Osala: "Jos ei ole Mozjakinia, niin voitetaan sitten maalilla"

KHL / Haastattelu
Oskar Osala nauttii Suomen-vierailusta.
Kuva © Riku Saari
Jatkoaika tapasi Jokerit-otteluun valmistautuvan Oskar Osalan joukkueen hotellilla tiistain aamujäiden jälkeen. Hyväntuulinen Osala odottaa innolla illan ottelua sekä maajoukkuepaidan pukemista vuoden tauon jälkeen. EHT-pelien myötä maanantaihin asti venyvä Suomen vierailu on erittäin mieluisa irtautuminen KHL-arjesta.

Magnitogorskista maanantaina Helsinkiin lentänyt Metallurg Magnitogorsk harjoitteli tiistaiaamuna Helsingin Areenalla ja palasi sieltä lounaalle hotellille. Oskar Osala odottaa innolla illan Jokerit-kohtaamista.

− Hieno olla ensinnäkin Suomessa, tämä on ihan juhlaa. Odotan kovaa peliä ja Jokereista tiiviisti puolustavaa sekä aggressiviisesti hyökkäävää joukkuetta, Osala kertoo tunnelmastaan ottelun alla.

Osalan rooli Metallurgissa on puolustava, mutta myös maalinteko maistuu. Viime viikon ottelussa Torpedo Nižni Novgorodia vastaan Osala osui alivoimalla läpiajosta iskien kauden neljännen maalinsa.

− Todella hyvälle maistui. Olen tehnyt viimeksi maalin läpiajosta todella kauan aikaa sitten, vaikka saan kyllä noita läpiajomahdollisuuksia aika usein räjähtävyydelläni, Osala kertoo myhäillen.

− Hieno olo on olla jäällä. Jos joukkueella ei muuten peli kulje, niin itsellä sujuu.

Ykkösketjun varassa

Metallurgin pelivire on vaihdellut kauden mittaan, mutta hallitseva KHL-mestari on silti pystynyt nousemaan omalle paikalleen itäisen konferenssin kärkeen.

− Viime peleissä ollut vähän alakuloisempaa, on meillä ollut tällä kaudella parempiakin aikoja. Luotto omaan tekemiseen on kuitenkin hyvä, Meidän ei tarvitse lähteä yliyrittämään, vaikka tulisi tappioasemakin.

− Joukkueemme on hyvin luisteleva, ja sitä kautta vastustaja joutuu rikkomaan. Ylivoimilla jonglöörit tekevät sitten omat temppunsa, Osala viittaa Metallurgin kärkimiehiin.

Metallurgin roikkuminen tehokkaan ykkösketjun (Sergei Mozjakin - Danis Zaripov - Jan Kovar) varassa ei ole salaisuus. Maalinteko on viime otteluisa ollut tukkoista. Voittoja tippuu silti tasaiseen tahtiin, sillä omaa päätä suojelee sarjan paras maalivahti Vasili Košetškin. Myös Mozjakin on palaamassa kaukaloon lähiaikoina.

− Mozjakinin poissaolo näkyy heti maalinteossa, koska tämä meidän tehokolmikko on tehnyt viime kauden tapaan suurimman osan meidän maaleistamme.

− Meillä on kuitenkin kahdeksan hyvää pakkia, sarjan parhaat. Myös Košetškin on mielestäni sarjan paras maalivahti.

− Jos ei ole Mozjakinia, niin voitetaan sitten maalilla 1-0 tai 2-1, Osala kertoo joukkueensa kokonaisuudesta.

EHT-pelit mukavaa vaihtelua

Metallurgin joukkueesta lähtee muutama muukin pelaaja maajoukkuekuvioihin. Yksi heistä on ylitse muiden, Nashville Predatorsin viime kesäänä varaama nuori hyökkääjä Vladislav Kamenev.

− Kamenev on todella hyvä, vasta 18-vuotias kaveri. Hän oli kauden alussa todella vahva, mutta harmi kyllä hieman hyytynyt pelien edetessä. Hienoa, että hän saa mahdollisuuden myös maajoukkueessa, Osala iloitsee joukkuetoverinsa puolesta.

Vaikka maaottelut ovat kovia, Osala kokee suomalaisten kanssa pelaamisen mukavana ja rentouttavana vaihteluna KHL-arkeen. Valmistautuminen EHT-peleihin on sujunut päävalmentaja Kari Jalosen lähettämien videoiden avulla. Leijonaryhmä ei ehdi harjoittelemaan ennen EHT-turnausta oikeastaan lainkaan, joten pelaamaan lähdetään aika kevyellä pelitavalla.

− Videolla ei kovin kummoisia ollut. Vähän puolustusalueen pelaamista ja hyökkäysalueen aktiivisesta karvaamisesta. Varmasti aika lähellä Erkan kuvioita mennään, Osala summaa. 

» Lähetä palautetta toimitukselle