Siivittääkö savolainen hulluus Peli-Karhut jatkoon?

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Iisalmen Peli-Karhut valmistautuu päävalmentaja Sauli Tapaninahon johdolla alkavaan Suomi-sarjan alkulohkoon odottavin miettein. Joukkue on ollut viime aikoina jääkiekkokansan huulilla Hokki-yhteistyösopimuksen ja ennen kaikkea liigaveskari Aleksis Ahlqvistin pestaamisen vuoksi. Joukkue on asettanut tavoitteekseen valtakunnalliseen Suomi-sarjaan selviytymisen.

Iisalmen Peli-Karhut on ollut vuosien mittaan tuttu näky maan kolmanneksi korkeimman tason sarjataulukoissa. 2000-luvun alkupuolella IPK joutui kuitenkin luopumaan paikastaan Suomi-sarjasta taloudellisten vaikeuksin vuoksi, jota seurasi pitkä korpivaellus II-divisioonassa. Nouseminen II-divisioonasta takaisin Suomi-sarjan loistoon osoittautui pitkään vaikeaksi, kunnes nousu lopulta tapahtui kaudelle 2011-2012. Nyt Iisalmen kiekkoilulla menee taas lujaa.

 - Kaikki lähti 2000-luvun alusta, kun luovuttiin sarjapaikasta taloudellisen tilanteen vuoksi. Nousu osoittautui yllättävän vaikeaksi, mutta noina vuosina ollaan saatu rauhassa rakentaa organisaatiota. Osallistumme nyt toisena vuonna peräkkäin Suomi-sarjan alkulohkoon. Nyt olisi hyvä aika ottaa askel ylöspäin ja nousta valtakunnalliseen Suomi-sarjaan, kertoo seuran päävalmentajan ja valmennuspäällikön virkaa toimittava Sauli Tapaninaho.

 Uuteen uskoon järjestetyt taustat ja puitteet ovat mahdollistaneet kilpailukykyisen budjetin luomisen tulevalle kaudelle.

 - Budjettimme on Suomi-sarjan keskitasoa isompi. Katsojamäärät meillä on asettunut 300-500 väliin, joskus enemmänkin. Tavoitteena olisi nostaa katsojamääriä lähemmäs viittäsataa, Tapaninaho tuumaa.

 - 2000-luvun alussa meillä oli K-Vantaatakin vastaan katsojia yli 1200. Kyllä täällä potentiaalia olisi. Menestyksen mukaan katsojia kävisi varmasti nytkin. Tilausta täällä kyllä olisi menestyvälle seuralle.

 Tavoitteena Suomi-sarja

Suomi-sarjan tämän vuoden alkulohkojärjestelyt ovat iisalmelaisittain vieraat. Yleensä pohjoislohkossa pelannut joukkue pelaa tänä vuonna kakkoslohkossa, jonka muut joukkueet tulevat pääosin Tampereen ja Jyväskylän seuduilta.

- KalPa-Team on meille tuttu. Diskosta vastaan pelattiin kaksi harjoituspeliä. Muut joukkueet ovat meille vieraita. Kovalta lohko kuitenkin vaikuttaa. KOOVEE ja KeuPa HT ovat nimekkäimpiä ryhmiä ja todennäköisimmin jatkossa. Tasainen sarjasta tulee varmasti ja paljon pelataan myös ristiin, Tapaninaho tietää.

- Kaksi vuotta ollaan oltu karsinnoissa. Joukkuetta on rakennettu siihen malliin, että nyt ollaan valtakunnallisessa Suomi-sarjassa. Tavoite on kova, mutta tavoitteita pitää ollakin. Soitellen ei kuitenkaan sotaan lähdetä.

IPK:n harjoituspelit ovat sujuneet vaihtelevin tuloksin. Tapaninaho ei kuitenkaan anna painoarvoa tuloksille.

- Tuloksilla ei ole väliä. Kertaakaan emme olleet ykkösmiehistöllä jäällä.

Sarjan alkua seurassa odotellaan jo kuumeisesti, mutta sarjajärjestelmää Iisalmessa vierastetaan.

- Odottavat mietteet tässä on juuri ennen sarjan alkua. Toisaalta tunnelmat ovat ristiriitaiset, kun pelin pitäisi olla kuosissaan jo syyskuussa, vaikka kevään tosipelejä varten valmistaudutaan… Ihmettelen sarjajärjestelmää, Tapaninaho hämmästelee.

Mestis ja liiga-tason vahvistuksia

Joukkue on vahvistunut viime kaudesta ja riveissä on nyt tukku uusia pelaajia ikinuoren IPK-peluri Janne Svenskin rinnalle. Lisävahvistukset ovat jatkopaikan tavoitteluun tarpeellisia, mutta kolikolla on myös kääntöpuolensa.

- Ollaan saatu kymmenen uutta kaveria joukkueeseen. Toisaalta heikkoutena on, ettei olla joukkueena ehditty hirveästi harjoittelemaan. Yksi iso vahvuuksistamme on kuitenkin savolainen yhteishenki. Haluamme pienenä savolaisena paikkakuntana näyttää ison kaupungin joukkueille.

Uudet pelaajat ovat olleet pääosin todellisia vahvistuksia, jotka olisivat varmasti kelvanneet monelle Mestis-joukkueellekin. Toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella pelaavan maalivahti Ahlqvistin jälkeen nimekkäin uusi kasvo lienee SaPKosta tullut hyökkääjä Ilkka Heikkilä.

- Ahlqvistin kanssa eletään viikko kerrallaan. Hän lähtee, jos saa hyvän tarjouksen ulkomailta. Muut maalivahtimme ovat A-ikäisiä ja saavat peliaikaa Mestis-karsinnoissa pelaavassa A-juniorijoukkueessa, joten kaikki maalivahdit saavat pelituntumaa.

Jukureista palanneelle Henri Ryynäselle on myös pedattu isoa roolia hyökkäyspäässä. Joukkuetta täydentää myös kaksi latvialaispeluria: puolustaja Vladislavs Balakuns ja hyökkääjä Peteris Pujats. Molemmille Suomi-kiekko on jo entuudestaan tuttu juttu. Balakuns tuli Iisalmeen Lapuan Virkiästä ja Pujats Kauhajoen Hela-Kiekosta. Lisäksi Yhteistyö Mestis-seura Hokin kanssa tuonee vielä lisää pelaajia Iisalmeen kauden mittaan.

- Hokin kanssa ollaan sovittu, että mennään tilanteen mukaan. Emme laske kaikkea Hokin varaan ja viestimme tällä myös sitä, ettemme aseta mitään paineita Kajaanin suuntaan. Tapauskohtaisesti katsomme pelaajasiirtoja, selvittää Tapaninaho seurojen yhteistyöaikeita.

Valmentaja nostaa esille joukkueestaan muutaman pelaajan.

- Ilkka Heikkilää ja Henri Kiviojaa kannattaa seurata. Latvialaispakki Balakunsissa on oikeaa potentiaalia. Numero 17#, Janne Katosalmi kannattaa panna merkille. Hän on loistava kahden suunnan sentteri ja niin sanottu moderni keskushyökkääjä. Kannattaa Mestis-seurojenkin skouttien seurata 18-vuotiaan kaverin otteita.

IPK voi lähteä kauteen luottavaisin miettein. Asiat tuntuvat olevan Iisalmessa hyvällä mallilla. Talous on hyvillä kantimilla ja organisaationa seura on mennyt harppauksen eteenpäin. IPK on KeuPa HT:n lisäksi ainoa kakkoslohkon joukkue, joka on oman paikkakuntansa ykkösjoukkue. Hokki-yhteistyö tuo turvaa ja tarjoaa omille nuorille kyvyille mahdollisuuden edetä urallaan.

Iisalmen hornankattilasta pisteet eivät tule varmasti helpolla vierasjoukkueelle irtoamaan mikäli joukkue ja paikallinen kiekkoyleisö saa hurmoksen päälle. Jatkoon pääsy kivikovasta lohkosta edellyttää kuitenkin venymistä. Ahlqvistin pidempiaikainen mukanaolo nostaisi Peli-Karhujen osakkeita kummasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle