksumpaa kiekkoilua. Keskialueella annetaan enemmän syöttöjä.

Ajatteletko paljon NHL:ää? Onko se sinun unelmasi?

- Ei. Tai toki minä siitä uneksin (naurua), mutta se on vain unelma. Uskoisin sen olevan jo poissuljettu vaihtoehto.

Mitä mieltä olet tuomareiden tasosta SM-liigassa?

- Se on kamala. SM-liigassa ei ole mitään tahoa, joka voisi rangaista huonosti tuominneita tuomareita. Esimerkiksi Tshekissä joukkue voi tehdä valituksen ja lähettää videonauhan tuomarivirheistä, ja jokin, mitenköhän sen sanoisin, tuomaritaho voi antaa hänelle vaikkapa kymmenen ottelun toimitsijakiellon ja jonkin verran sakkoa. Sen jälkeen hän saa taas viheltää, mutta tiukasti ja oikeudenmukaisesti. Täällä ei ole mitään vastaavaa, ja varsinkin meille se on joskus huono juttu.

Liigan jumbojoukkueen pelaajan katkeraa selitystä, eikö niin? Täysin perätön väite ei ole, sillä haastattelua edeltävinä aikoina Pelicans kärsi muutaman kerran selvästi tuomarivirheistä. Eikä Cech niin katkeralta vaikuta, että hän uskoisi Pelicansin olevan salaliiton uhri ja kärsivän siitä jok'ikisessä ottelussa.

Ei tuomareista sen enempää. Suomessa puolustajat opetetaan junioreissa pelaamaan mahdollisimman riskittömästi. Sinä taas olet parhaimmillasi mutta myös vaarallisimmillasi (oman joukkueen kannalta) ollessasi kiekon kanssa. Eikö harjoittelu ole Tshekissä niin kurinalaista?

- Se riippuu siitä, miten kukin puolustaja haluaa pelata kiekon kanssa. Kun olin nuorempi, pelasin erään kokeneemman kaverin kanssa, ja hän kertoi minulle: "Se, joka ei halua pelata kiekon kanssa, ei tee virhettä, mutta sellainen ei ole jääkiekkoa. Jääkiekko on kiekon kanssa pelaamista." Hän oli opettajani, joten… No, minä pidän kiekon kanssa pelaamisesta, en halua vain laukoa sitä pois. Tietenkin se on joskus välttämätöntä ja siitä on paljon apua.

No, muulla tavalla voi ainakin tarjoilla jännittäviä hetkiä katsojille. Harjoitellaanko Suomessa liian kovaa? Jotkut ovat valittaneet, että varsinkin kesällä rääkki on turhan kova.

- Kesäharjoittelua en voi verrata, koska vietän kesäni Tshekissä. Jäällä harjoittelu on melkein samanlaista kuin Tshekissä, harjoittelu on keskittynyt pitkälti kaksi vastaan kaksi ja kolme vastaan kolme -tilanteisiin. Tshekissä harjoitellaan kesäaikana jäällä paljon kaksi vastaan yksi –tilanteita, jolloin luistellaan erittäin paljon ja parinkymmenen minuutin loppulämmittely ulkona on välttämätön.

Jääkiekko on suomalaisille hyvin tärkeä asia. Ajatteletko olevasi onnellinen, kun et ymmärrä lehdissä kirjoitetaan?

- Joskus pyydän joukkuekavereita kääntämään minulle joitakin lehtijuttuja. Hiihto, formula 1 ja jääkiekko tuntuvat olevan tärkeimmät urheilulajit suomalaisille. Toki suositut lajit vaihtelevat vuodenajoittain, kesällä asiat ovat luonnollisesti eri lailla.

Suomalainen jalkapallo ei ole aivan huipputasoa…

- Niin, mutta onhan Suomella se joku hyvä pelaaja, joka pelaa Italiassa… En muista hänen nimeään.

Suomalaisfutari Italiassa? Ei kuulosta ollenkaan tutulta.

- Ääh, en minä tiedä missä hän pelaa. Paavo Leiramo (Pelicansin hieroja) tuntee hänet.

Ensimmäinen ehdotukseni tärppää, Jari Litmanen. Hän pelaa Hollannissa.

- Ajaxissa, eikö niin?

Näinhän se on, kyllä Martin asioista perillä, pitää vain virkistää hänen muistiaan. Hän olikin kerran aiemmin varoittanut minua selvällä suomenkielellä olevansa "puupää".

Suomalaiset ovat erittäin intohimoisia jääkiekon ystäviä. Ovatko toimittajat mielestäsi liian innokkaita kyttäämään haastatteluja, vai onko tilanne samanlainen Tshekissä?

- Kyllä se on melkein samanlaista. Siellä minun on helpompi olla haastateltavana ja osaan kertoa asiat paremmin, kun voin puhua omalla äidinkielelläni. Täällä minun pitää aina etsiä sanoja, ja se on vähän vaikeampaa. Mutta pelien jälkeen ja ennen pelejä, ja erätauoilla TV-otteluissa, touhu on Tshekissä suunnilleen samanlaista kuin täällä.

Sinulla ei siis ole pahaa sanottavaa suomalaisista toimittajista?

- Ei, koska en ymmärrä, mitä te kirjoitatte! (naurua)

Ei tainnut olla pelkkää toimittajien mielistelyä viimeiset Martinin vastaukset, sillä kun sanon saaneeni riittävästi tietoa, hän vaikuttaa olevan kovin innokas jatkamaan. Ei, kyllä tämä riittää.

- No, voimmehan jatkaa tätä jonain toisena päivänä.

Se ei valitettavasti ole enää mahdollista. Paljon onnea Martin Cechille jatkossakin!

» Lähetä palautetta toimitukselle