HPK - IFK
ILV - PEL
JUK - SPO
JYP - KAL
KOO - SAI
ÄSS - KÄR
LUK - TPS
BUF - NYR 2.00
CAR - EDM 2.30
MIN - NJD 3.30
ANA - BOS 5.00
PHI - DET 20.00
PIT - CGY 20.00
COL - STL 22.00

Petrell luottavaisena Mestis-karsintojen kynnyksellä

Suomi-sarja / Haastattelu
Petrell on saanut tänä vuonna juhlia jo nelikymppisiään ja Suomi-sarjan mestaruutta. Vieläkö on luvassa nousujuhlat?
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
JHT Kalajoen Suomi-sarjan mestariksi luotsannut Joni Petrell uskoo joukkueensa mahdollisuuksiin Heinolan Peliittoja vastaan. Kalajoella janotaan mestaruuden lisäksi Mestis-paikkaa.

Loppusummerin pärähdys viime lauantaina Kalajoen jäähallissa käynnisti kotijoukkue JHT:n mestaruusjuhlat. Voitto Porvoon Huntersista tiesi Suomi-sarjan mestaruutta ja paikkaa Mestis-karsinnoissa Heinolan Peliittoja vastaan. Valmistautuminen Mestis-karsintoihin alkoi heti mestaruusjuhlahumun hälvettyä.

− Lauantaina juhlittiin aika railakkaasti, totta kai. Kyllä koko Kalajoki oli juhlassa mukana. Ei tämä kausi ole kuitenkaan vielä ohi. Lähdetään Mestis-karsintoihin ja katsotaan, saadaanko lisää juhlan aihetta. Juhlitaan sitten kunnolla kun kausi on ohi, muistuttaa JHT:n päävalmentaja Joni Petrell.

− Kyllä tässä on monta hienoa tarinaa. Kokeneet Henri Mustonen, Ville-Veikko Väkeväinen, Juho Joki-Erkkilä laittavat hokkarit naulaan kauden päätteeksi. Mikä onkaan hienompi tapa lopettaa ura, ja vielä kun siihen tulisi Mestis-nousu päälle. Mustonen on painanut täällä 20-vuotta ja saa nyt viimein mestaruusviiriin. Hän on seuraikoni ja ansaitsisi paidan hallin kattoon, tunnelmoi Petrell.

Vaikeuksien kautta voittoon

Junkkarit Hockey Teamin kausi Suomi-sarjassa oli vaiherikas. Kauteen mahtui nousuja ja laskuja.

− Suomen Cupissa voitettiin Hermes ja kaksi erää taisteltiin hyvin SaPKoa vastaan. Sarja-avaus voitettiin 9−4. Siinä tuli pelaajille ulospuhallus ja alettiin luulemaan itsestämme liikoja. Voitettiin vain kaksi meidän seitsemästä ensimmäisestä ottelusta ja hävittiin jopa Muik Hockeyllekin.

− Mutta kun niistä pääsee yli, niin on todella vahvoilla. Huomattiin, että meidän pitää tehdä täysillä töitä jokaisen voiton eteen. Hävisimme seuraavasta 20 pelistä vain neljä.

JHT:ta koetteli myös pitkin kautta jatkunut hirvittävä loukkaantumissuma, ja samalla joukkue menetti otteensa kaikkien terävimmästä kärjestä. Valmentaja ei kuitenkaan tahdo pistää heikkoja jaksoja loukkaantumisten piikkiin.

− En halua piiloutua minkään loukkaantumisten taakse. Se olisi loukkaus kentällä pelanneita kohtaan. Syy oli siinä, ettemme pelanneet tarpeeksi hyvin. Suomessa ollaan yleensä liiankin nöyriä tavoitteissa. Meidän tavoitteemme oli Suomi-sarjan mestaruus ja uskottiin, että kyllä se siitä vielä kääntyy.

Joukkueen vahvuus Suomi-sarjassa oli Petrellin mukaan laadukkaat neljä kentällistä.

− Neljä ketjua oli meidän vahvuus. Hunters joutui meitä vastaan kuormittamaan kärkipelaajiaan. Meidän etu oli, että neloskentästäkin tehtiin isoja maaleja.

− Välillä meille tulee todellisia unelmaeriä, kuten Huntersia vastaan. Jos vain saamme pelattua kolme sellaista erää Mestis-karsinnoissa, niin olemme vahvoilla.

Yksi menestyksen kivijaloista on ollut vahva maalivahtitandemi Petrus Lintonen ja norjalaiskassari Fredrik Grønstrand.

− Kauteen lähdettiin siten, että Lintonen on ykkönen ja Grønstrand on haastajana. Kumpikin maalivahti on pystynyt torjumaan vuorollaan hyvin. Molemmat ovat aina hyvillä mielin harjoituksissa. Viime ottelussa Grønstrand huusi ja kannusti luukkuvahdin paikalta Lintosta. Se oli hienoa nähdä ja itse pidän tuollaisesta.

Kalajoella karsitaan jo kolmatta kevättä putkeen

Tulevat Mestis-karsinnat eivät aiheuta ylimääräisiä perhosten pörähtelyjä Petrellin vatsanpohjalla.

− Luotan näihin pelaajiin ja siihen, miten ollaan voitettu näitä pelejä. Viime karsinnoista ollaan opittu.

− Viime vuonna pystyttiin karsinnoissa haastamaan kaikki joukkueet kotona, mutta muuten kuorma oli meille liian suuri. Porukka käy kuitenkin duunissa ja opiskelemassa pelaamisen ohella. Viime vuonna sarjamuodossa pelatussa karsinnassa ohjelma oli tiivis. Tämä pudotuspeliparisysteemi sopii meille paremmin.

JHT osallistui karsintoihin myös toissakaudella, jotka pelattiin puolestaan pudotuspelimuodossa. Tuolloin vastassa ollut JYP-Akatemia oli vahvempi voitoin 4−0. Petrell ei halua lähteä tarkemmin ruotimaan kyseisestä karsintasarjaa, koska tuolloin joukkue oli vielä Timo Kepon alaisuudessa.

Valmistautuminen tulevan kevään koitoksiin on ollut Kalajoella ammattimaista. Seura tekee kaiken voitavansa menestyksen eteen. Joukkue yöpyy ennen Heinolan pelireissuaan Jyväskylässä ja samoin Heinolasta tullessa. Vastaan asettuva Peliitat on ollut Petrellin seurannassa jo pidemmän aikaa.

− Kyllä Peliittoja on tullut seurattua jo Samuli Rahikaisenkin takia, joka pelasi meillä viime kaudella. Peliittojen ongelmakohdat ja vahvuudet ovat tiedossa.

Uudistununut Suomi-sarja on Petrellin mieleen

Suomi-sarjan pelaamistapaa muutettiin radikaalisti tälle kaudelle. Runkosarjan jälkeen joukkueet jaoteltiin ylempään ja alempaan loppusarjaan. Mestaruus ratkaistiin kahden Mestis-karsintoihin edenneen joukkueen välillä siten, että näistä paremmin sarjapeleissä sijoittunut kruunattiin mestariksi.

− Aika monta vuotta olen ollut mukana, ja tämä on mielestäni paras tapa. Runkosarjalle tulee enemmän arvoa. Viime vuonna Mestis-karsintasarjassa pelattu finaalipeli Ketterää vastaan ei oikein finaalilta tuntunut. Nythän ei olisi edes aikaa pelata mitään finaaleja, kun Mestis-karsinnat alkavat heti perään.

Mestis-karsintajärjestelmästä löytyy sen sijaan huomautettavaa. Tällä kertaa myös Mestiksen viimeiseksi sijoittunut saa karsintoihin kotiedun.

− Ei se mielestäni oikein ole, että Mestis-jumbo saa turhan palkinnon viimeisestä sijasta, mutta ei se mitään. Näillä mennään. Heinolassa on iso loota ja Kalajoella pieni loota, joten kotiedulla on merkitystä.

Petrell tietää karsintapelien paineet ja panokset.

− Karsintapelit ovat kovia pelejä. Näissä pelataan jopa seurojen tulevaisuudesta. Karsintapelit ovat henkisesti kovia paikkoja. Tietyllä tapaa näissä on enemmän panosta kuin playoff-peleissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle