TBL - MTL 2.00
NYI - EDM 2.00
WPG - OTT 2.00
ARI - TOR 2.00
CAR - DAL 3.00
CHI - CBJ 3.30
VGK - NSH 5.00
SJS - VAN 5.00
LAK - BOS 5.30
PIT - NYR 19.30
MIN - STL 22.00

"Porukan oli vaikea olla tietämättä, että on peli" - Kankaanranta RoKin yleisömäärän kasvusta

MESTIS / Haastattelu
RoKi on vetänyt Rovaniemen jäähalliin toiseksi eniten katsojia Mestis-kaudella 2017-2018.
Kuva © Johanna Lahdenperä
Niin Liigan kuin Mestiksen keskimääräiset yleisömäärät ovat olleet laskussa, mutta Rovaniemellä jääkiekko on kiinnostanut entistä enemmän. Lapissa yleisö ei juokse menestyksen perässä, vaan kasvu on harkitun työn tulosta.

Napapiirillä yleisö on löytänyt tiensä jäähallille ja RoKin otteluihin paremmin tällä kaudella kuin edellisellä. Pelillisestä menestyksestä ei yleisömäärän kasvussa Rovaniemellä ole kyse, koska joukkue on pelannut lähes yhtälaisella tasolla kuin kaudella 2016-2017. Molemmat kaudet päättyivät runkosarjan sijalle kymmenen.

Tällä kaudella RoKin kotiotteluissa kävi yhteensä 31 595 katsojaa. Yleisökeskiarvo per ottelu oli 1 264, joka oli vain 5 katsojaa vähemmän kuin yleisötilaston ykkösellä TUTOlla Turussa. Kasvua viime kauteen oli keskimäärin 245 (+24%) katsojaa ottelua kohden.  RoKi Hockey Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kankaanrannan mukaan selityksiä kasvulle on monia.

− Yksi tekijä on, että tällä kaudella ollaan oltu paremmin esillä. Me otettiin pelipäiväkyltit käyttöön eli tienvarsille laitettiin pelipäivän aamuna kyltit. Porukan oli vaikea olla tietämättä, että on peli. 

Myös turismin kasvu Rovaniemen alueella näkyy jääkiekko-otteluiden yleisössä. RoKilla on yhteistyösopimuksia muutamien matkanjärjestäjien kanssa ja turistiryhmiä onkin näkynyt entistä enemmän katsomossa. Kankaanrannan mukaan RoKi kiinnostaa yleisestikin enemmän rovaniemeläisiä vuoden takaiseen verraten.

Harkittuja teemaotteluita ja olutta kansalle

Merkittävänä tekijänä on ollut myös otteluiden teemoittaminen, johon panostettiin enemmän kuin edellisellä kaudella. Teemoitustyö aloitettiin heti Mestiksen otteluohjelman julkistuksen jälkeen, joten ottelutapahtumien suunnittelu käynnistyi hyvissä ajoin. 

− Tehtiin tietyille kohderyhmille niin sanottuja täsmäiskuja, joilla pyrittiin tuomaan otteluun tietty joukko ihmisiä. Esimerkiksi alakoululaisille, opiskelijoille, urheiluseurojen jäsenille ja naisille on ollut omat teemaottelut etuineen.

− Haasteena näissä on ollut kohderyhmän tavoittaminen, kun kuitenkin mahdollisimman vähillä euroilla pitäisi tuoda tapahtuma esiin. Käytettiin vanhanaikaisia keinoja, kuten esimerkiksi viemällä lipukkeita kouluille, Kankaanranta kertasi teemaotteluiden markkinointia.

Rovaniemellä ei olla keskitytty pelkästään erikoistapahtumiin, vaan katsomoonkin on tuotu yleisöä houkuttelevia elementtejä. Tammikuussa yhteen katsomokulmaan avattiin pubi eli anniskelukatsomo, joka on otettu hyvin vastaan ollen viikonloppuisin täynnä. Toisesta kulmasta löytyy puolestaan jään tasolta lasten leikkialue mökkeineen ja liukumäkineen, jossa lapset saavat peuhata läpi ottelun vapaasti.

Tunnelmaa katsomoon on saatu lisättyä monilla paikkakunnilla paljon puhetta aiheuttavilla läpsyttimillä. Monen jääkiekkokatsojan inhokki on kuitenkin saanut Rovaniemellä hyvän vastaanoton.

− Yllättävää on ollut, että palaute niistä on ollut pelkästään positiivista. Tuntuu, että hallissa olisi enemmän väkeä, Kankaanranta pohti läpsyttimien tasaisen rytmin kuuluessa taustalla. 

Totta, Rovaniemellä on jäähallissa enemmän väkeä kuin ennen − läpsyttimien kanssa tai ilman.

» Lähetä palautetta toimitukselle