Peltola: "Juniorivuosien matkustelu kuluttavampaa kuin ammattilaisuus"

LIIGA / Haastattelu
Niko Peltola pelaa ensi kaudellakin punaisessa paidassa Lukkoa vastaan.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Porin Ässien testiviikon keskeltä haastatteluun saapuu luottavainen uusi puolustaja, joka on ennenkin pelannut patapaidassa.

Sanotaan, että nuorena jaksaa touhuta paljon enemmän kuin myöhemmin. Moni lupaava kiekkoilijan alku ja heidän taustavoimansa joutuvat näkemään vaivaa sen eteen, että asetettu päämäärä saavutetaan.

Ässien kanssa kaksivuotisen sopimuksen tehneelle Niko Peltolalle tämä tarkoitti jatkuvaa matkustamista Huittisten ja Porin välillä. Raumalle olisi ollut suurin piirtein sama matka, mutta Peltolan kulku suuntautui pohjoisemmaksi.

Antti Tenkasen ja Kalle Pellin kanssa lähdimme koulupäivän jälkeen treeneihin Poriin. Sitten sieltä tulimme takaisin Huittisiin, siitä suoraan nukkumaan ja usein seuraavana päivänä sama uudestaan.

− Se oli kuluttavampaa kuin jääkiekon pelaaminen ammatikseen, arvioi Peltola.

Se oli kuluttavampaa kuin jääkiekon pelaaminen ammatikseen.

Vaasan Sportista Poriin siirtynyt puolustaja kertookin uusien tuttavuuksien merkitsevän paljon, varsinkin tässä vaiheessa, kun menossa on vasta tutustuminen uuteen työympäristöön. Jäähalli on luonnollisesti tuttu paikka, mutta joukkue aika uusi valmennusta myöten.

− On hienoa, että oikeastaan joka kaudelta jää pari-kolme ystävyyssuhdetta jatkoakin ajatellen, ja sen lisäksi kavereita ja tuttuja on moninkertainen määrä. Tässä ammatissa tutustuu valtavaan määrään ihmisiä, kiittelee ässäpakki.

Tuore Padan vahvistus pääsee toisen kerran peräkkäin mukaan uuden projektin käynnistysvaiheisiin. Ässissä se on alkuvaiheessaan päävalmentaja Jyrki Ahon johdolla, ja puolentoista kauden ajan Peltola oli mukana Sportin Liiga-taipaleella.

Sport pystyi tekemään seurahistoriaa pääsarjatasolla.

− Vaasan-reissusta on pelkästään positiivista sanottavaa, mutta olimmehan me ensimmäisellä liigakaudella vastaanottavana osapuolena. Se ei ollut kovin helppo vaihe.

− Päättynyt kausi taas osoitti sen, että Vaasassa on vakavasti otettava liigajoukkue, pudotuspelipaikka oli tavoitteena ja se saavutettiin. Siitä on hyvä jatkaa, kertoo Peltola.

Porissa on alkanut kiekkoilijalle tärkein, mutta samalla myös raskain vaihe. Kauden parhaat joukkueet jatkavat vielä taisteluaan mestaruudesta, kun rannalle jääneet valmistautuvat jo syksyn koitoksiin. Jotta joukkue on täydessä iskussa keväällä, pohjatyö on tehtävä huolellisesti.

− Putoaminen TPS:ää vastaan oli aika raskasta, sillä kauden aikana he eivät olleet liian paha vastus. Jälkeenpäin siitä kaikesta löytyi silti paljon positiivista.

Peltolalla on melko optimaalinen tilanne lähdettäessä harjoituskauteen.

Erik Karlsson on asia erikseen, mutta perusjutut eivät ole rakettitiedettä.

− En ollut ensimmäisen liigakauteni jälkeen pelannut ehjää kautta. Aina oli jotain kolhuja tai seurasiirtoja. Nyt pääsen kunnolla luomaan pohjia, miettii Peltola.

Pohjakunnon ja kestävyyden kehittämistä auttaa myös Isonmäen hallilla tehty olosuhdepäivitys. Peltola arvottaa nämä seikat korkealle.

− Siellä kuitenkin vietetään aikaa päivittäin varsinkin kauden aikana, joten olosuhteilla on iso merkitys. Ottaahan se päähän, jos salilla ei ole painoja tai jos siellä on viisi äijää, ei kuudes enää mahdu tekemään mitään.

− Täällä kaikki on loistavassa kunnossa, kestää vertailun muuallekin.

25-vuotias Peltola suhtautuu tulevaan luottavaisesti ja haluaa kehittää omaa pelaamistaan. Vahvuudet ovat kiekollisessa pelissä, mutta puolustusvelvoitteitakaan ei unohdeta.

− Puolustajan homma on loppujen lopuksi melko yksinkertaista. Erik Karlsson on asia erikseen, mutta perusjutut eivät ole rakettitiedettä. Omalla kohdallani pyrin tasaisempaan suorittamiseen, että pääsisi vähän eteenpäin joka tilanteessa.

− Alku oli viime syksynä vaikea, oikeastaan tavoitteena on jatkaa siitä, miten homma rullasi Sportissa loppukaudesta.

Hyvällä tasonnostolla pelaajaurallekin asetetut tavoitteet voivat täyttyä. Nuori mies saa kelpo mahdollisuuden ottaa edistysaskeleita.

− Totta kai pyrin isompiin sarjoihin ja eteenpäin siinäkin suhteessa. Ilman tavoitteita täällä ei olisi järkeä pyöriä, kiteyttää Peltola.

» Lähetä palautetta toimitukselle