Olympiakoneeseen tähtäävä Ella Viitasuo: "Pyrin aina pelaamaan joukkueelle"

Muut Sarjat / Haastattelu
Ella Viitasuo pelaa toista kauttaan Espoossa.
Kuva © Sirpa Pöyhönen
Ella Viitasuo on 21-vuotias nuori jääkiekkoilija, jonka pelipaikka on puolustaja. Viitasuo tunnetaan joukkueelleen viimeisenä taistelevana sekä periksiantamattomana pelaajana.

Ella Viitasuo on kotoisin Lahdesta. Ennen jääkiekkouransa alkua nuori puolustaja pelasi ringetteä. Jääkiekkoa Viitasuo on nuoresta iästään huolimatta pelannut varsin pitkään.

— Minä taisin olla 10-vuotias ja pelasin ringetteä ensin yhden kauden. Hollolaan perustettiin ensimmäinen tyttöjen lätkäjoukkue ja vanhemmat kannustivat kokeilemaan, ja että se voisi olla enemmän minun juttu. Päätin mennä sinne, ja sille tielle jäin.

Viitasuo ei koskaan mässäillyt pisteiden muodossa, joten puolustajana pelaaminen on ollut mielekkäämpi vaihtoehto.

— Se oli jossain vaiheessa treeneissä. Kokeilin siellä pelata puolustajana, joka tuntui hauskemmalta. En ole ikinä ollut mikään kikkailija, joten puolustajana pelaaminen tuntui luontevammalta.

Nuori puolustaja kuvailee itseään aggressiiviseksi, päättäväiseksi sekä taistelutahtoiseksi. Nämä kaikki edellä mainitut luonteenpiirteet ovat sellaisia, jotka auttavat häntä jääkiekkoilijana.

Monella nuorella jääkiekkoilijalla on jonkinlainen idoli, jota pelaaja seuraa, tai ehkä jopa vertailee itseään siihen jossain tapauksissa. Viitasuo myöntää, ettei hänellä ole varsinaista idolia, mutta tiettyjä pelaajia hän kuitenkin seuraa tarkemmin.

Tietenkin aina maajoukkueessa tulee seurattua, että kuinka kokeneemmat puolustajat kuten Jenni Hiirikoski pelaa ja toimii arjessa.

—  En ole pienenä seurannut noita muita pelaajia, koska naiskiekkoa ei juurikaan nähnyt missään meillä päin. Tietenkin aina maajoukkueessa tulee seurattua, kuinka kokeneemmat puolustajat, kuten Jenni Hiirikoski pelaa ja toimii arjessa. Toivoisin, että siitä ehkä voisi ammentaa itsellekin jotain omaan tekemiseen. Ei kuitenkaan ole sellaista varsinaista idolia.

Nuoresta iästään huolimatta Viitasuo on ehtinyt tehdä jääkiekkouransa aikana paljon. Esimerkiksi hän on useasti edustanut Suomea tyttöjen U18–maajoukkueessa ja hän myös voitti kauden 2015-2016 päätteeksi naisten suomenmestaruudet JYPin riveissä.

— Olen ollut mukana kolme kertaa U18–maajoukkueessa, mutta ei mulla ole varsinaisia saavutuksia sinällään juniorivuosilta. Jyväskylässä pääsi todella paljon pelaamaan ja siellä oli hyvä joukkue sekä hyvä ryhmähenki. Itsestä tuntui Jyväskylässä, että autoin toden teolla joukkuetta ja se tuntui hyvältä. Jokainen maajoukkuekutsu on saavutus.

Nuori puolustaja pelaa toista kauttaan Espoossa. Viitasuon viime kaudella edustama Espoo United vaihtui täksi kaudeksi Espoo Bluesiin.

— Espoossa pelatessani viime kausi oli tosi hyvä. Silloin tuli paljon peliaikaa, joten siinä myös kehittyi. Osittainen syy sille, että jatkoin Espoossa oli se, ettei JYP noussut täksi kaudeksi Naisten liigaan.

Olympialaiset suurin tavoitteeni

Viitasuo löysi yhden osa-alueen, jossa pitää pystyä parantamaan joukkueena, jotta seurajoukkueen pelit jatkuisivat pitkälle kevääseen.

— Meidän pitää olla aina valmiimpia pelaamaan jokaisessa ottelussa, oli oma rooli mikä tahansa. Meidän pitää taistella loppuun asti aina joukkueelle. Kyllä meillä kaikki taidot on, mutta meidän pitää löytää keinot siihen, että miten ne saadaan irti jokaisessa ottelussa.

Puolustaja ei ole pystynyt olemaan aivan täysin tyytyväinen omaan pelaamiseen tai omaan alkukauteen.

— En ole ollut tyytyväinen. Paremminkin on mennyt. Pyrin aina pelaamaan joukkueen eteen, meni itsellä miten vaan. Pitää vaan keskittyä siihen, että miten pystyn auttamaan joukkuetta. Ei ole ehkä ollut omalta osalta huikein kausi. Toivottavasti loppukaudella pystyn parantamaan omaa pelaamistaan. Toivottavasti pystyn vielä antamaan enemmän joukkueelle.

Viitasuo myöntää, että olympialaiset ovat loppukauden yksi iso henkilökohtainen tavoite. Seuratasolla Blues lähtee tavoittelemaan suomenmestaruutta.

Nuori puolustaja kertoo suurimmaksi pelilliseksi vahvuudekseen periksiantamattomuuden, jota hän pyrkii käyttämään jokaisessa tilanteessa, oli tilanne mikä tahansa.

Jokaisella pelaajalla löytyy myös kehityskohtia, missä voi aina parantaa. Viitasuo toteaa suurimmaksi kehityskohteeksi kiekollisen näppäryyden, että olisi paljon pehmeämmät kädet.

Kaikkia kutkuttavat olympiavalinnat julkaistaan pian, näin tapahtuu myös naiskiekon osalta. Viitasuo on yksi suuri mahdollinen nimi olympiajoukkuetta valittaessa.

— Olympialaisiin pääseminen olisi todella siistiä, ja siellä olisi varmaan hyvä fiilis. Se on ollut monen vuoden työn tulos, jos valinta tulee ja sinne lähdetään. Sinne on valmistauduttu Sotšista lähtien. En tosiaan sinne päässyt, sillä en ollut vielä silloin maajoukkueen mukana. Olen siitä asti päättänyt, että seuraavissa olympialaisissa olen mukana. Se on myös ollut yksi iso unelma edustaa Suomea siellä.

Viitasuo kertoo, että olympialaisten lisäksi toinen iso tavoite on MM-kotikisat, jotka pelataan vuonna 2019. Hän myöntää, että myös siellä olisi hienoa pelata ja edustaa Suomea kotikisoissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle