Torpedon Juuso Hietanen: "Puolet jengistä vaihtunut kauden aikana"

KHL / Haastattelu
Juuso Hietanen pelaa Venäjällä jo neljättä kautta.
Kuva © Torpedo Nižni Novgorod - http://www.hctorpedo.ru/
Torpedo Nižni Novgorodin Juuso Hietanen on yksi KHL:n kärkipuolustajista. Leijonien vakiokalustoon kuuluva puolustaja harmittelee joukkueensa tehottomuutta, mutta uskoo pudotuspelipaikkaan. Vierasottelu Helsingissä osui täydelliseen saumaan.

Juuri lentokentältä saapunut Juuso Hietanen löytyy pasilalaisen hotellin aulasta. Suomalaispuolustaja säätää puhelin korvallaan joukkuetoveri Sergei Bernatskille uusia teriä torstaiksi. Ne luvataan toimittaa hallille aamuksi.

− Aina kun täällä ollaan, niin koitetaan jeesata venäläisiä pelikavereita, jos he jotain tarvitsevat. Lähinnä teriä, mutta myös luistimia ja sen sellaista.

Jokerit-ottelun ajoitus on joukkueen neljälle suomalaispelaajalle optimaalinen. KHL:n tähdistöottelu tuo kaikille muutaman ylimääräisen vapaapäivän.

− Joukkue lähtee pelin jälkeen takaisin, ja meillä on perjantaina vapaapäivä. Ellei mitään ihmeitä tapahdu, niin me suomalaiset saadaan jäädä tänne yhdeksi ylimääräiseksi päiväksi.

− Aina on hieno tulla Suomeen, mutta erityisesti nyt, kun ekaa kertaa uran aikana pääsee pelaamaan Suomessa KHL:ää. Katsomoon tulee tuttuja, kyllä tämä piristää keskellä kautta.

Suunnitelmat vapaapäivän suhteen ovat selvät ja yksinkertaiset.

− Iisi päivä avovaimon kanssa, ei sen ihmeempiä.

Hietasen mietteet torstain Jokerit-ottelusta voit lukea täältä.

Torpedolla haastava kausi

Hietasen, Jarkko Immosen, Sakari Salmisen ja Veli-Matti Savinaisen tähdittämän Torpedon kausi ei ole sujunut odotuksien mukaisesti. Joukkue on seitsemän ottelun tappioputken myötä pudonnut pudotuspeliviivan alapuolelle.

− Vuoden 2015 alku on ollut huono. Vähän sellainen rentous puuttunut pelistä. Ei auta kuin keskittyä seuraavaan matsiin. Pudotuspelipaikasta taistellaan, ja kaikki on omissa käsissä.

Voittaminen on pienestä kiinni. Takana on katkerat rankkaritappiot Pietarin SKA:lle ja Riian Dinamolle. Jokereitakin vastaan Torpedo hallitsi ottelua, mutta Steve Mosesin ja Linus Omarkin tehoilta ratkaisi vieraspisteet Helsinkiin.

− Tasasia pelejä olleet kaikki. Mutta ei tässä sarjassa olekaan sellaisia jengejä, että voittoja tulisi helpolla, mutta nämä pelit pitäisi saada käännettyä voitoiksi.

Torpedo pelaa KHL:n viidenneksi parasta alivoimaa, joten puolustuksessa ei ole pahaa vuotoa. Ongelmat ovatkin toisessa päässä. Hietanen on joukkueensa selvä ykköspakki 22 tehopisteellään ja kantaa tulosvastuuta erityisesti ylivoimalla.

− Aina voisi olla parempikin. Erityisesti kun joukkue ei voita, niin pitäisi pystyä auttamaan joukkuetta. En voi olla tyytyväinen.

Taustatukea ei ole juurikaan tarjolla. Hietasen seitsemän maalin lisäksi kaikki muut puolustajat ovat pystyneet viimeistelemään yhteensä vain kahdeksan osumaa. Uusia teriä hamuava Bernatski on joukkueen toiseksi tehokkain puolustaja maalilla ja kuudella syöttöpisteellään.

− Ei olla hirveästi tehty maaleja viime peleissä. Vaikea puolustaa joka pelissä niin hyvin, että yksi tai kaksi tehtyä maalia riittäisi voittoon. Monessa ottelussa vastustaja on tehnyt ensimmäisen maalin. Jos tekisimme itse sen ensimmäisen, niin kyllähän se pelaamista helpottaisi.

Oma vaikutuksensa on myös joukkueen suurella vaihtuvuudella. Joukkueen kokoonpanossa on nähty tällä kaudella peräti 40 kenttäpelaajaa.

− Varmaan puolet jengistä on vaihtunut kauden aikana. Varsinkin pakeista aika monta. Meillä on ollut myös paljon loukkaantumisia, niiden kanssa on jouduttu puljaamaan ja kikkailemaan. Siksi on ollut paljon ketjumuutoksia ja erilaisia pakkipareja. Siinä on oma työnsä, että saadaan uudet jätkät samalle sivulle.

Jatkuuko ura Venäjällä?

Hietasen Torpedo-sopimus päättyy tähän kauteen, mutta ei hänellä tunnu olevan kova kiire pois Venäjältä. Organisaatio hoitaa oman osuutensa tyylikkäästi, ja kokemus on opettanut toimimaan maan tavalla.

− Neljässä vuodessa on oppinut, että asioiden hoitaminen kestää. Viisi kertaa kun kysyy, niin saattaa alkaa tapahtumaan. Lopulta kaikki yleensä hoituu, mutta kärsivällinen saa olla. Mutta olen saanut täältä myös omia kontakteja, eikä kaikkea tarvitse tehdä seuran kautta.

Suomalaisista pelikavereista on tietysti iloa, mutta vielä suuremmassa roolissa ne ovat kotiväelle. Olisiko tässä syy siirtyä toiseen sarjaan, tai ainakin suomalaiseen joukkueeseen?

- On se kiva, että on suomalaisia, mutta se näkyy enemmän jään ulkopuolella. Perheille ja vaimoille on hyvä, että on seuraa muista suomalaisista, kun me ollaan pitkään reissussa. Ei se ole aina helppoa kotiväellekään. 

− Ensi kauden suhteen kaikki on vielä auki, en ole kauheasti vielä sitä miettinyt. Tässä on paljon runkosarjapelejäkin jäljellä, ja sitten vielä toivon mukaan pleijarit siihen päälle. 

Sekä Tšekissä pelattava MM-kisat, mikäli Hietanen on terveenä.

» Lähetä palautetta toimitukselle