Pasi Mustonen: ”Yksilöinä pakit ovat nostaneet tasoaan”

LIIGA / Haastattelu
Kuva © Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com
Kärppien apuvalmentaja ja puolustajien peluuttamisesta vastaava Pasi Mustonen latoo tyytyväisenä faktaa pelaajien nykytasosta. Nuoret pakit ovat menneet eteenpäin ja kokeneemmat ovat viime vuotta kovemmassa kunnossa. Mustonen kertoo myös reseptit siihen, miten loukkaantumissumia pyritään mahdollisimman hyvin estämään.

Oululaisjoukkue Kärpissä on viime vuosina panostettu entistä vahvemmin puolustusosastoon, joka on tällä hetkellä yksi SM-liigan laadukkaimpia. On kokemusta, on nuoria nousevia nimiä, on taitoa ylivoimalle ja on sopivasti fyysisyyttä.

Täksi kaudeksi oululaisten peräpää ei ole kokenut suuria muutoksia. Seurassa annettiin lisää tilaa lupaaville pelaajille, joiden osakkeet ovat kovassa huudossa.

– Kaikilla nuorilla käyrät näyttävät ylöspäin ja parhaat vuodet ovat edessäpäin. On erittäin hyvä mieli siitä, että vaikka viime vuoden puolustuksesta lähti [Jan] Snopek, niin silti meillä on parempi puolustus tänä vuonna, tuumaa seuran tyytyväinen urheilutoimenjohtaja Harri Aho.

– Nuoret ovat vuoden vanhempia ja valmiimpia pelaamaan liigassa isossa roolissa. Samalla kokeneemmat pelaajat ovat kaikki paremmassa fyysisessä kunnossa kuin vuosi sitten. Näen meidän pakiston tosi vahvana, Aho jatkaa.

Puolustajien peluuttamisesta vastaava apuvalmentaja Pasi Mustonen latoo tietoa pelaajien nykyvireestä. "Hän on mennyt eteenpäin, hän on kovemmassa kunnossa, hän on ottanut huimia harppauksia." Kaikki kuulostaa hyvältä, mutta yhdestä asiasta Mustonenkin on huolissaan.

– Siitä totta kai, että meidän ykköspakki Oscar Eklund on poissa. Jokainen ymmärtää sen, että mikä panos sieltä tippuu pois. Hän on ollut kuitenkin meille tärkeä pelaaja nimenomaan ylivoimalla, koska hän pystyy erinäisillä lantioliikkeillä ja muilla harhautuksilla tekemään paljon hyviä asioita siellä. Sitä kautta meiltä on poissa tehoja ja siitä olen huolestunut.

– Se Eklundin jättämä ruutu pitää vain täyttää. Ei sitä yhden kaverin tarvitse tehdä, mutta se täyttö pitää vain löytää, Mustonen jatkaa.

Keinoja, keinoja, keinoja

SM-liigassa puolustajat ovat kovan paineen alla erityisesti myös kuuden puolustajan säännön myötä. Taakan jakaminen onkin avainjuttu nykysysteemin aikana.

– Pakkien peluuttamisen kohdalla tärkeintä on juuri se, että uskaltaa peluuttaa kaikkia kuutta pakkia, eikä lähde antamaan vain tietyille pelaajille vastuuta. Siellä on se maailman typerin sääntö kuuden pakin osalta, joka on todellakin nuorten pelaajien kehitystä vastaan. Se on kuitenkin olemassa ja ne kuusi pakkia ovat kovilla joka tapauksessa, Mustonen toteaa ja jatkaa.

– Juuri nimenomaan loukkaantumisia ajatellen pitäisi pystyä peluuttamaan niin, että ne kaikki kuusi pakkia saisivat tasaisesti peliaikaa. Jos meillä on käytössä esimerkiksi kahdeksan pelaamaan pystyvää puolustajaa, niin sitten vaihtelee niitä vitos- ja kutospakkia ja antaa samalla huilia muille välillä. Se peliajan jakaminen suhteellisen tasaisesti tuo pitkässä juoksussa paremman lopputuloksen.

Harjoituskaudella oululaisjoukkuetta on koeteltu erinäisillä pienillä vammoilla, jotka ovat kuitenkin olleet pidemminkin kolhuja kuin harjoittelusta tulleita rasitusvammoja. Epäonnelle ei lajissa yksinkertaisesti voi mitään.

– Niitä loukkaantumisia on muuten hiton vaikea estää, mutta mitä paremmin valmistaudut, niin sitä todennäköisemmin niitä ei tule. Tämä on kuitenkin kova sarja, jossa on pitkät matkat ja siellä on muillakin joukkueilla paljon loukkaantumisia. Eivät ne ole sattumia ja nykyisessä SM-liigassa viisi ketjua ei ole vielä paljon mitään, Mustonen muistuttaa.

Kokeneemmalla osastolla kovia odotuksia

Viime kaudella Kärpät oli välillä pahoissa ongelmissa, kun peräpäästä tippui ukkoa välillä hurjallakin tahdilla. Samalla kokeneista pelaajista erityisesti Ilkka Mikkola joutui kantamaan suurta vastuuta, mikä johti siihen, että kärppäkapteenin voimavarastot alkoivat loppua. Nyt hänen kohdallaan tilanne on Mustosen mukaan huomattavasti parempi.

– Mikkolan selkä oli enemmän ja vähemmän rikki koko edelliskesän ajan. Nyt on täysin ehjä harjoituskausi alla ja kestävyysominaisuuksiltaan hän on todella huimassa kunnossa. Itselläni on ainakin korkeat odotukset hänen suhteen ja nyt on vain kyse siitä, että pystyy pelaamaan oikealla tavalla peliä. Uskon pomminvarmasti siihen, että sieltä tärähtää huomattavasti kovempi kausi, Mustonen sanoo luottavaisesti ja jatkaa toisella jo kokeneemmalla nimellä.

– Sama tilanne [Mikko] Lehtosella. Tulee nostamaan tasoaan, jos pysyy ehjänä. Vammoista ei ikinä tiedä, mutta jos pysyy kasassa, niin selkeästi ollaan viime vuotuiseen tilanteeseen edellä.

Jos on odotuksia kokeneemmalla osastolla, saavat myös kovassa nousussa olevat Ville Pokka ja Vladimir Eminger osansa.

– Fakta on se, että Pokka oli meidän kärkipakkien joukossa Pelicans-pudotuspelisarjassa. Olen pettynyt kaikkeen muuhun, ellei hän hoida sitä tonttia tänäkin vuonna. Itselläni on ainakin ne odotusarvot, että Pokka on TOP 2 -puolustaja, Mustonen sanoo ja siirtyy toiseen mielenkiintoiseen tapaukseen.

– Eminger on puolestaan ollut ehdottomasti suurin yllätys. Käsittämättömällä varmuudella pelasi European Trophyn läpi ja välillä oli vaikea uskoa silmiä. Ei ole häikäisevä, mutta on varma. Jos pitää tuon suoritustason, niin varmasti tulee pelaamaan hyvän SM-liigakauden.

Kokonaisuutena tilanne onkin erittäin positiivinen oululaisjoukkueen kannalta.

– Yksilöinä pakit ovat nostaneet tasoaan ja kaikki nuoret ovat kehittyneet, Ruotsissa Skellefteån päävalmentajan roolissakin aikanaan ollut Mustonen analysoi loppuun.

» Lähetä palautetta toimitukselle