Saros hyväksyy hissikohtelunsa - "Olemme viime kautta määrätietoisempia"

NHL / Haastattelu
Juuse Saros on antanut kovia näyttöjä NHL-kaukaloissa.
Kuva © Getty Images
Juuse Saros on huippuvireessä. Yksi syy NHL-kaukaloissa nähtyjen huippusuoritusten takana on lukuisissa AHL-visiiteissä.

Kolmatta kauttaan Pohjois-Amerikassa pelaava Juuse Saros, 22, on jatkanut vuonna 2018 siitä, mihin vuoden vaihteessa jäi. Viime vuoden viimeisessä ottelussaan Nashville Predatorsin maalivahti pelasi kauden toisen NHL-nollapelinsä Minnesota Wildia vastaan.

Tämän vuoden puolella hän on pelannut viisi ottelua. Kolmessa pelaamassaan AHL-ottelussa hän on pelannut yhden nollapelin ja päästänyt ainoastaan kolme maalia. Torjuntaprosentti Milwaukee Admiralsin paidassa pelatuissa otteluissa oli huima 96,9%.

− AHL:ssä pelaaminen on nyt kuitenkin etu, eikä mikään rangaistus.

Vuoden ensimmäisessä NHL-ottelussaan Saros päästi kolme maalia, mutta tammikuun 16. päivä hän nollasi Vegas Golden Knightsin torjuen peräti 43 laukausta. Saroksen selitys kuumaan vireeseen on vaatimattomalle maalivahdille varsin tyypillinen.

− Se tietysti riippuu siitäkin, miten joukkue pelaa edessä. Olin alhaalla pelaamassa ja pääsin hyvällä rytmillä peliin sisään. On siinä tuurillakin osuutta. Joskus saattaa tulla enemmän kuteja sektorin ulkopuolelta, Saros pyörittelee.

− On tässä ihan hyvin itselläkin mennyt, Saros myöntää lopulta.

Knights-ottelussa Saros teki myös seurahistoriaa. Saroksesta tuli Predatorsin ensimmäinen maalivahti, jolla on useampi yli 40 torjunnan nollapeli tilillään, sillä aiemmin joulukuussa hän torjui kaikki 46 laukausta ottelussa Edmonton Oilersia vastaan. Saavutus on siinä mielessä erikoinen, että Predatorsin ykköstorjuja Pekka Rinne, 35, on eniten nollapelejä (46) NHL:ssä pelannut suomalainen.

Rinteen asema Predatorsissa on vielä järkkymätön, joten matkustelua Nashvillen ja Milwaukeen välillä on todennäköisesti tiedossa jatkossakin. Se ei kuitenkaan ole ainakaan vielä haitannut Sarosta. Itseasiassa hän ei ole edes vielä ajatellut isompaa roolia NHL:ssä.

− Lentokentät ovat tulleet tutuksi, mutta siihenkin olen kahden vuoden aikana tottunut. Viime vuonna taisi olla seitsemän kertaa sitä hissiliikettä. Kun siihen asennoituu oikein, ei se mikään isompi ongelma ole.

− Ykkösmaalivahtina pelaamista en ole edes ajatellut vielä, mutta tietysti jos sellainen tilanne tulisi, niin uskon pystyväni siihen. AHL:ssä pelaaminen on nyt kuitenkin etu, eikä mikään rangaistus, Saros muistuttaa.

Tilastollisesti peli on sujunut paremmin NHL:ssä kuin AHL:ssä. Onko syynä vanha totuus, että alemmalla tasolla pelaajien heikompi taitotaso luo maalivahdin näkövinkkelistä vaikeammin ennakoitavia tilanteita?

− AHL:ssä tulee yllättävämpiä tilanteita ja siinä mielessä se onkin todella hyvä sarja maalivahdille. Yllättävien tilanteiden kautta oppii paljon, Saros analysoi.

Predatorsin kotiluolassa on hyvä meininki.
Kuva © Getty Images

Saros pelaa sopimuksensa viimeistä vuotta. Kauden jälkeen hän olisi rajoitettu vapaa agentti, eli oikeudet säilyvät edelleen Predatorsilla ja he voivat vastata toisten seurojen tekemiin tarjouksiin tai saada kompensaatiota, mikäli Saros tekee sopimuksen toiseen seuraan. Rinteen nykyinen sopimus kattaa vielä tulevan kauden. 

− Olen viihtynyt ja haluaisin jatkaa täällä mahdollisimman pitkään. Meidän runko on aikalailla lukittu jo pitkillä sopimuksilla. Meillä on hyvä joukkue ja mielellään täällä pelaisi. Se ei kuitenkaan ole aina pelkästään itsestä kiinni.

− Tuntuu, että viime kevään projekti jäi kesken

Tuleva kesä ja sopimuskuviot eivät ole kuitenkaan Saroksen mielessä. Viime keväänä Predators ylsi Stanley Cupin finaaleihin saakka, jossa Pittsburgh Penguins oli vahvempi voitoin 4−1. Viime kevään kokemukset ovat näkyneet Predatorsin kopissa tällä kaudella.

− Tekemisessämme on enemmän määrätietoisuutta, kun tiedämme mikä joukkueen potentiaali on ja miten selkeä se tavoite on. Tuntuu, että viime kevään projekti jäi kesken. Nyt haluamme mennä päätyyn asti.

Myös Predatorsin intohimoiset fanit saivat huomiota viime kevään pudotuspelihuumassa. Sama meno on jatkunut myös tällä kaudella ja kotihallissa onkin kova meno.

− Tuntuu, että tiistaipeleissäkin on ihan pudotuspelitunnelma, Saros kehuu. 

Saros seuraa kasvattajaseuransa HPK:n tekemisiä tuloksia ja maalikoosteita katsomalla. Vaikka menossa on jo kolmas kausi Pohjois-Amerikassa, on yksi tulokaskauden perinne jatkunut. Yhteydenpito entiseen HPK-aikojen valmentajaan, nykyisin KooKoon maalivahtivalmentajana toimivaan Kari Lehtoseen on tiivistä. Ääniviestejä sinkoilee Atlantin yli puolin ja toisin.

− Joka pelin jälkeen laitan raporttia siitä, miten on mennyt ja miltä on tuntunut. "Leke" on myös laittanut viestiä, että tykkää kuunnella miten on mennyt. Kai hän ilmoittaa sitten jos ei enää jaksa kuunnella, Saros naurahtaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle