Tulevan kesän varaustilaisuuden kuumimpiin slovakkinimiin lukeutuva Fehérváry painaa isoja minuutteja Ruotsissa – ”En keskity pelkästään kykyjenetsijöihin”

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Martin Fehérváry on nähty alle 18-vuotiaiden kapteenina - nyt hän on Slovakian nuorten maajoukkueen varakapteeni.
Slovakia kärsi selvän 6−0-tappion Kanadalle Buffalon keskiviikkoillan ottelussa. Slovakialaispuolustaja Martin Fehérváry ei jäänyt pohtimaan tappiota pidemmäksi aikaa. Hänen kauden tavoitteenaan on kehittää omaa pelaamistaan kohti varaustilaisuutta.

Slovakia oli koko ottelun askeleen jäljessä Kanadaa. Lopulta slovakialaiset taipuivat selvin 6-0-lukemin. 18-vuotias slovakialaisten varakapteeni Martin Fehérváry ei jäänyt kuitenkaan tappiota pidemmäksi aikaa märehtimään. Hän myönsi vastustajan paremmuuden.

− Kanada on todella hyvä joukkue. He pelaavat todella hyvin ja he karvaavat todella ahnaasti. He pelaavat todella fiksusti ja tarjoavat hyviä syöttöjä. Me siirrämme katseemme seuraavaan peliin ja uskomme, että pelaamme siinä paremmin, hän tiivisti.

Etenkin alivoimapeli oli Slovakian kompastuskivi Kanada-ottelussa. Slovakit ottivat viisi kaksiminuuttista ottelun aikana, joista kolme kostautui vaahteranlehtien maalin muodossa. Tämä onkin selkeä kehitettävä osa-alue Slovakian pelissä tulevissa otteluissa.

"Puhumme alivoimasta varmasti seuraavassa harjoituksessa ja teemme tarvittavia muutoksia"

− Totta kai meidän täytyy parantaa alivoimaamme. Puhumme siitä varmasti seuraavassa harjoituksessa ja teemme tarvittavia muutoksia, Fehérváry myönsi.

Kolme Kanadan maaleista tuli siis tasakentällisin. Fehérváry ei luonnollisesti päässyt tehopisteille jo siksi, että slovakit eivät saaneet maalia aikaiseksi, mutta toisaalta hänen ollessaan kentällä ei tasakentällisin soinut omissakaan.

Omaan suorittamiseenkin hän kuitenkin löytää petrattavaa.

− Vaikea sanoa sen enempää omasta tekemisestäni. Ei tämä ollut parasta peliäni, mutta ei myöskään huonointa. Pystyn kyllä pelaamaan paremminkin ja haluan näyttää osaamistani enemmän seuraavissa peleissä.

Tällä hetkellä Fehérváry kiekkoilee IK Oskarshamnin riveissä Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjaportaalla Allsvenskanissa. Kauden 24 ottelua ovat tuottaneet neljä syöttöpistettä, ja tehotilasto on positiivisen puolella.

Fehérváry (kesk.) palkittiin viime vuonna Slovakian alle 20-vuotiaiden MM-kisakoneen parhaana puolustajana.
Fehérváry (kesk.) palkittiin viime vuonna Slovakian alle 20-vuotiaiden MM-kisakoneen parhaana puolustajana.

Fehérváry ei ole saanut välttämättä koko hyökkäyspotentiaaliaan käyttöön Oskarshamnissa, mutta hän tykkää nousta tukemaan hyökkäystä. Ennen muuta hän on kuitenkin hyvä kahden suunnan kiekollinen puolustaja.

Kokoa ei ole hirveästi, mutta hän paikkaa sitä viisaalla pelaamisella. Häneltä löytyy myös luontaista johtajuutta.

− Itselläni on mennyt joukkueen tapaan todella hyvin. Parin viimeisen pelin aikana meillä on mennyt hieman heikommin, mutta toivomme, että saamme pelimme samoille raiteille kuin alkukaudesta, Fehérváry kertaili alkukauttaan.

"Haluan kehittää omaa peliäni, enkä keskittyä pelkästään kykyjenetsijöihin"

Fehérváry on pelannut Ruotsin kakkossarjassa isoja peliaikoja. Keskimäärin nuori slovakki on kellottanut yli 20 minuuttia ottelussa.

− Olen saanut itse hyvin peliaikaa, joka on ensisijainen syy, miksi menin Oskarshamniin pelaamaan. Haluan pelata mahdollisimman paljon ja auttaa joukkuettani eteenpäin.

Slovakialainen siirtyi Ruotsiin jo hyvin nuorella iällä. Kaudeksi 2014-15 SHK Hodonín kasvatti siirsi tarpeensa Malmö Red Hawksin riveihin.

Käytännössä Fehérváryn kiekkoura alkoi siis Tšekin puolella Hodonínissa, vaikka hän pelasi viimeisen kautensa ennen siirtymistään Ruotsiin 13-14-vuotiaana HK Ruzinov 99 Bratislavan alle 18-vuotiaiden joukkueessa.

Malmössa Fehérváry ehti pelata myös yhdeksän ottelua SHL:ssä viime kaudella. Alun perin nuorukaisen Ruotsiin houkutteli laadukas juniorituotanto. Monen nuoren slovakin tapaan hän katsoi parhaaksi siirtyä muihin maisemiin kehittyäkseen.

− Mielestäni Ruotsi on yksi parhaista paikoista kehittyä nuorelle pelaajalle. Kaikki tietävät, että Ruotsista tulee paljon todella taitavia nuoria lupauksia. Siksi päätin lähteä sinne kokeilemaan. On loistava mahdollisuus pelata siellä ja kehityn joka päivä paremmaksi pelaajaksi.

Varausikään Fehérváry tulee kesällä 2018. Jo viime vuonna Slovakian parhaana puolustajana nuorten MM-kisoissa palkittun Fehérváryn varausarvio liikkuu jossain toisen kierroksen ja kolmannen kierroksen taitteessa.

Slovakian maajoukkueessa useissa testeissä hän on kuitenkin ollut koko joukkueen paras, ja kehitystä on tullut viimeisten vuosien aikana. Se saattaa nostaa vielä kevätkaudella nuorukaisen varausnumeroa.

Fehérváry ei kuitenkaan halua miettiä liiaksi varaustilaisuutta, vaan hän keskittyy enemmän oman pelaamisensa kehittämiseen. Siitäkin huolimatta, että hänen potentiaalinsa voi olla jopa tulevan kesän varausnumeroaan parempi.

− En ajattele sitä niin paljon. Haluan kehittää omaa peliäni, enkä keskittyä pelkästään kykyjenetsijöihin. Uskon että omalla työlläni kehityn joka päivä. Myöhemmin nähdään, mihin se riittää varaustilaisuudessa, mutta uskon, että saan varauksen hyvällä numerolla, Fehérváry kiteytti.

» Lähetä palautetta toimitukselle