Titaanien Myyryläinen: ”Emme todellakaan ole mikään ylijuoksujoukkue”

Suomi-sarja / Haastattelu
Titaanihyökkääjä Ville Myyryläinen uskoo vakaasti oman joukkueensa menestysmahdollisuuksiin alkavan kauden Suomi-sarjassa.
Kuva © © Pekka Vainio – https://pekkavee.kuvat.fi/
Kolmanteen Suomi-sarjakauteensa urallaan valmistautuva Ville Myyryläinen on yksi Kotkan Titaanien nuorekkaan miehistön meritoituneimpia pelimiehiä niin pelattujen pelien määrässä kuin ikänsäkin puolesta, vaikkei laitahyökkääjän mittarissa ole kuin vasta rapiat 23 vuotta elämänkokemusta.

Suomi-sarjassa on 2010-luvulla menty aina vain enemmän siihen, että fyysisten ominaisuuksien arvostus sekä sen myötä koventunut pelitempo ja samalla kasvaneet vaatimukset ovat ajaneet yli 30-vuotiaat pelimiehet yksi toisensa jälkeen etsimään pelipaikkoja muualta.

Tämä trendi on avannut mahdollisuuden nuorten kykyjen voimakkaalle esiinmarssille, joiden päämääränä on harjoitella riittävästi ja tällä tavoin kehittää itseään pelaajana sekä samalla yrittää urillaan ponnistaa aina vain "kirkkaampien salien" puolelle.

Viime kaudella vahvan paluun Suomen kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle tehnyt Kotkan Titaanit toi II-divisioonasta mukanaan nuorekkaan pelaajaryhmänsä ansiosta raikkaan pelillisen tuulahduksen, joka sopi lähes täydellisesti yksiin Suomi-sarjan nykysuuntauksen kanssa.

Yksi titaanimiehistön nuori ja nouseva kyky on kotkalaisseuran oma kasvatti Ville Myyryläinen, 23, jolle lauantaina käyntiin pyörähtävä sarjakausi on järjestyksessään jo peräti seitsemäs punanuttujen edustusmiehistössä.

Kokemusta niin III- kuin II-divisioonasta sekä Suomi-sarjastakin niittämään ehtinyt Myyryläinen on tähän mennessä ehtinyt kirjauttamaan tililleen vajaat 150 punanuttu päällä pelattua kamppailua, joten mistään noviisista ei siis ole edustustasolla enää kysymys.

– Tätä touhua on tullut tehtyä jo sen verran kauan aikaa, etten jääkiekkoa enää pelaisi, jollei se olisi oikeasti mukavaa puuhaa ja mikäli en haluaisi edelleen kehittää itseäni entistä paremmaksi pelaajaksi, titaanihyökkääjä kommentoi.

Myyryläinen on siis ehtinyt kerran jos toisenkin vetää läpi rankan kesätreenikauden, jollaista nykyisessä Suomi-sarjassa menestyminen vaatii.

– Aloitimme joukkueen yhteisharjoitukset jo huhtikuun lopulla ja jatkoimme niitä kuutena päivänä viikossa aina juhannukseen asti niin, että kaksi päivistä oli omatoimista, "Myyrä" sanailee.

– Voimatasot ja aerobinen kunto ovat kehittyneet ainakin omalla kohdalla selkeästi, joten kyllä tässä voi klassisesti sanoa, että eteenpäin on menty.

Fyysinen ja henkinen jaksaminen ovat Suomi-sarjassa arvaamattoman suurissa rooleissa, sillä amatööripohjalta suurimmassa osassa seuroista toimivat pelaajat ja valmentajat tekevät arkena muutakin kuin vain keskittyvät lajin saloihin.

Myyryläisen kohdalla kyseinen arki tarkoittaa työntekoa Kotkan satamassa varastomiehenä maanantaista perjantaihin, joten aikaa ei täten pitkän sarjakauden aikana harjoitusten, koti- ja vieraspelien sekä reissujen jälkeen enää muulle liiemmin jää – se ei kuitenkaan veijarimaista hyökkääjää haittaa.

– Eivät ne pitkät välimatkat joukkueiden välillä ja niistä koituvat monien satojen kilometrien mittaiset pelireissut ainakaan henkilökohtaisesti haittaa yhtään, sillä kyllä niihin tottuu – se aivan täysin asennekysymys ja miten siihen touhuun osaa suhtautua.

Titaanihyökkääjän mielestä Suomi-sarjan pelisysteemin tehdyt muutokset ovat selkeä parannus aiempaan.

– Mielestäni valtakunnallinen sarja on kaikin puolin fiksu ratkaisu, sillä siinä kaikki joukkueet pelaavat tasapuolisesti yhtä monta ottelua toisiaan vastaan, eikä kukaan saa siinä ylimääräistä etua toisiin nähden, Myyryläinen aprikoi.

Myös ennakkokaavailuissa tasaiseksi ja kovatasoiseksi veikattu Suomi-sarjakausi 2017–2018 vetää isänsä Kari Myyryläisen tavoin hyökkääjänä punanutussa operoivan pelimiehen naaman virneeseen.

– Ehkä aivan kärjen ja hännän välillä on pieni tasoero, mutta muuten Suomi-sarja on kokonaisuudessa erittäin hyvätasoinen kiekkosarja, "Myyrä" summaa.

– Sarjassa on edelleen kokeneita pelimiehiä, mutta myös todella paljon nuoria ja kehittyviä pelaajia, jotka haluavat mennä urillaan eteenpäin – se nostaa mielestäni Suomi-sarjan tasoa entisestään.

Odotukset korkealla – pudotuspelit ja niissä menestyminen tavoitteena

Kovan kesän alle vetänyt Titaanit hyökkäsi muiden Suomi-sarjajoukkueiden tavoin heinä-elokuun vaihteessa jäälle ja alkoi hioa uudistuneella pelaajakatraallaan kuvioita tulevia sarjapelejä silmällä pitäen.

Tunnollisena harjoittelijana tunnetuksi tullut Ville Myyryläinen on huomannut, että työ tekijäänsä kiittää, sillä meno jäällä on miehestä tuntunut aiempaa lennokkaammalta.

– Hyvä sekä monipuolinen kesätreenimme on näkynyt selvimmin siinä, että olen jaksanut pitää tekemisen tasoni korkealla illasta toiseen niin jääharjoituksissa kuin ennen kaikkea peleissäkin.

Titaanien päävalmentaja Mika Piispanen on harjoituspeleissä istuttanut Myyryläisen samaan vitjaan kahden Suomi-sarjassa vielä "vihreän" pelaajan, Panu Laitisen ja Mikko Hyyryläisen, kanssa.

– Olemme tosiaankin pelanneet samalla koostumuksella jo ensimmäisestä harjoituspelistä lähtien, joten kemiamme alkavat kokoajan kohtaamaan paremmin ja paremmin.

Titaanit tulee totisesti tarvitsemaan nuorten pelaajien entistä vahvempaa esiinmarssia lauantaina (23.9.) käyntiin pyörähtävässä runkosarjassa, sillä kotkalaiset menettivät viime kauden miehistöstään kaksi sen kokeneinta ja hyvät tehot takonutta lenkkiään, hyökkääjäduo Aapo Lampisen sekä Joni Jokilan iskettyä putkensa naulaan.

Vastuuta on siis aiempaa enemmän tarjolla ja siihen olisi siis oiva mahdollisuus yhdellä jos toisella titaanipelaajalla tarttua.

– En usko, että se vastuu kasautuu vain tiettyjen kaverien harteille, sillä nykyisessä joukkueessamme ei ole mukana yhtään vapaamatkustajaa, vaan jokainen pelaajamme kykenee paikan tullessa eteen ottamaan vastuuta kannettavakseen, "Myyrä" paaluttaa.

Henkilökohtaiset odotukset Myyryläisellä ovat niin ikään tapissa.

– Odotukseni ovat korkealla – tavoitteena olisi, että pystyn jatkamaan siitä mihin harjoituspeleissä jäin.

– Luvassa on siis omalta kohdaltani kovaa yritystä sekä luistelua ja vielä kun alkaisi sarjassa osua paikoista maaliin, niin mikäpä sen parempi.

Titaanihyökkääjä haluaa niin ikään nähdä ja kokea kaukalon puolella katsojien antaman tuen, joka välittyy aina vain paremmin jääntasolle, kun hallissa on kunnolla porukkaa.

– Mitä enemmän hallien lehtereillä on katsojia, sitä paremman tunnelman he luonnollisesti luovat ja se taas antaa meille pelaajille lisää virtaa esittää parastamme kaukalon puolella, Myyryläinen heittää lättysyöttöä lätkäkuluttajien suuntaan.

– Meidän joukkueessa pelaa kaiken lisäksi iso määrä seuran omia kasvatteja, joten jo senkin puolesta kannattaa hallille tulla ennemmin, kuin jäädä kotisohvalle makoilemaan.

Joukkueensa tavoitteista ja roolista kovatasoisessa Suomi-sarjassa 23-vuotiaalla punanuttuhyökkääjällä on selkeä näkemys.

– Olemme jälleen sarjan nuorimpia, mutta samalla myös nälkäisimpiä ryhmiä, mutta emme todellakaan ole mikään ylijuoksujoukkue, vaan tulemme jok'ikinen ilta taistelemaan aina loppuun asti, Myyryläinen lataa itsevarmana.

– Mikäli pystymme jatkamaan sillä samalla tasolla mikä oli nähtävissä viimeisissä harjoituspeleissämme ja vielä pykälän tai pari sitä nostamaan, olemme aivan satavarmasti kärkinelikossa runkosarjassa – mutta lähdetään nyt kuitenkin ensiksi siitä liikkeelle, että selvitämme tiemme pudotuspeleihin ja katsotaan sitten, mihin yhteinen tiemme meidät johdattaa!

» Lähetä palautetta toimitukselle